Jaguar XK - britská aristokracie ve sportovním balení

Tagy:  Jaguar, XK, XK 8, XKR, Coventry, luxus, kupé, coupé, kabrio, gran, turismo

Sponzorované odkazy:

Jaguar XK - britská aristokracie ve sportovním balení

Jaguar XK je velké gran turismo pocházející z anglického Coventry. Na trhu je od roku 2006 a pro modelový rok přijíždí s faceliftem zejména přední části vozu.

Dechberoucí proporce vozu

Karoserie vozu má upomínat legendární Jaguar E-type z 60. let. Proto můžeme obdivovat velmi dlouhou, protáhlou a zároveň štíhlou, zvláštním způsobem dynamickou karoserii. Ta zepředu připomíná pohled kočkovité šelmy. Vůz je dlouhý 4 794 mm, široký 2028 mm a vysoký pouhých 1322 mm. Hmotnost vozu činí zhruba 1,8 tuny. Tento Jaguar lze mít ve dvou karosářských variantách – tradiční kabriolet se skládací plátěnou střechou a kupé. Tradicionisté jistě budou při pohledu do vzorníku barev laku karoserie preferovat britskou „racing green“ čili tmavý odstín zelené, který je typický právě pro jaguary.

Zdroj: www.jaguar.czZdroj: www.jaguar.cz

Interiér

Do vozu se vstupuje neuvěřitelně těžkými a dlouhými dveřmi. Sedí se velmi nízko, ovšem ve velkých a nesmírně pohodlných sedadlech, kterým chybí více opory při rychlé jízdě. V interiéru najdeme samé vybrané materiály a špičkové zpracování detailů. Někoho může překvapit absence řadicí páky – na jejím obvyklém místě najdeme pouze otočný ovladač režimů samočinné šestistupňové převodovky. Pokud přece jen chcete řadit sami, poslouží vám kolébkové přepínače na volantu. Posaz ve voze navodí skutečné aristokratické pocity – sedíte v mohutných kožených sedadlech, obklopuje vás kořenové dřevo a leštěný hliník, hledíte na předlouhou kapotu a pod ní bublá velký osmiválec.

Zdroj: www.jaguar.czZdroj: www.jaguar.cz

Tři varianty pětilitrového osmiválce

Základní pohonnou jednotkou je atmosferická verze motoru 5.0 V8, která disponuje výkonem 283 kw/385 k a stokilometrové rychlosti dosáhne za 5,5 s. Další v pořadí je pětilitrový osmiválec dopovaný kompresorem. Ten má 375 kw/510 k a zrychlení 0 – 100 km/h mu trvá 4,8 s. Tyto dva motory mají rychlost omezenou na 250 km/h. Vrcholem nabídky je potom tentýž motor vyladěný na výkon 404 kw/550 k, na stovce je o 0,4 s rychleji a omezovač rychlosti sepne až při rovných 300 km/h. Všechny motory doprovází vzrušující bublání, které ve vyšších otáčkách střídá tlumený baryton.

Pohodlí na prvním místě

Asi by od takového vozu nikdo nečekal výkony supersportu. Na skutečné sportování na okruhu je příliš velký a těžký. Jeho podvozek je také naladěn na komfortní notu. Úžasně tlumí nerovnosti, výmoly či pražskou dlažbu projíždí jaksi mimochodem. Tato houpavost je trošku na obtíž ve vysokých rychlostech, ovšem široké pneumatiky a celková stabilita vozu zajistí jeho bezpečné chování. Doménou vozu jsou tedy dlouhé cesty okořeněné ohromnou dávkou stylu a výkonové rezervy.

Zdroj: www.jaguar.czZdroj: www.jaguar.cz

Článek Jaguar XK - britská aristokracie ve sportovním balení byl publikován 15. srpna 2011 v 00.00 v rubrice Auta. Autorem článku je Marek Pouzar. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...