Lada vstala z popela: Nová Lada XRAY se chystá i do Evropy

Tagy:  Lada, XRAY, Vesta, model, Evropa, manuál, automat, design

Sponzorované odkazy:

 Lada vstala z popela: Nová Lada XRAY se chystá i do Evropy

Lada XRAY, dvě slova skloňovaná v médiích v posledním čase velmi často. Automobilka AvtoVAZ již pilně produkuje dlouho očekávaný model Lada XRAY. Sériová výroba má zásobit i Evropský trh, když prvotně bude právě nyní v únoru k mání v Rusku. Dočkáme se modelu i u nás?

Sporty vůz sdílí platformu B0 s několika modely různých automobilek – s modely Dacia, Nissan a Renault. I když novinka již byla v médiích protřepávána v létě 2015, premiéra proběhla až na sklonku roku. Lada XRAY je prezentována jako Hatchback s prvky SUVéčka a vychází ze sedanu Vesta. Crossover je právě po Vestě teprve druhým vozem v pořadí s tak výrazným designem, což dokládá už první pohled na mohutnou masku ve tvaru X.

koncept vozu Lada XRAYkoncept vozu Lada XRAY

Rozdíly ve vnějším i vnitřním designu jsou mezi Vestou a XRAY jen nepatrné a spočívají v detailech. Jsou jimi velikost disků kol, tvar zadních svítilen a grafika světlometů. Vše má ale přesto pěkný a dynamický charakter designu.

maska konceptumaska konceptu

Vůz je 4, 26 metrů dlouhý, na šířku má 1,76 metru a do výšky celých 1,57 metru, přičemž rozvor se zastavil na číslovce 2,58 metru. Průměrný objem zavazadlového prostoru se dá z 324 litrů sklopením sedadel navýšit až na celých 770 litrů.

sériový model Lada XRAYsériový model Lada XRAY

Pod kapotou budou bublat jeden ze tří atmosférických benzinových motorů:

  • 1,6 čtyřválec s výkonem 78 kW/106 k spřažený s manuální převodovkou
  • 1,6 čtyřválec o výkonu 84 kW/114 k spřažený s manuální převodovkou
  • 1,8 čtyřválec s celými 90 kW/123 k spřažený buď s manuální nebo automatickou převodovkou
  • k mání bude i pohon všech kol a automat
boční pohled na model Lada XRAYboční pohled na model Lada XRAY

Během února 2016 také vůz projde bezpečnostními testy Euro NCAP, což signalizuje i jeho nabídku v Evropě. Dočkáme se jej i u nás?

Zdroj foto: Avtovaz.ru

Článek Lada vstala z popela: Nová Lada XRAY se chystá i do Evropy byl publikován 13. února 2016 v 00.00 v rubrice Auta a Novinky. Autorem článku je Pavla Jelínková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...

Tagy

Doporučujeme

Ušetřete až 75 % z ceny povinného ručení. Kalkulačka povinného ručení vám najde ty nejlepší ceny na trhu.