Autorádia s DVD a navigací zpříjemní cesty vozem

Tagy:  autorádia, DVD, GPS navigace, telefon, LCD displej

Sponzorované odkazy:

Autorádia s DVD a navigací zpříjemní cesty vozem

Pro mnoho řidičů je dnes nemyslitelné cestovat bez autorádia. V poslední době však roste zájem o multifunkční rádia se zabudovaným DVD přehrávačem a LCD displejem. Tyto autorádia pak umí přehrát film či seriál. A když už máme displej, proč jej nevyužít pro navigaci?

Kino nebo rodinný vůz?

Autorádia s DVD již nejsou na našem trhu nic výjimečného. Cena, která se pohybuje v řádu pár tisícikorun, je celkem přijatelná a spolujezdci určitě ocení, že mohou kromě okolní krajiny sledovat na středovém panelu oblíbený film nebo seriál uložený na DVD, USB flash disku nebo SD kartě. Obvykle lze obrazovku naklopit pod několika úhly a spolujezdec na ni tak dobře uvidí.

K autorádiím s DVD přehrávačem se dodává také dálkové ovládání, které umožní práci s přehrávačem i ze zadních sedaček. Někdy ale výrobce nezahrnuje dálkové ovládání do ceny, je za příplatek. Nicméně je to užitečná „hračka“, kterou ocení zejména děti, které se často při dlouhých cestách nudí. Na přání si totiž lze u některých modelů nechat zabudovat další obrazovky třeba do opěrek sedadel. Jestliže jsou děti hyperaktivní a sledování filmů jim nestačí, mohla by pomoci herní konzole. Kromě toho lze s rádiem propojit třeba i parkovací kameru.

Rádia obvykle umí přehrávat nejčastější formáty, tedy AVI, DivX, MP3, MPEG4, WMA a XviD.Není nepodstatné, že se výrobci s DVD rádií snaží tento prvek designově sladit s interiérem automobilu.

Je radno se před nákupem zajímat, zda vybraný model rádia půjde do daného vozu. Někdy je to bez problémů, někdy pomůže redukční rámeček pro autorádia, výjimečně je ale nutné hledat nové rádio. Autorádio s DVD se připojuje za pomoci originálních konektorů včetně redukce na anténní konektor. Obvykle je v nabídce také možnost ovládání na volant. Další věcí, která by měla zajímat zejména motoristy parkující pod širým nebem, je možnost odnímat ovládací panel.

Autorádia dnes umí daleko víc než jen přehrávat písničky. Foto: www.kenwood.euAutorádia dnes umí daleko víc než jen přehrávat písničky. Foto: www.kenwood.eu

A co takhle si zavolat?

Některá rádia jsou vybavena možností připojení bluetooth a díky tomu lze synchronizovat mobilní telefon s hands free. Zdaleka ale není samozřejmost ztlumení přehrávání během hovoru.

Při používání telefonu v kombinaci s rádiem jistě řidiči ocení Parrot systém hands free. Tento doplněk umožňuje vytáčet telefonní čísla hlasem, oznámí, kdo telefonuje a umí si i pamatovat klíčová slova pro přijetí či ukončení hovoru. Nelze ho však kombinovat se všemi mobilními telefony. Předem si proto zjistěte informace o konektivitě.

Vždy na správné cestě

Pokud řidič často cestuje neznámými cestami, hodí se mu navigace. Také tento užitečný pomocník může být součástí autorádia. Pokud se však motorista rozhodne pro autorádio s DVD a GPS navigací, musí si většinou přichystat minimálně deset tisíc.

Je třeba zajímat se, jaké mapy jsou v navigaci nainstalované a jak probíhá nahrávání aktualizací či nových map. Ovládání může být dotykové či pomocí joysticků společných pro rádio i navigaci.

Pokud kupujete nový vůz a potrpíte si na nadstandardní výbavu, máte možnost mít autorádio s DVD a GPS navigací ve voze už od výrobce. Tuto kombinaci většinou nabízí automobilky v sériových modelech vyšších tříd.

Článek Autorádia s DVD a navigací zpříjemní cesty vozem byl publikován 26. února 2012 v 00.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...