Zimních pneu souvisí i s pojištěním vozidla!

Tagy:  povinné ručení, havarijní pojištění, iPojištění.cz

Zimních pneu souvisí i s pojištěním vozidla!

Ranní mrazíky jsou tady. Je očividné, že se léto přehouplo v podzim, a zima je za dveřmi. Pro řidiče je to jasné – opět budou přezouvat z letních pneumatik na zimní.

Na základě změn v Zákoně č. 361/2000 sb. o silničním provozu a s ním souvisejících vyhláškách aktuálně platí, že mimo standardní výbavu automobilu, je povinná pro řidiče i zimní výbava vozidla.

bez zákonného pojištění dnes vůz nemůže na silnicibez zákonného pojištění dnes vůz nemůže na silnici

V zimě povinně

Pro každého řidiče osobního vozu znamená povinná zimní výbava vždy výměnu letních pneumatik na zimní s hloubkou dezénu minimálně 4 mm na kolech všech hnacích náprav. Toto nařízení je platné pro hlavní zimní sezónu, která je dána od 1.listopadu 2015 do 31.března 2016. Každý z řidičů je tedy povinen jezdit na zimních pneumatikách vždy, pokud se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, či ledu, anebo pokud lze předpokládat že tato situace během jízdy nastane.

Bez zákonného pojištění nelze na silnici

S povinnou zimní výbavou souvisí ještě jedna zásadní věc – zákonné a havarijní pojištění vozidla. Pojištění odpovědnosti z provozu vozidla – tzv. povinné ručení, má za povinnost si sjednat každý vlastník motorového vozidla dle zákona č. 168/1999 Sb. o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Tedy vozidla, které je provozováno na veřejných pozemních komunikacích. Zákonné pojištění kryje finanční odpovědnost za škody způsobené vozem a dopravní nehodou třetím osobám. Ideální je sjednat si povinné ručení podle výrobce a značky svého automobilu.

Havarijní pojištění je nutnost

K tomu je dnes možno si vůz pojistit havarijně. Havarijní pojištění slouží k ochraně vozidla před škodami způsobenými v důsledku havárie a živly. Je určeno všem automobilům s platným technickým průkazem a českou registrační značkou. Není to sice povinné pojištění, ale v současné době (hlavně u novějších vozidel) je vhodné jej uzavřít. Levně, dobře a kvalitně lze veškerá pojištění sjednat online na iPojištění.cz, kde si můžete v klidu a v teple vašeho domova porovnat nabídky různých pojišťoven a vybrat si to nejoptimálnější pojištění právě pro váš vůz.

havarijně pojistit vůz, je v dnešní době nutnosthavarijně pojistit vůz, je v dnešní době nutnost

Dobře pojistit = vyhnout se problémům

Ano, k tomu pojištění slouží. Se zákonným vymezením povinné zimní výbavy, je s oběma případy pojištění spojena hrozba krácení pojistného plnění. Jestliže tedy v době dopravní nehody nemá řidič na vozidle obuty předepsané pneumatiky na zimu, anebo je jejich hloubka dezénu nedostatečná, je krácení pojistného plnění jisté. Proto zcela určitě není radno jak zimní výbavu a přezutí pneumatik, tak řádné a dobré pojištění vozu podceňovat. Lze se tak vyhnout mnohým nenadálým situacím.

Zdroj foto: iPojisteni.cz

Článek Zimních pneu souvisí i s pojištěním vozidla! byl publikován 14. října 2015 v 21.15 v rubrice PR články. Autorem článku je Pavla Jelínková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...