Nová Škoda Kodiaq: Prostorná a robustní

Tagy:  Škoda, Kodiaq, novinka, kompaktní SUV, zavazadlový prostor, bezpečnost

Sponzorované odkazy:

Nová Škoda Kodiaq: Prostorná a robustní

S novým modelem Škoda Kodiaq chce mladoboleslavská automobilka cílit na zájemce o atraktivní vozy kategorie kompaktních SUV. Pět výkonných motorů, automatická nebo manuální převodovka a elektronika známější spíše z vyšších tříd, to je krátká charakteristika této novinky.

První velké SUV s okřídleným šípem na kapotě a zároveň žhavá novinka, která vstoupí na trh již začátkem příštího roku, nabízí charakteristický design, prostorný interiér a inovativní technologie. A co víc, automobilka hovoří o zahájení široké ofenzívy nových modelů SUV značky Škoda, model Kodiaq je jen začátek…

Ostrý design nezapře Škodu

Podobně jako u jiných modelů, i linie nového vozu jsou čisté a ostře vykreslené, zejména ty boční. Dvojitá horizontální linie přídě symbolizuje bezpečí a sílu, široká a trojrozměrně tvarovaná maska chladiče pak dokládá robustnost. Typické jsou i ploché a klínovité světlomety, ve které maska chladiče plynule přechází. Naopak zadní sdružené svítilny jsou osazeny diodami a koncové světlo je tvarováno do typického písmene C.

Při bočním pohledu zaujmou krátké převisy a dlouhý rozvor, což dává tušit prostorný interiér, třebaže se svými rozměry Škoda Kodiaq pohybuje na horní hranici segmentu kompaktních vozů SUV. Na výběr je celkem čtrnáct variant laku, čtyři nemetalické a desítka metalických odstínů. Vzhled doplňků se pak liší dle tří jednotlivých výbavových linií.

Dlouhou očekávané SUV od Škody je tady. Jak se modelu Kodiaq povede? Foto: ŠKODA AUTODlouhou očekávané SUV od Škody je tady. Jak se modelu Kodiaq povede? Foto: ŠKODA AUTO

Tradičně velký prostor uvnitř

Prostorný interiér vzbuzuje pocit bezpečí a i zde je patrný výrazný design z vnějšku vozu. Dvojité linie lze nalézt i na trojrozměrně tvarované přístrojové desce, zaujmou výrazné vertikální prvky jako například čtyři otvory pro přívod vzduchu. Přední sedadla mohou být vyhřívaná, s ventilací nebo elektricky nastavitelná včetně paměti a i ta zadní jsou velmi variabilní. Na přání mohou být dvě sedadla ještě ve třetí řadě. Jedná se tak o první sedmimístný model v novodobé historii značky Škoda.

S objemem 720 až 2065 litrů nabízí Škoda Kodiaq největší zavazadlový prostor ve své třídě. Pokud je vůz vybaven volitelným sedadlem spolujezdce se sklopným opěradlem, vejdou se do něj předměty dlouhé až 2,80 metrů. Až dvě a půl tuny těžký přívěs pak může vůz táhnout za sebou.

I Škoda Kodiaq nabízí Simply Clever detaily, celkem je jich více než třicet a z toho sedm nových. Patří mezi ně například výsuvná plastová ochrana dveří, která se při otevírání dveří sama vysune a zabrání poškrábání vlastního nebo cizího vozu na parkovišti. Samozřejmostí je mnoho asistenčních systémů, některé jsou v základní výbavě, některé za příplatek.

Škoda Kodiaq boduje mimo jiné obrovským zavazadlovým prostorem. Foto: ŠKODA AUTOŠkoda Kodiaq boduje mimo jiné obrovským zavazadlovým prostorem. Foto: ŠKODA AUTO

Až 190 koní pod kapotou

Pod kapotou může být jeden z pěti nabízených motorů, dva z nich ve variantě TDI a tři TSI. Jejich objem je od 1,4 do 2 litrů, výkon je mezi 125 a 190 koni. Všechny motory mají turbodmychadlo, přímé vstřikování paliva a splňují emisní normu EU 6. Spotřeba může být jen pět litrů nafty na sto kilometrů, u nejslabšího benzinového motoru je to o litr více.

Co se týká převodovky, nabízí se šestistupňová manuální nebo DSG se šesti či sedmi stupni. Poslední jmenovaná převodovka má pak ve vozech z Mladé Boleslavi premiéru. Nepřekvapí, že vrcholné motorizace mají pohon všech kol. Nicméně pro většinu variant je k dispozici pohon 4×4 s elektronickým řízením.

Největší konkurencí pro Škodu Kodiaq budou japonské vozy Mazda CX-5, Honda CR-V a Suzuki SX4 nebo v Česku dobře známá a nízkou cenou bodující Dacia Duster. Zajímavou volbou může být i Hyundai ix35.

Článek Nová Škoda Kodiaq: Prostorná a robustní byl publikován 24. září 2016 v 00.00 v rubrice Auta a Novinky. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...