Letošní jaro nahrává líným řidičům

Tagy:  výměna kol, letní pneu, pneuservis, zimní pneu v létě

Letošní jaro nahrává líným řidičům

Do Česka se vrátila zima a ti, kteří uspěchali přezouvání vozidel, teď nejsou zrovna ve snadné situaci. Naopak lenoši, kteří vše nechávají na poslední chvíli, se mohou smát, zimní pneumatiky na autech se jim náramně hodí…

Málokomu se chce měnit obutí zpět a tak jim hrozí, že se stanou cílem policejních kontrol. Pokuta asi od prvního dubna již nehrozí (ani když je sníh na silnici a sněhové přeháňky trvají již několik dní), ale málokdo má podobné kontroly rád. A to je pořád ještě ta lepší varianta. Horší totiž je fakt, že letní pneumatiky na sněhu prostě nefungují dobře a klouzající automobily komplikují život i ostatním motoristům. Mimo to se riziko havárie zvyšuje. Na případné nehody se pak často ani nevztahuje pojistka. Zkrátka je lepší vůbec nevyjíždět, když je ráno silnice pod sněhem a zvolit autobus nebo vlak.

Rozvážní nebo líní řídiči (záleží na úhlu pohledu) jsou nyní na koni, protože mají stále zimní pneumatiky. Za pár dní se ale situace změní. Dá se očekávat, že sněhové přeháňky vystřídá rovnou teplé jaro a naopak začnou být nebezpečné zimní pneumatiky. I v případě prémiového obutí, je to stále jen „guma“ a pokud má optimálně fungovat v mrazech, už ze své podstaty nemůže být stoprocentní v teplých jarních dnech, o letních tropech ani nemluvě. Letní pneu jsou prostě potřeba.

Pneuservisů je mnoho, snad každý má nějaký „za rohem“. Foto: Martin SingrPneuservisů je mnoho, snad každý má nějaký „za rohem“. Foto: Martin Singr

Přezutí? Práce na pár minut

Přitom snad není snadnější práce na voze než výměna pneumatik. Stačí mít hever, klíč a samozřejmě letní pneumatiky obuté na discích. Zatímco nářadí lze obvykle najít u rezervy v kufru nebo pod autem a nedá se očekávat, že by se přes zimu výrazně změnily vlastnosti, u pneumatik je to jiné. Je třeba zkontrolovat vzorek a případně koupit nové.

V této souvislosti zmiňme, že mnoho motoristů při pohledu na sjeté zimní pneumatiky usoudí, že na další zimu se nehodí, ale léto na nich ještě zvládnou. Do jisté míry je to pravda, ostatně existují i celoroční pneumatiky, ale je nutné mít na paměti, že čím větší teplo venku bude, tím horší a nevyzpytatelnější chování pneumatik lze očekávat. Zkrátka, šetřit zrovna tady není správná volba.

Přezout pneumatiky je snadné a zabere to pár minut. Kdo si na to přesto netroufá nebo nemá čas, může navštívit pneuservis. Ceny jsou příjemné, v porovnání s tím, jak důležitá výměna pneumatik je se dá říct až směšně nízké.

Článek Letošní jaro nahrává líným řidičům byl publikován 7. dubna 2015 v 23.00 v rubrice PR články. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...

Tagy

Doporučujeme

Ušetřete až 75 % z ceny povinného ručení. Kalkulačka povinného ručení vám najde ty nejlepší ceny na trhu.