Hyundai IONIQ: elektromobil pro každého

Tagy:  Hyundai IONIQ, hybrid, plug-in, elektromobil, LiPoly, baterie, alternativní pohon

Sponzorované odkazy:

Hyundai IONIQ: elektromobil pro každého

Automobilka Hyundai nedávno představila novou modelovou řadu Hyundai IONIQ. Jedná se o první automobilovou platformu se třemi elektrifikovanými pohony, díky které bude vůz této kategorie dostupnější.

Novou modelovou řadu tvoří tři varianty – IONIQ Hybrid, IONIQ Electric a IONIQ Plug-in. Hyundai uvádí, že IONIQ je prvním modelem na světě, který nabízí tři elektrifikovaná poháněcí ústrojí. „Díky tomu bude mobilita s nízkými až nulovými emisemi dostupná pro každého,“ stojí v tiskové zprávě. Novinka je pro značku v Evropě důležitým krokem vpřed.

Stejné a přesto jiné

Vozy mají futuristický vzhled, kterému dominuje elegantní aerodynamická silueta s nejnižším odporem vzduchu ve své třídě (0,24), do vzhledu vozu jsou začleněny modré ozdobné prvky v případě verzí Hybrig či plug-in, IONIQ Electric má exkluzivní ozdobné prvky v odstínu mědi. Sportovní profil ve tvaru hatchbacku doplňují stylistické prvky specifické pro každou ze tří jednotlivých verzí.

IONIQ Hybrid má na přídi bi-xenonové světlomety lemované obrysovými světly ve tvaru písmene C. Nechybí charakteristická šestiúhelníková maska chladiče dotvářející čistý design. Výjimečnost podtrhují kontrastní barvy ve spodní části nárazníku, celkem je na výběr devět barev karoserie. Dvoubarevný design mají i kola v rozměru 15" nebo 17". Verze Plug-in je velmi podobná, má však navíc LED světla a pochopitelně víko nabíjecí zásuvky na levém předním blatníku, kola se pak nabízí jen v rozměru 16" ve speciálním designu. IONIQ Electric má výrazně jinou příď, nepotřebuje totiž chladit spalovací motor, protože ho prostě nemá. Proto je zde čistá a elegantní plocha.

Také interiér vozu působí futuristicky, zároveň je praktický a komfortní, mimo jiné zde našly uplatnění ekologické materiály. Nabízí se ve dvou barvách a opakující se plynulé, elegantní a přehledné motivy vytváří příjemnou afmosféru. Logické a strukturované uspořádání ovládacích prvků korunuje pouhé tlačítko pro spouštění poháněcího ústrojí. I v interiéru je rozdíl v barvách – zatímco verze Hybrid a Plug-in mají modrou charakterovou linii, elektromobil má ozdobné prvky v odstínu mědi. Elektromobil navíc nemá řadicí páku, pouze tlačítka pro volbu jízdního režimu a elektrickou parkovací brzdu EPB.

Naftu? Nechci, děkuji

Nejzajímavější je pochopitelně pohon. IONIQ Hybrid a IONIQ Plug-in jsou poháněny novým zážehovým čtyřválcem Kappa 1.6 GDI s přímým vstřikováním benzinu. Agregát o výkonu 105 koní byl přizpůsoben pro hybridní aplikace a dodává se s šestistupňovou dvojspojkovou převodovkou. Integrovaný elektromotor o výkonu 32 kW (43,5 k) nabízí jízdu na čistě elektrický pohon. O napájení se starají akumulátory Li-Poly s kapacitou 1,56 kWh uložené pod zadními sedadly. Kombinované emise vozu jsou slušných 79 g/km.

Verze IONIQ Plug-in pak má akumulátory Li-Poly o kapacitě 8,9 kWh a nabídne dojezd v čistě elektrickém režimu až 50 kilometrů. Elektromotor zde má vyšší výkon (45 kW – 61 k) a kombinované emise CO2 jsou pouhých 32 g/km. Ryzím elektromobilem je pak IONIQ Electric. Akumulátory Li-Poly s kapacitou 28 kWh umožní dojezd 250 km, což bude v oblasti elektromobilů jen těžko hledat konkurenci.

Sada akumulátorů Li-Poly byla zvolena místo tradičních Ni-MH zejména díky nižšímu paměťovému efektu, vynikající účinnosti nabíjení/vybíjení a výjimečnému maximálnímu výkonu. Na 80 % jsou při využití rychlonabíjení na zařízení o výkonu 100 kW nabité za 24 minut, samozřejmě lze vůz napájet z běžné domácí zásuvky.

Nový Hyundai IONIQ by měl být velmi dostupným vozem. Foto: press.hyundai.czNový Hyundai IONIQ by měl být velmi dostupným vozem. Foto: press.hyundai.cz

Nelze opomíjet nejmodernější prvky z oblasti konektivity (připojení nebo i bezdrátové nabíjení chytrého telefonu), všechny důležité informace posádka vidí na panelu přístrojů tvořeném 7“ displejem TFT. Myslelo se i na bezpečnost, vůz má mnoho elektronických pomocníků, které brání případné nehodě.

Článek Hyundai IONIQ: elektromobil pro každého byl publikován 31. března 2016 v 00.00 v rubrice Novinky, Auta a Informace. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...

Tagy

Doporučujeme

Ušetřete až 75 % z ceny povinného ručení. Kalkulačka povinného ručení vám najde ty nejlepší ceny na trhu.