Evropské auto roku? Opel Ampera na elektřinu

Tagy:  Opel Ampera, Auto roku 2011, plug-in hybrid, elektřina

Sponzorované odkazy:

Evropské auto roku? Opel Ampera na elektřinu

V podvečer zahájení letošního autosalónu v Ženevě byly vyhlášeny výsledky Auta roku 2012. Po loňském vítězství elektromobilu Nissan Leaf byl letos nejlepším vozem starého kontinentu zvolen také vůz na elektřinu, Opel Ampera.

Opel Ampera i jeho „dvojče“ Chevrolet Volt, oba spadající pod koncern General Motors, soutěžily pod jednou přihláškou a byly zvoleny nejlepšími vozy letošního roku, za jejich zády skončily vozy VW Up a Ford Focus.

Porotci, kterými byli motorističtí novináři z celé Evropy, hodnotili několik kritérií jako design, pohodlí, výkon a inovativní technologie. Hodnocena byla také účinnost a právě v této oblasti Ampera excelovala.

Představitelé automobilky se po získání ocenění předháněli v opěvování elektromobility. „Náš vůz ukazuje, že elektrický pohon může být zábavný a spolehlivý, aniž by byl ohrožen životní styl majitelů,“ řekla Susan Docherty, prezidentka a výkonná ředitelka Chevrolet Europe. Generální ředitel Opelu Karl-Friedrich Stracke hovoří o tom, že automobilka Opel bude pokračovat „ve vedoucí roli v oblasti e-mobility".

Plug-in hybrid kombinuje elektrickou baterii a pohon na benzín. Jedná se o budoucnost automobilů? Foto: www.opel.com © GM Company, Creative Commons 3.0 LicensePlug-in hybrid kombinuje elektrickou baterii a pohon na benzín. Jedná se o budoucnost automobilů? Foto: www.opel.com © GM Company, Creative Commons 3.0 License

Ocenění? Pro Opel Ampera nic nového

Opel Ampera, resp. Chevrolet Volt, již v minulosti získaly řadu mezinárodních ocenění, včetně „World Green Car of the Year 2011“ a „North American Car of the Year 2011“. V hodnocení Euro NCAP získal vůz 5 hvězdiček. Majitele těchto vozů loni trochu vystrašila aféra s hořícími bateriemi, kdy několik dní po crash testech začaly vozu samovolně hořet akumulátory. Závěry nezávislého pozorování jsou, že vůz není nijak více nebezpečný než jiná auta. Přesto ale Chevrolet provedl několik úprav, které učinily automobil ještě bezpečnější, než byl dříve.

A aby těch cen nebylo málo, získala Ampera ještě další dvě na „10. Award Internet Auto“. Stala se nejvíce populárním nováčkem v Evropě a dostala i cenu pro auta na elektrický pohon. Je tak celkovým vítězem z 351 modelů, kde hlasovalo více než 160 000 uživatelé internetu po celé Evropě. Opel se chlubí, že celkem již získal asi 30 cen.

Je to elektromobil? Ne, plug-in hybrid

Opel Ampera ale není elektromobil v pravém slova smyslu, ačkoliv jezdí na elektřinu. Jde o tzv. plug-in hybrid. Dokáže jet na 16 kWh Li-Ion baterii do vzdálenosti 40 – 80 km (záleží na trase, vnějších podmínkách i stylu jízdy). Když se kapacita baterie vyčerpá, začne malý motor poháněný benzinem generovat další elektřinu. Takto lze dojet až do vzdálenosti 500 km. Zrychlení z 0 na 100 km je zhruba 9 sekund a maximální rychlost je podle výrobce 161 km/h. Vůz má několik jízdních módů, ze kterých si může řidič vybírat.

Opel již informoval, že má v Evropě 7 000 zakázek na tento vůz, který se prodává od února. Takové číslo prý předčilo nejoptimističtější očekávání automobilky. Cíl 10 000 prodaných vozů v roce 2012 je již doslova na dosah. Největší zájem o vůz je prý v Beneluxu, v Německu a ve Velké Británii.

V ČR se dá tento vůz koupit na 1 080 000 Kč. Počáteční náklady se mohou vracet, protože když bude řidič jezdit pouze na elektřinu, může mít kilometr za 30 haléřů.

Článek Evropské auto roku? Opel Ampera na elektřinu byl publikován 15. března 2012 v 00.00 v rubrice Auta. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...