Fiat Tipo: Zrozen jako sedan

Tagy:  Fiat, Tipo, novinka, Autobest, Auto roku, Itálie, sedan

Sponzorované odkazy:

Fiat Tipo: Zrozen jako sedan

Kdo by neznal Fiat Tipo – lidový hatchback z devadesátých let. Populární jméno se nyní vrací, jedná se však o sedan. Novinka nabízí nadčasový italský design, sází na prostornost a bude se snažit prorazit s mottem „Zrozen jako sedan“.

Nová podoba Fiatu Tipo byla světu oficiálně představena na letošním autosalonu v Instanbulu a krátce před koncem roku se vůz začal prodávat v Itálii. Na český trh přijde již za pár měsíců, v březnu příštího roku.

Zásadní přírůstek?

Celá skupina FCA (Fiat Chrysler Automobiles) považuje tento model za zásadní přírůstek ve svém portfoliu – má prostorný interiér, vysokou užitečnou hmotnost a modelová řada je, nebo spíše bude, komplexní. Nová generace Fiatu Tipo disponuje prostorným kufrem – kapacita zavazadlového prostoru je 520 litrů, přičemž vůz je dlouhý čtyři a půl metru. Všechny předpoklady pro upevnění pozice na trzích regionu EMEA, na který bude vůz cílit, zde tedy jsou.

Velký zavazadlový prostor a nadčasový design ale není vše, co může vůz nabídnout. Nechybí ani chytrá řešení usnadňující cestování – jsou to například infotelematický systém UConnect s pětipalcovou barevnou dotykovou obrazovkou, rádio s USB, čtečka SMS zpráv a rozpoznávání hlasu, ovládání na volantu, couvací kamera a nebo dotyková navigace. Většina z těchto doplňků je však za příplatek.

Čtyři motory, tři převodovky

Vůz se bude nabízet ve čtyřech stupních výbavy a na výběr bude také ze čtyř motorů. Nabízí se vždy objem 1,4 nebo 1,6 litrů, zážehový či vznětový. Výkon může být až 120 koní. Kromě pětirychlostní nebo šestirychlostní manuální převodovky je možnost zvolit také šestistupňový „automat“, ten je ale k dispozici jen s benzinovým motorem 1,6. Litá kola mohou být v rozměru 16“ nebo 17“.

Podvozek disponuje vyspělým uspořádáním zavěšení kol, díky kterému je řízení přesnější a jízdní vlastnosti dokonalejší. Zatímco vepředu je nezávislé zavěšení kol typu McPherson, vzadu je využita vlečená kliková náprava s torzně poddajnou příčkou.

První zájemci mohou navíc získat vůz ze zahajovací edice Opening Edition, kterou je možné již objednávat. Při sestavování výbavy byl kladen důraz na bezpečnost, komfort a design. Proto nabízí šestici airbagů, zadní parkovací senzory, mlhovky a ovládání multimediálního zařízení na volantu, kožené čalounění volantu a hlavice řadicí páky a další nadstandardní prvky. Na výběr bude však pouze benzinový motor 1.4 a vznětový 1.6. A co se týká hatchbacku, i tuto verzi plánuje automobilka uvést na trh, stejně jako station wagon.

Zapomeňte na Fiat Tipo z devadesátých let. Ten nový je sedan. Foto: www.fiat.czZapomeňte na Fiat Tipo z devadesátých let. Ten nový je sedan. Foto: www.fiat.cz

Třebaže se jedná o horkou novinku, získal již vůz ocenění Autobest 2016, které udělují evropští motorističtí novináři. Zdá se, že by se mohla opakovat historie – předchozí Fiat Tipo totiž získal titul Auto roku 1989. Nový vůz se navíc snaží bodovat nízkou cenou, začíná na 281 300 korunách.

Fiat, jenž se dosud profiloval zejména jako výrobce malých vozů, se tímto pouští do boje s větší konkurencí. Vždyť sedanem je mimo jiné evropskými motoristy velmi oblíbený Ford Mondeo, letos modernizovaná a v Česku úspěšná Škoda Superb, osvědčený Peugeot 407 nebo mimořádně bezpečné Volvo 740. Nejbližší měsíce ukážou, jak oblíbená bude trochu netradiční kombinace, totiž sedan italské výroby…

Článek Fiat Tipo: Zrozen jako sedan byl publikován 21. prosince 2015 v 00.00 v rubrice Novinky. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...