Formule 1: Kdo bude letos udávat tempo?

Tagy:  Formule 1, Red Bull, McLaren, Mercedes, Ferrari, Lotus, Williams, Vettel, Schumacher

Sponzorované odkazy:

Formule 1: Kdo bude letos udávat tempo?

Pomalu končí „zimní spánek“ jezdců závodících ve formuli 1. Ačkoliv je ošemetné odhadovat favority na základě předsezónních testů, pojďme si alespoň připomenout, kdo v jakém týmu bude letos ve Velkých cenách bojovat…

Boj o titul? Stále stejné tváře…

Favoritem je jednoznačně obhájce titulu, tým Red Bull Racing, za který bude závodit Sebastian Vettel a Mark Webber. Vůz RB8 poháněný motorem Renault se v testech jevil jako rychlý. Skvělý konstruktér Adrian Newey opět odvedl skvělou práci.

Roli hlavního pronásledovatele bude letos pravděpodobně plnit McLaren s dvojicí britských pilotů Jensonem Buttonem a Lewisem Hamiltonem. S monopostem MP4–27 nejsou problémy a tým může pracovat na jeho zrychlování.

Motor Mercedes bude pohánět také vozy stejnojmenného týmu, nejen vozy McLaren. Za Mercedes pojedou syn někdejšího šampiona Kekeho Nico Rosberg a několikanásobný mistr F1 Michael Schumacher. Vůz W03 se jeví jako rychlý a spolehlivý, uznávaný šéf Ross Brawn by mohl být tím, kdo dostane tým až na vrchol.

Pouze do počtu rozhodně nebudou chtít být Fernando Alonso a Felipe Massa závodící za Ferrari. Tým však očekává, že na začátku sezóny bude F2012 něco ztrácet, chtěl by se ale postupně dotáhnout na nejlepší.

Někdejší tým Renault se letos nazývá Lotus a do sezóny vyráží s jezdci Kimi Räikkönen a Romain Grosjean. Oba se po sezóně 2009 z formule 1 vytratili, letos se ale vrací. V testech před sezónou byly nejrychlejší, pokud měly zajet jedno super-rychlé kolo. Nejlepší týmy se ale zaměřily spíše na závodní simulace a při těchto testech Lotus trochu ztrácel.

Očekává se, že i letos budou vozy Red Bull patřit ke špičce. Foto: www.redbull.comOčekává se, že i letos budou vozy Red Bull patřit ke špičce. Foto: www.redbull.com

Týmy druhého sledu: překvapí někdo?

Mezi špičku pravděpodobně nebude patřit tým Force India s jezdci Paulem di Restou a Nico Hülkenbergem. S omezeným rozpočtem by se ale chtěl indický tým dostat mezi pět nejlepších týmů.

Toro Rosso, sesterská stáj Red Bull Racingu, měla v počátcích předsezónních testů technické problémy. Ty se podařilo odstranit a úkolem týmu opět bude „vychovávat“ mladé talenty – do kokpitu usednou Daniel Ricciardo a Jean-Erid Vergne.

Sauber vyráží do sezóny 2012 s jezdci Kamujem Kobajašim a Sergiem Perézem, rozešel se ale s technickým ředitelem Jamesem Keyem, který tým „zachránil“ po odchodu BMW. Vůz pohání motor Ferrari.

Ve Williamsu pojedou letos Pastor Maldonado a synovec legendárního Ayrtona Senny Bruno. Tým loni zažil nejhorší sezónu ve své dlouhé historii a letos by měla být hlavní zbraní pro vzestup spolehlivost. Proběhla i změna co se motoru týká, dřívější Cosworth vystřídal Renault.

Malajský Caterham a jezdci Heikki Kovalainen a Vitalij Petrov by se letos chtěl stát týmem silného středu jezdeckého pole. Nový vůz představil jako první a to netradičně v časopise F1 Racing.

Na chvostu zřejmě letos budou týmy HRT, kde jedou Narajn Kartykejan a Pedro de la Rosa a Marussia, za který závodí Timo Glock a Charles Pic. Oba týmy jsou na tom bledě, ani jeden z nich nepostavil auto do testů před sezónou a také se nepodařilo projít napoprvé nárazovými testy FIA. Fanoušci nyní čekají, jestli týmy vůbec splní kvalifikační limit.

Článek Formule 1: Kdo bude letos udávat tempo? byl publikován 12. března 2012 v 00.00 v rubrice Informace. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...