Suzuki: Kvalitní a spolehlivé stroje z Japonska

Tagy:  Suzuki, Jimny, Swift, Japonsko, motocykl, historie

Sponzorované odkazy:

Suzuki: Kvalitní a spolehlivé stroje z Japonska

Japonská značka Suzuki je známá nejen ve světě automobilů, ale i motocyklů. Specializuje se – kromě motocyklů – na výrobu kompaktních aut, vozů s pohonem 4×4, terénní auta a tyto vozy jsou obecně vnímány jako kvalitní, odolné a spolehlivé.

Japonsko, které je domovem pro Suzuki, je velmocí co se výrobců automobilů týká a Suzuki v tomto ohledu patří čtvrtá příčka za Toyotou, Nissanem a Hondou. To se ale může změnit, v posledních pěti letech vede Suzuki na domácím trhu žebříček prodejnosti. Již v roce 2004 Suzuki oznámilo, že na domácím trhu prodalo 15 milionů aut. Co do objemu výroby, je Suzuki ve světové top 10, konkrétně na devátém místě. Vyrobí více aut než BMW, Mazda a Subaru dohromady.

Začalo to hedvábím…

Historie Suzuki sahá až do roku 1909, původně se ale jednalo o podnikání v hedvábném průmyslu. Historie produkce motorových vozidel sahá do roku 1937, ovšem začátky významně přibrzdila druhá světová válka. Po válce se firma zaměřila opět na textil, ale v roce 1951 se zhroutil trh s bavlnou a v Suzuki se vrátili k myšlence vlastních motorových vozidel.

Podnik začal s produkcí levných a spolehlivých motorových bicyklů. V roce 1953 se Suzuki dočkalo prvního vítězství, „Diamond Free“ o objemu 60 ccm vyhrál svoji třídu na závodě Mount Fuji Hill Climb. Od dalšího roku byla produkce Suzuki Motor Co., Ltd., jak se podnik jmenoval, 6 000 motocyklů měsíčně.

Další výzvou bylo vytvořit úspěšný automobil. V roce 1955 spatřil světlo světa model Suzukilight. Vůz měl pohon předních kol a dvoutaktní motor o objemu 360 ccm. Tím také začal věk malých vozů v Japonsku. Suzuki později využilo i příležitost v segmentů terénních vozů a v roce 1988 se mohlo pochlubit produkcí deset milionů aut. V tu dobu již samozřejmě jela výroba na několika kontinentech.

Kromě toho Suzuki vyrábí úspěšné motocykly (Hayabusa s maximálkou 310 km/h, GSX-R1000, skútry Burgman a další), čtyřkolky a lodní motory, vozíky i jiné drobné spalovací motory. Angažuje se ve sportu (biatlon, běh na lyžích, fotbal), akorát ze světové rallye po nepříliš přesvědčivých výkonech automobilka vycouvala. Nicméně na americkém Pikes Peak upravená Suzuki SX4 a Nobuhiro „Monster“ Tajima vládne. Loni jako první člověk historie pokořil hranici deseti minut na tomto slavném závodě.

Swift je prostě oblíbený, po modernizaci navíc vypadá opravdu dobře. Foto: www.suzuki.czSwift je prostě oblíbený, po modernizaci navíc vypadá opravdu dobře. Foto: www.suzuki.cz

Jimny a Swift

Úspěšným modelem je Suzuki Jimny, který vznikl poté, co se malý výrobce Hope nedomluvil s Mitsubishi a jeho know-how využili v Suzuki. Jednalo se o první model, kde značka přestavila pohon všech čtyř kol a to již v roce 1970. Suzuki tehdy našlo mezeru na trhu a výborně jí zaplnilo. Zatímco druhá verze Jimny (1981 – 1998) se prodávala jako Samurai (USA), Sierra (Austrálie), Potohar (Pákistán), Caribbean (Thajsko) nebo Katana (Indonésie) nový Jimny přestavený v roce 1998 již nese po celém světě stejný název. Jedná se o mini SUV, které má standardně pohon jedné nápravy s volitelným pohonem 4×4.

Model Suzuki Samurai se 21. dubna 2007 také zapsal do historie, chilští dobrodruzi s ním vyjeli na horu Ojos del Salado. To bylo 6 688 metrů nad mořem a tedy nový světový rekord co se výšky vystoupané v čtyřkolovém vozidle týká. Dalším úspěšným a světoznámým modelem je Swift, známý již od roku 1983. Některé zdroje však jako rok vzniku Suzuki Swift uvádí až rok 2000, dříve se podle nich jednalo pouze o lokální název vozu Cultus. Co Swiftu zůstalo jsou vlastnosti – stále se jedná o velmi malý, relativně levný vůz s malým objemem motoru, vhodný do města. Ani Suzuki nestojí stranou co se týká alternativních pohonů a za vynaložení astronomických částek (20 miliard jenů) vyvíjí koncept Suzuki Swift Plug-In Hybrid.

Článek Suzuki: Kvalitní a spolehlivé stroje z Japonska byl publikován 30. září 2012 v 00.00 v rubrice Značky aut. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...

Tagy

Doporučujeme

Ušetřete až 75 % z ceny povinného ručení. Kalkulačka povinného ručení vám najde ty nejlepší ceny na trhu.