Karavany: Pokojík sbalený na cesty

Tagy:  karavan, obytný vůz, cestování, dovolená

Sponzorované odkazy:

Karavany: Pokojík sbalený na cesty

Karavany si mnoho lidí vybavuje jako jakési zvláštní krabice z dob minulého režimu, které nejsou nijak pohodlné. Kdyby tomu tak ale skutečně bylo, nebylo by v zahraničí trávení dovolených tímto způsobem tak oblíbené. Cestování karavanem jde totiž s dobou…

Právě v době prázdnin přichází i nejlepší doba pro využití karavanů. Kdo má za autem přívěs, nemusí řešit ubytování, stavět stan ani obávat se, co vše bude v chatce k dispozici. Rodina cestující s karavanem má postel s vlastním povlečením, příbory i nádobí své vlastní a po ruce takřka vše, co kdo potřebuje. Nejen přípravu, ale také samotnou dovolenou tímto způsobem si výletníci užijí daleko více, než kdyby museli v rozhodování zvažovat také cenu a úroveň ubytování.

Cestuje se i po Evropě

Druhou velkou výhodou je, že lze během dovolené opravdu cestovat. Kdo má rád dobrodružství, může každou noc trávit na jiném místě, vždy však v bezpečí svého karavanu. Největší cestovatelé takto klidně projedou za pár dní dovolené část Evropy. Neřeší ubytování ani nemusí nikam spěchat. Když se jim někde líbí, prostě tam zůstanou delší dobu.

V kempech navíc vyjde stání pro karavan podstatně levněji než pronájem pokoje v hotelu, i když je to dražší než zaplatit stan a osobní auto. Navíc se v kempech schází více lidí se stejnou zálibou v karavanech a to je příležitost k navázání nových přátelství. Stojící vůz lze navíc rozšířit o stanový přístřešek či krytou předsíň a získat tak další metry k pohodovému trávení dovolené.

Pokud po cestě žádný kemp není a posádka se chce již uložit ke spánku, lze parkovat i na parkovištích. Z důvodu bezpečnosti však není příliš moudré parkovat na opuštěných místech. Jsou známé případy, kdy byl dovnitř vpuštěn uspávací plyn a vůz byl během noci vykraden, proto si někteří majitelé nechávají instalovat poplašné zařízení.

Karavany se hodí i pro vášnivé cyklisty. Stačí zastavit na kraji lesa, zajezdit si a pak rovnou do sprchy. Foto: Martin SingrKaravany se hodí i pro vášnivé cyklisty. Stačí zastavit na kraji lesa, zajezdit si a pak rovnou do sprchy. Foto: Martin Singr

Ačkoliv historie zná i karavany postavené pro tažnou sílu trabantu, ty moderní přeci jen vyžadují trochu silnější vůz. Na druhou stranu se jedná o sofistikované bydlení na kolech. Nechybí v nich postele na spaní, WC, sprchový kout, jídelna s kuchyňkou, lednicí a skříňky pro ukládání věcí. Jak se to vše vejde do tak malého prostoru? Jde o důmyslná řešení, kdy se jídelna může změnit na lůžko, z WC se udělá sprcha a podobně.

Některé karavany mají i klimatizaci s topením, díky čemuž umožňují užívat si cestování i během zimních měsíců. Po připojení na proud a na vodu se může karavan naopak stát letním bytem. Cenově se taková legrace pohybuje kolem půl milionu. Druhou možností je karavan si půjčit, to vyjde okolo pětistovky za den, nicméně je nutné počítat i s vratnou kaucí v řádech desetitisíců pro případ, že by se odehrála nějaká nehoda.

Řidičák? Stačí „béčko“

Pokud je váha vozu a karavanu do 3 500 kg a karavan není těžší než vozidlo, které jej táhne, stačí po celé EU řidičský průkaz skupiny B, v opačném případě je nutností řidičský průkaz skupin B a E. Je však třeba mít něco odjeto, protože třeba couvání s přívěsem není nic lehkého a samotná jízda s karavanem vyžaduje trochu zkušeností. Po dojetí na místo je pak třeba karavan odpojit od auta, ustavit na nožičky a připojit k elektřině.

Obytné vozy představují vyšší úroveň komfortu než karavany. Foto: Martin SingrObytné vozy představují vyšší úroveň komfortu než karavany. Foto: Martin Singr

Koho by lákalo podobné cestování, akorát na vyšší úrovni, může zvolit obytný vůz. Tyto automobily již mají zabudovanou i televizi, nechybí osvětlení ani bezpečnostní zamykání dveří a vyztužené závěsy. Na rozdíl od karavanu mají tato auta vlastní elektrocentrálu nebo klimatizaci. Cena je ale zhruba trojnásobná oproti karavanům.

Článek Karavany: Pokojík sbalený na cesty byl publikován 16. srpna 2012 v 00.00 v rubrice Informace. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...