Podnikáte? Nezapomínejte na detaily

Tagy:  autoservis, bazar, prodejna, obchod, LED osvětlení, repasovaná servořízení, pracovní obuv, podnikání

Podnikáte? Nezapomínejte na detaily

Ať už se člověk rozhodne podnikat v jakékoliv oblasti, musí mít vše dobře promyšlené. Zaměříme se na podnikání v automobilové branži, což je zdánlivě snadný způsob, jak si vydělat a zároveň se prací bavit.

Mít autobazar a servis, ideální s prodejnou autodílů, to zní jako pohádkový způsob, jak si vydělat. Není tomu ale tak. Je potřeba sehnat prostory a obvykle alespoň jednoho kolegu. I když bude servis na zahradě a kolega bude syn nebo brácha, pořád je zde mnoho překážek.

Ta hlavní je v moderní technice – nové auta nejsou jako stodvacítka, kde si mohl člověk vše spravit doma v garáži. Všechna ta sofistikovaná elektronika vyžaduje potřebné přístroje a to je finančně extrémně náročné. A bez ní to nejde, třebaže snad v každé vsi je nějaký kutil, který má na dvoře auta sousedů a hrabe se v nich. Návratnost investice do diagnostických přístrojů se neměří zrovna v měsících a ani jejich nákup nezaručí, že do servisu bude jezdit dostatek zákazníků.

Kdo je ale šikovný a autům rozumí, může relativně snadno získat dobré jméno a pak už nic nestojí v cestě rozšiřování sítě spokojených zákazníků. Někdo však stále razí filozofii, že špatně opravné auto znamená časté návštěvy zákazníka a pravidelný přísun příjmů. Zvláštní logika…

A při servisování nejde jen o osobní auta, například repasované servořízení, třeba na této adrese, je oblast, kde je možné si nejen vydělat, ale hlavně pomoct bezpečnosti silničního provozu. České silnice občas připomínají vrakoviště Evropy, úkolem mechaniků pak je, aby tato auta a zejména pak kamiony byly stoprocentně funkční, třebaže už nejsou nejnovější.

Chcete mít servis? Pak je potřeba mít pro auta vášeň a snažit se o kvalitní práci. Foto: Martin SingrChcete mít servis? Pak je potřeba mít pro auta vášeň a snažit se o kvalitní práci. Foto: Martin Singr

A co takhle prodávat?

Je potřeba, aby servis měl dostatek dílů, ideálně skladem. Dnes už ale není problém doručit objednávku za pár hodin, a když už se musí díly objednávat, nabídne se otázka, co takhle je i prodávat. Opět vše vypadá jako hračka – zařídit jednu místnost, koupit kasu a je to. Nutnost splnit řadu legislativních požadavků ale všechny sny o snadném podnikání rozmetá a pak vyvstanou problémy jako jak osvětlit prodejní prostor. Vysoce specializované řešení přestavuje LED osvětlení obchodu. Je to řešení vizuálně příjemné, levné a moderní.

A v neposlední řadě je potřeba myslet i na zaměstnance, resp. kolegy. Ať už člověk stojí za pultem nebo pořád v dílně pobíhá okolo porouchaných aut, kvalitní pracovní obuv je nezbytná. Pak už zbývá jen nechat pro všechny v prodejně vyrobit slušivé trička či košile, pro mechaniky montérky a v cestě mezi nejlepší servisy v kraji člověku už nic nebrání…

Článek Podnikáte? Nezapomínejte na detaily byl publikován 27. května 2014 v 17.30 v rubrice PR články. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...