Nová Octavia: To nejlepší, co Škoda nabízí

Tagy:  Škoda Octavia, třetí generace, novinka, premiéra, české vozy, design, ekologie, prostor, simply clever

Sponzorované odkazy:

Nová Octavia: To nejlepší, co Škoda nabízí

Nová generace nejprodávanějšího vozu mladoboleslavské automobilky zažila včera světovou premiéru v Mladé Boleslavi. Podle představitelů značky je to nejlepší vůz, který v současnosti značka nabízí. Na co se můžeme těšit?

Ačkoliv Škoda Octavia patří dle představitelů značky do segmentu kompaktních vozů, nabízeným prostorem i technikou se může směle řadit mezi automobily střední třídy. „Škoda Octavia je klíčovým modelem značky Škoda,“ říká předseda představenstva společnosti Škoda Auto Winfried Vahland a dodává, že právě Octavia je pro něj synonymem pro Škodu a jedná se o nejprodávanější model. Na více než stovce světových trzích se již prodalo 3 700 000 těchto aut. Třetí generace je podle Vahlanda největší nejprostornější, nejlehčí, nejbezpečnější a nejekologičtější. „Nová auta jsou nejlepší zbraní proti slabým trhům,“ myslí si Vahland a dodává: „Nová octavia je naším nejlepší vozem a je třídou sama pro sebe.“

Nová Škoda Octavia je podle představitelů značky krásná. Nelze nesouhlasit. Foto: Tomáš HavlíčekNová Škoda Octavia je podle představitelů značky krásná. Nelze nesouhlasit. Foto: Tomáš Havlíček

Škoda Octavia byl vždy velkorysá co se vnitřního prostoru týká. Vůz nabízí hodně místa pro cestující i pro zavazadla. Karoserie třetí generace typu liftback v této filozofii pokračuje. „Vidět auto jako je octavia a vyvinout následovníka je pro mě a mé spolupracovníky nejkrásnější a zároveň nejtěžší úkol, který jsme si mohli představit,“ přiznává Frank Velsch, který v automobilce zodpovídá za technický vývoj.

Prostoru v kufru nabízí Škoda Octavia více než dost. Foto: Tomáš HavlíčekProstoru v kufru nabízí Škoda Octavia více než dost. Foto: Tomáš Havlíček

Design je výrazný, sebevědomý a nadčasově elegantní. Z boku vypadá nová Śkoda Octavia více dynamicky, má delší rozvor, kratší přední převis a protažení slupku C dozadu. Vysoko umístěná ostrá Tornádo linie auto opticky prodlužuje a v kombinaci s dynamickým tvarem střechy připomíná siluetu kupé. Linie oken pak stoupá a boční okna proto tvarem připomínají ploutev. Precizní podoba světel má odkazovat na krystalický výbrus, tedy tradiční české sklářství.

Interiér zůstal přehledný a prostorný, akorát má teď modernější podobu. Mimo jiné se lze setkat s hlasově ovládanou navigací s více dotykovou obrazovkou či elektricky ovládanou panoramatickou střechou. Naopak klíčky do zapalování zde nebudou potřeba. Vůz má bezklíčový systém odemykání a startování KESSY (Keyless-Entry-Start-and-Exit-System)

Interiér zůstal prostorný a přehledný, jen má více moderní vzhled. Foto: Tomáš HavlíčekInteriér zůstal prostorný a přehledný, jen má více moderní vzhled. Foto: Tomáš Havlíček

Škoda Octavia má mnoho elektronických pomocníků, kteří zvyšují bezpečnost i komfort. Například pomáhají držet vůz ve svém jízdním pruhu nebo rozpoznávají únavu řidiče. Elektronika bude také zapínat a vypínat dálková světla, rozpoznávat dopravní značky a pomůže i při parkování. Vše doplňuje až devět airbagů, mimo jiné kolenní airbag řidiče či boční airbagy vzadu.

Co bude pod kapotou?

Také benzinové a naftové motory nové generace budou více ekologické. V kombinaci s lepší aerodynamikou (koeficient odporu vzduchu = 0,29) a nižší hmotnosti (až o 102 kg oproti druhé generaci) bude vůz vynikat nižší spotřebou i emisemi. Průměrné emise CO2 budou u octavie 115 g na kilometr. V provedením GreenLine s motorem 1,6 TDI o výkonu 81 kW pak budou emise CO2 jen 89 g/km. Se spotřebou 3,4 litry na kilometr se teoretický dojezd na plnou nádrž dostane téměř na 1500 kilometrů.

Celkem si zájemci mohou vybírat ze čtveřice benzinových motorů TSI a čtveřice naftový TDI pohonných jednotek od 1,2 TSI o výkonu 63 kW až po motor 1,8 TSI o výkonu 132 kW. Chystá se také motor na stlačený zemní plyn (CNG). Rovněž se plánuje uvedení sportovní verze RS a modelu s pohonem 4×4.

Motory jsou ještě úspornější než u předchozích generací. Foto: Tomáš HavlíčekMotory jsou ještě úspornější než u předchozích generací. Foto: Tomáš Havlíček

I v nové Škodě Octavia je řada „simply clever“ řešení, jako třeba oboustranný koberec v zavazadlovém prostoru, cargo elementy, které díky suchému zimu uchytí předměty v kufru, hrdlo palivové nádrže má funkci proti natankování špatného paliva a ve víku se nachází škrabka na led. Výstražná vesta má své místo v držáku pod sedadlem řidiče, ve výplni dveří je vyjímatelný koš na odpadky a to je jen část z výčtu všech drobností, které řidičům usnadňují život.

Článek Nová Octavia: To nejlepší, co Škoda nabízí byl publikován 12. prosince 2012 v 00.00 v rubrice Novinky. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...