Cena pneumatik: Vyplatí se hledat

Tagy:  levné pneu, kvalita, cena, Barum, Sava, Matador, e-shop, obchod, internet, servis

Cena pneumatik: Vyplatí se hledat

S přicházejícím podzimem klesají teploty a stále více motoristů uvažuje o koupi zimních pneumatik A samozřejmě nikdo nechce platit více, než je nezbytně nutné.

V první řadě je nutné vzít v potaz celou řadu faktorů, které se do konečného výběru promítnou. Jiná pneumatika se hodí pro služební superb, který za týden najezdí stovky kilometrů a jiná pro Ford Ka, se kterým jezdí mladá slečna pár kilometrů do školy, navíc jen po Praze. A úplně něco jiného bude potřebovat řidič, který se se svým SUV denně pohybuje v horských oblastech. Právě typ vozidla, četnost a lokalita jeho využívání jsou dva hlavní ukazatele při výběru pneumatik. Ale svůj vliv hrají také vlastní zkušenosti, rady známých, výsledky nezávislých testů nebo prostě životní styl.

Jeden z důležitých ukazatelů je také cena. Levné pneumatiky se solidní kvalitou hledají rok co rok tisíce motoristů po celé republice. V této kategorii dominuje domácí Barum, slovenský Matador nebo slovinská Sava. Někdo nedá dopustit na polskou Debicu, jiný na rakouský Vredestein. A takto bychom mohli pokračovat ještě dále – výrobců, kteří nabízejí poměrně kvalitní pneumatiky a nechtějí za ně přemrštěné sumy, je poměrně hodně.

Extrémy? Radši na ně nemyslete

Kdo však potřebuje nebo prostě jen chce to nejlepší, sáhne pravděpodobně po značce Continental, Pirelli, Michelin, Bridgestone, GoodYear nebo Dunlop. To je skutečná špička co do kvality, ale i do ceny. Díky různým spolupracím v rámci koncernů však i levnější pneumatikářské značky mají přístup k nejmodernějším technologiím těchto gigantů.

Na opačném konci stupnice jsou pneumatiky z Číny. Někteří řidiči, kteří skutečně jezdí jen po městě a rychlost 100 km/h je pro ně nepředstavitelná, si je i chválí, ale vesměs mají mezi motoristickou veřejností špatnou pověst. Třeba značka Goodride není nejhorší, ale přesto může posádku vozidla dostat do nepříjemných situací snáze, než jiná – o něco dražší – pneumatika. O pár set více než pneumatiky z Číny pak stojí protektory, tedy pneumatiky, kde je na sjetou pneumatiku navařen nový vzorek. Kvalita je také o něco lepší, ale nová pneumatika to prostě není, nehledě na to, že nový majitel nemá ani tušení, jak s kostrou pneumatiky, která zůstává stejná, zacházel jeho předchůdce. Málokomu asi stojí za to šetřit pár stovek u obutí na osobní auto a kupovat protektory neznámého původu. U náklaďáků je pak situace trošku jiná…

Do podzimního nečasu už klidně obujte zimní pneu – zima přichází nečekaně. Foto: Martin SingrDo podzimního nečasu už klidně obujte zimní pneu – zima přichází nečekaně. Foto: Martin Singr

Kde je nakoupit?

Druhá otázka pak je, kde kupovat. Nabízí se pneuservis nebo internet. Nejlevnější pneu hravě najde nějaký nákupní rádce, třeba Heureka, ale co když najde e-shop? Internetové obchody jsou často levnější, ale je třeba počítat s tím, že někde není možnost osobního odběru ať už z ryze praktických důvodů nebo to neumožňuje prodejce a cena, kterou má vychytralý prodejce, pak může snadno převýšit klasický pneuservis.

Na internetu je pak sice spousta konfigurátorů, rádců a kalkulaček, ale to jen může jen těžko konkurovat rozhovoru se zkušeným mechanikem, který se podívá i na vůz a po rozhovoru s jeho majitelem poradí to nejlepší obutí. Nejlepší bude asi poradit se s internetem a pak se zeptat na názor i v servisu. A při hledání nelepší ceny nezapomínat používat zdravý rozum.

Článek Cena pneumatik: Vyplatí se hledat byl publikován 12. října 2012 v 15.45 v rubrice PR články. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...