Opel Adam: Každý z nás je originál

Tagy:  Opel Adam, městský vůz, kompaktní vůz, novinka, úpravy, Škoda Citigo, TPCA

Sponzorované odkazy:

Opel Adam: Každý z nás je originál

Opel Adam se snaží bodovat nejen zajímavými barevnými variacemi a neobyčejným designem. Je také nabitý moderními technologiemi a dá se individuálně přizpůsobit stylu řidiče. Jediné omezení je dle výrobce fantazie zákazníků.

„Adam není jen kopie něčeho. Adam vystupuje z řady. Vyvážený podvozek, skvělé ovládání, komfort a precizní řízení dělá z řízení vozu Adam opravdový zážitek,“ píše Opel na svém webu. Extravagantní exteriér se musí líbit všem, kdo se chtějí odlišovat. Dvoubarevná střecha dává vozu jedinečnost a jasnou rozlišitelnost. Co však zaujme na první pohled je nový styl předních částí vozů s bleskem ve znaku. Nová nižší a širší mřížka rozdělená lištou s logem Opel vypadá díky svému umístění poměrně nízko netradičně. I Opel Adam se „usmívá“ a to díky umístění směrových světel do kruhových prvků po obou stranách vedle mřížky.

Opel Adam nabízí nespočet možností přizpůsobení majiteli. Foto: www.opel.czOpel Adam nabízí nespočet možností přizpůsobení majiteli. Foto: www.opel.cz

Ke slovu přišel podvozek z modelu Corsa, rám karoserie ale byl vyztužen a pružiny dostaly dvojité uchycení. Konstrukčně ale prošel vůz mnoha úpravami, zejména se zadní nápravou si konstruktéři dali práci a snížilo se i těžiště vozu. Trochu slabší je to s výběrem motorů, možnosti jsou jen dvě – benzinový motor o objemu 1,2 nebo 1,4 litru, vždy splňující emisní normu Euro 5 a na přání se systémem Start/stop.

Kamarád do města

Vůz je, jak už je u městských vozů zvykem, charakteristický krátkou přední kapotou, šikmou střechou a prudce se svažující zádí. Díky lesklým černým sloupkům v kombinaci s chromovaným proužkem je střecha vizuálně oddělená od spodní části vozu. Pevná boční okna vzadu pak zdobí logo Adam. Tato okýnka navazují bez přerušení na zadní okno.

Při pohledu zezadu vypadá vůz „svalnatě“ a to díky vystouplým blatníkům a širokým zadním světlům. I zde si, podobně jako na přídi a na boku, našly své místo chromované doplňky. Dotykový senzor pod logem Opel pak umožní přístup k zavazadlům. Co se barev a různých doplňků týče, nabídka je pestrá a motoristé si tak mohou vůz přizpůsobit přesně „na míru“. Na přání je možné mít Opel Adam i s prosklenou pevnou střechou, na které lze mít zobrazené různé motivy jako modré nebe nebo hvězdnou noc.

Při pohledu zezadu vypadá Adam „svalnatě“. Foto: www.opel.czPři pohledu zezadu vypadá Adam „svalnatě“. Foto: www.opel.cz

Stylový je také interiér vozu. Tři různé verze symbolizují tři různé styly (zábavný Adam Jam, elegantní Adam Glam nebo sportovní Adam Slam), celkem si ale lze vybrat z 20 barev, vzorů a textur prvků palubní desky. I barva světla v interiéru se může přizpůsobit. Tubusy palubních přístrojů jsou rovněž v chromu a zaujmou červeným podsvícením a ručičkami. Díky multimediálnímu systému IntellLink lze připojit smartphone s operačními systémy Android a iOS. Vyhřívané mohou být nejen sedačky, ale i volant, což je v zimě rozhodně velmi příjemné.

Adam je typické městské auto a tak mu nemůže chybět Pokročilý parkovací asistent II, který si nejen najde vhodné místo, ale také do něj rovnou i zaparkuje. Kdo chce mít vše ve svých rukou, ten určitě využije alespoň senzory skryté pod názvem Park Pilot. Do města se hodí také tlačítko City Mode, které aktivuje citlivější posilovač řízení. Start/stop systém pak pomáhá uspořit nějakou tu kapku paliva při provozu ve městě a systém SBSA monitoruje, zda nemá řidič zrovna auto ve slepém úhlu. To pomáhá zabránit případné havárii.

Konkurence je silná

Malý městský vůz od Opelu ale nebude mít v Česku zrovna lehkou pozici. Tradičně silná je Škoda, která v této kategorii nabízí oblíbený model Citigo, v ulicích lze vidět i koncernové sourozence VW Up! a Seat Mii. Zákazníci mají rádi i „trojčata z Kolína“, tedy Peugeot 107, Citroën C1 a Toyotu Aygo. Ani nemluvě o tradičním britském voze dnes spadajícím pod BMW – Mini Cooper. Nicméně městské vozy jsou trendy a tak si jistě i Opel Adam své zákazníky najde.

Interiér vypadá možná trochu futuristicky, ale skvěle. Foto: www.opel.czInteriér vypadá možná trochu futuristicky, ale skvěle. Foto: www.opel.cz

Článek Opel Adam: Každý z nás je originál byl publikován 18. listopadu 2013 v 00.00 v rubrice Auta a Novinky. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...