Mercedes-AMG GT S: Inspirován motorsportem

Tagy:  Mercedes-Benz, AMG, supersport, V8, sportovní, silueta

Sponzorované odkazy:

Mercedes-AMG GT S: Inspirován motorsportem

Dlouhá kapota, nízká kabina vzadu a široká záď, to jsou hlavní rysy sportovního dravce. Mercedes-AMG GT S vychází přímo ze závodních vozů a již na první pohled slibuje pořádně ostrou jízdu.

Pod kapotou se totiž skrývá tradiční chlouba – čtyřlitrový motor vyladěný od AMG opatřený dvěma turbodmychadly a mazáním se suchou vanou dává výkon až 375 kW a špičkový točivý moment 650 N. m. Sedmistupňová převodovka a diferenciály s omezeným prokluzem pak přenáší přes zadní nápravu veškerý výkon na silnici.

Na rozdíl od sériové výroby se zde každý motor sestavuje ručně dle filozofie „jeden muž, jeden motor“. Od instalace klikové hřídele do bloku motoru až po elektrické zapojení a naplnění motoru olejem, to vše je práce jednoho technika a vše dokazuje jeho podpis na AMG znaku motoru.

Inspirace motoristickým sportem je patrná i u dalších komponentů, třeba u koncepce dvojitého zavěšení, díky němuž může sportovní pérování s nastavitelnými tlumiči poskytovat přesvědčivý závodní výkon. Vůz je lehčí vepředu než vzadu a má optimální rozdělení hmotnosti (47:53), optimálním vlastnostem pomáhá i motor umístěný nízko v prostorném hliníkovém rámu, což výrazně snižuje těžiště.

Sedmistupňová sportovní převodovka AMG SPEEDSHIFT DCT 7 vychází rovněž z motoristického sportu. Byla použita již v legendárním modelu SLS AMG, nyní je však zdokonalena. Umožňuje řazení pod plným plynem, při podřazování se naopak funkce dvojité spojky automaticky odpojuje. Lepšímu zvuku při řazení nahoru pak pomáhá částečné potlačení zapalování. A pro dokonalou akceleraci je tu pak funkce RACE START.

Sporťák na první pohled

Vůz zaujme na první pohled – dlouhá nízká kapota, kabina vzadu a extrémně krátké převisy. Plynulé tvary a křivky charakterizují boční pohled. Dynamicky tesané podběhy kol jsou vyplněny velkými koly AMG z lehké slitiny a strmě nakloněné čelní sklo podtrhuje sportovní dojem. Záď pak plynule klesá a mírně se svažují i zadní dveře. Štíhlá koncová LED světla pak opticky rozšiřují vůz. Koncovky výfuku jsou pak integrovány v zadním nárazníku.

Kolmá černá diamantová mřížka na přídi s dominantní třícípou hvězdou slibuje skutečný výkon bez kompromisů a stejně tak velké vstupy chladicího vzduchu, design boků dotváří otvory vzduchového sání na stranách.

Mercedes-AMG GT S svými tvary připomíná legendární model 300 SL. Foto: www.mercedes-benz.czMercedes-AMG GT S svými tvary připomíná legendární model 300 SL. Foto: www.mercedes-benz.cz

Interiér pak nabízí vzrušující pocit z řízení okamžitě po usednutí. Kombinace materiálů, barev a tvarů dává tušit sportovní charakter – sportovní sedadla AMG jsou nízko nad zemí (nadstandardní výbavou jsou sedadla AMG Performance čalouněná nejjemnější kůží nebo sportovní textilií z mikrovlákna), tříramenný volant AMG Performance má integrovaných spoustu ovládacích prvků, mimo jiné i stříbrná řadicí pádla. Design přístrojové desky je pak tvořen karbonovými vlákny. Široká středová konzole dominuje prostoru a zvedá se směrem k přístrojové desce aby postupně obklopila celou pohonnou jednotku AMG. Její ovládací prvky jsou uspořádány stejně jako válce motoru V8.

Kromě bohaté sériové výbavy se samozřejmě nabízí i nadstandardní výbava a komu by to stále bylo málo, může si díky nabídky AMG Performance Studio zvolit mnoho dalších speciálních doplňků. Je libo třeba kryt motoru AMG z karbonových vláken nebo sportovní pérování AMG RIDE CONTROL s nastavitelnými tlumiči?

Článek Mercedes-AMG GT S: Inspirován motorsportem byl publikován 29. dubna 2016 v 00.00 v rubrice Auta a Novinky. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...