Pneumatiky na nákladní vozy

Pneumatiky na nákladní vozy

Nastal čas na výměnu pneumatik u vašeho nákladního vozu? Jejich výběr rozhodně nikam neuspěchejte. Pneumatiky pro nákladní vozy je třeba vybírat opravdu pečlivě. Jelikož jsou určeny do celoročního provozu a je na ně kladena velká zátěž, musí být zejména spolehlivé a bezpečné.

Správný výběr nákladních pneumatik

Při výběru pneumatik vždy v první řadě zohledněte typ vozu, pro který jsou dané nákladní pneumatiky určeny. Je důležité rozlišit, o jaký typ nákladního vozidla se jedná. Nákladní vozy se mezi sebou výrazně liší svým účelem, a tak každý bude vyžadovat jiný druh a jiné vlastnosti pneumatik. Také zohledněte styl vaší jízdy a povrch vozovky, po kterém nejčastěji projíždíte.

Výrobci nákladních automobilů obvykle doporučují určitý typ a škálu nákladních pneumatik od různých výrobců. Pokud se budete tímto doporučením řídit, máte jistotu správného výběru. U nákladních vozů je vhodné používat pouze pneumatiky jedné konstrukce, tedy radiální nebo diagonální, dále pneumatiky od stejného výrobce, stejného rozměru a dezénu.

Typy nákladních pneumatik

Nákladní pneumatiky se obvykle dělí na tři základní skupiny:

  • Vodící pneumatiky, tzv. nepoháněné pneumatiky nepřenášejí výkon stroje na podložku, tedy silnici. Jsou určeny k vedení stroje (zatáčení)
  • Záběrové pneumatiky pohánění kolo, tedy přenáší trakční sílu na podložku.
  • Návěsové pneumatiky

Nákladní pneumatiky se také rozdělují podle typu komunikaci, po které nákladní automobil nejčastěji projíždí.

  1. Nákladní dálniční pneumatiky – Tento typ pneumatik je převážně určen pro nákladní vozy a kamiony, které se nejčastěji pohybují po dálnicích a rychlostních silnicích.
  2. Nákladní regionální pneumatiky – Regionální pneumatiky se vyznačují dobrými adhezními vlastnostmi a směrovou stabilitou a doporučují se používat na cestách s častým brzděním a změnou směru jízdy.
  3. Nákladní staveništní pneumatiky – Staveništní pneumatiky jsou určeny pro nákladní automobily ve stavebnictví, které vykonávají krátké vzdálenosti po nezpevněných cestách.
  4. Nákladní terénní pneumatiky – Tento typ pneumatik jsou určeny pro nákladní vozidla, které se pohybují v náročném terénu při zvýšené odolnosti pneumatik.
  5. Městské nákladní pneumatiky – Městské pneumatiky jsou určeny pro pohyb v městském a příměstském provozu.

Specifika nákladních pneumatik

Pro pneumatiky nákladních vozidel platí stejné požadavky jako pro pneumatiky aut osobních. Při koupi je třeba dá pozor na typ nákladního vozu, pro který jsou pneumatiky určeny. Pro každý druh nákladního vozu se hodí jiný typ nákladních pneumatik. Při používání nákladních pneumatik je nutné pravidelně kontrolovat hloubku dezénu, nahuštění pneumatik a jejich správné obutí.

Rozměry nákladních pneumatik

Vhodné rozměry nákladních pneumatik pro váš vůz zjistíte na bočnicích stávajících gum na vozidle nebo ve velkém technickém průkazu. Pokud si nebudete správnými rozměry jisti, neváhejte se obrátit na odborníky.

Bridgestone RS1 315/80 R 22.5 156/150 L

značka výrobce

Bridgestone RS1

značení rozměru pneumatiky

305/70 R 22.5

šířka pneumatiky (mm)

315

profilové číslo (%)

80

radiální konstrukce

R

průměr ráfku

22.5

index nosnosti

156/150­

kategorie rychlosti

L

Huštění nákladních pneumatik

Bezpečnost nákladního automobilu je ovlivněna nejen kvalitou nákladních pneumatik, ale také jejich nahuštěním. Neodborné nahuštění může vést ke zničení kostry pláště pneumatiky, a proto je doporučována spolupráce s odborníky, kteří dané pneumatiky znají a umějí s nimi zacházet.

Huštění pneumatik obvykle probíhá ve dvou fázích.

  • První fází je předhuštění na asi 1,5 baru, a to z důvodu optické kontroly případných deformací či vyboulenin.
  • Druhou fází je huštění pneumatik do optimálního tlaku. Optimální hodnota je určena dle počtu náprav, rychlosti, zatížení a podmínek používání.

Nákladní zimní pneumatiky

Nejenom osobní automobily mají povinné zimní pneumatiky. Podle zákona musí být u nákladních vozů umístěny zimní pneumatiky a to především na hnacích nápravách. Na návěsu mohou být pneumatiky letní. To ovšem může být v některých situacích velmi nebezpečné. Skvělým řešením tak mohou být pneumatiky s označením M+S, mud and snow, neboli bláto a sníh. Tento typ pneumatik je také vhodný při dlouhých trasách, při nichž dochází k častým změnám teplotních podmínek a povrchu komunikací.

Zimní pneumatiky pro nákladní vozy disponují zvýšenou přilnavostí na zasněženém či mokrém povrchu a zároveň mají zlepšené brzdné podmínky. Nákladní zimní pneumatiky je vhodné při velkých zimních kalamitách doplnit o kvalitní sněhové řetězy.

Článek Pneumatiky na nákladní vozy byl publikován 25. února 2016 v 21.15 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...