Nový Renault Koleos jede na výstavu

Tagy:  Renaul Koleos, výstava v Paříži, nový model, Koleos, Talisman, SUV, robustní, elegantní, dynamický, velký, prostorný

Sponzorované odkazy:

Nový Renault Koleos jede na výstavu

Začíná Autosalon Mondial De L'Automobil Paris 2016, který potrvá od 29.září do 16. října 2016. A automobilka Renault na ní ukáže povícero svých kousků. Tím nejnovějším bude premiéra nového modelu Koleos.

Nový Koleos má bezesporu vlastnosti, které lze od SUV segmentu D očekávat. Od svalnatého a robustního designu, přes jedinečnou technologii pohonu všech kol, až po terénní schopnosti, které mu dopřává vyšší světlá výška 213 mm.

Svalnatec na velkých kolech

Koleos dostal výrazný a svalnatý design s typickými znaky SUV. Těmi jsou ochranné lišty bočních dveří, kola o velkém průměru (až 19 palců) a hliníkové střešní nosiče. Kombinace zmíněné vysoké světlé výšky (213 mm) a nájezdového i přejezdového úhlu 19 a 26 stupňů umožňuje zvládnout také náročnější terén.

Inspirován Talismanem

Designová podobnost s modelem Talisman není jen fantazií, skutečně tak tomu je. Renault Talisamn byl na 31. Mezinárodním automobilovém festivalu v Paříži v lednu 2016 oceněn jako nejkrásnější vozidlo roku. Exteriér obou vozidel Renaultu byl navrhován souběžně týmy vedenými stejným designérem, jímž nebyl nikdo jiný, než Alexis Martot.

Výrazný a velký

Nový Koleos je tak díky svému designu s velkým logem integrovaným uprostřed široké chromované masky chladiče okamžitě identifikovatelný jako model řady Renault. K výraznému vnějšímu designu automobilu přispívají linie kapoty, které jsou podtrženy chromovanými ozdobnými prvky zahrnujícími pás probíhající od světlometů podél celé délky blatníků a opticky prodlužující příď. Tento prvek umocňuje dynamiku a eleganci vozidla a odlišuje jej od ostatních SUV.

Rozvor 2710 mm a celková délka automobilu 4670 mm řadí model Koleos mezi nejdelší v dané třídě. Šířka vozidla 1840 mm je vykreslena širokými horizontálními koncovými svítilnami, a chromované ozdobné prvky ve spodní části zadního blatníku Koleosu mají tvar dvojitých koncovek výfuku a doplňují celkový design exteriéru. K tomu přispívají i přední a zadní světla. Vpředu je Koleos vybaven světlomety Full LED Pure Vision, jež také plní funkci potkávacích a denních světel a dodávají vozu jedinečný a pronikavý vzhled. Zadní svítilny jsou vybaveny technologií Edge Light, která generuje čisté a jasné světlo s 3D efektem.

Bezpečný a komfortní interiér

Vyvýšené sedadlo řidiče o 150 mm výše s tradičním sedanem, dává řidiči dobrý výhled. Přístrojová deska je vysoká a široká, evokuje tudíž bezpečí a ochranu. Rukojeti na obou stranách středové konzoly jsou inspirovány off-roady, čímž dodávají prima sporty vzhled celému interiéru. A linie procházející od horní části přístrojové desky k zadní části loketní opěrky je jedním z výrazných prvků designu interiéru nového Koleosu tak typickým ve světě terénních vozidel. Renault Koleos má tedy k dobru velkorysý interiér, který oplývá sedadly poskytujícími nejlepší komfort v dané třídě, s prostorem 289 mm před koleny zadních cestujících.

Mimo objemného vnitřního prostoru disponuje nový Koleos i velkým a modulárním zavazadelníkem s řadou praktických úložných řešení. Objem zavazadlového prostoru činí 624 litrů. Najdete zde praktickou demontovatelnou podlážkou umístěnou ve stejné výšce jako práh víka zavazadlového prostoru. Ovládací prvky umístěné uvnitř zavazadlového prostoru umožňují sklopení zadního sedadla v poměru 3:2 pro navýšení celkové přepravní kapacity a také je k mání 35 litrů úložných prostorů včetně jedenáctilitrové přihrádky před spolujezdcem a pěti litrů ve středové konzole.

Komfort pro všechny pasažéry

Klíčem ke komfortnímu cestování s Koleosem je R-LINK 2. Systém slouží jako připojené ovládací centrum funkcí, jako jsou multimédia, navigace, telefonování hands-free, autorádio a asistenční systémy. Má dva formáty obrazovky: 7palcový horizontální a 8,7palcový vertikální. Dotykové ovládání je stejné jako u běžného tabletu (zoomování dvěma prsty, posun stránky, táhnout a pustit atd.). Navigace poskytuje realistický obraz se zobrazením budov ve 3D. Mezi možnosti konektivity a nabíjení patří bluetooth pro telefonování hands-free a audiostreaming, konektor USB, přípojka Jack 3,5 mm, 12V zásuvka a v závislosti na verzi slot pro SD kartu. R-LINK 2 je také vybaven systémem hlasového ovládání pro navigaci a telefonování a funkcí předčítání e-mailů. Čtyři úvodní obrazovky s možností individualizace zprostředkovávají rychlý přístup k nejčastěji používaným funkcím. Údaje týkající se jízdy (rychlost, otáčky, spotřeba paliva atd.) jsou zobrazovány na personalizovatelném barevném displeji s úhlopříčkou 7 palců, který je umístěn přímo v zorném poli řidiče.

Technologie na úrovni

Technologie ALL MODE 4×4-i je osvědčeným typem z vozů Aliance po celém světě. Tento systém pohonu všech kol se snadno ovládá díky spínači na přístrojové desce nalevo od volantu, kterým je možné volit mezi režimy 2WD (pohon předních kol) a 4WD AUTO (pohon všech kol). Režim 4×4 automaticky rozděluje točivý moment mezi přední a zadní nápravu. Při nízkých rychlostech a zhoršené přilnavosti povrchu navíc může řidič zvolit třetí režim 4WD LOCK a tím zapnout stálý pohon všech kol.

Pohon všech kol u Koleosu přináší také vyšší bezpečnost a stabilitu, neboť je neutralizována nedotáčivost i přetáčivost a optimalizována trakce v náročnějších podmínkách. Ale v rámci vybraných trhů bude nový Koleos dostupný i jen s pohonem jedné nápravy.

Prodej vozu již na některých kontinentech běží letos na podzim – v Austrálii, Turecku, státech Perského zálivu a některých latinskoamerických zemích, přičemž na konci roku 2016 bude následovat Čína, a poté na začátku roku 2017 Rusko a následně i Evropa. Cenu pro Česko zatím neznáme.

Zdroj foto: Renault

Článek Nový Renault Koleos jede na výstavu byl publikován 27. září 2016 v 23.00 v rubrice Novinky, Auta a Značky aut. Autorem článku je Pavla Jelínková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...