Škodu Octavia čeká revoluční proměna

Tagy:  Škoda Octavia, mocernizace, čtyři světla, novinka, premiéra, české vozy, design, TDI, TSI, prostor, simply clever

Sponzorované odkazy:

Škodu Octavia čeká revoluční proměna

Škoda Auto odtajnila novou podobu oblíbené Škody Octavie. Jedná se o dosud nejrazantnější facelift, vůz totiž bude od ledna 2017 mít zcela nový vzhled. Novinky se samozřejmě dotknou také interiéru, vůz dostane nejnovější generaci infotainmentu a široké propojení s online službami.

4 světla a LTE internet

Nový model má novou, elegantně tvarovanou příď i záď. Linie jsou opět ostřejší, zejména v přední části vozu. Výraznou změnou je, že se nyní poprvé od modelu Škoda 105 na každé straně nachází dva světlomety, což dle Škody vytváří „čtyřokou“ tvář krystalického vzhledu. Na přání mohou být světla vybavena technologií Full LED. Kromě toho je logo Škoda nyní výraznější a vůz působí mohutnějším, širším dojmem.

Modernizace se nevyhnula ani systémům infotainmentu. Všechny teď mají kapacitní displeje ve skleněném designu, které reagují již na lehký dotyk a disponují WLAN-hotspotem. Úhlopříčka může být až 9,2 palce a na přání lze dostat také modul pro SIM kartu s nejrychlejším připojením k internetu LTE. Kromě toho nabízí z hlediska konektivita nová Škoda Octavia také soubor služeb Care Connect. Ten je k dostání ve všech výbavových variantách kromě verze G-TEC. Mezi asistenčními službami, z nichž mnoha prošla vylepšeními, přibyla novinka – asistent pro pomalé couvání s přívěsem.

Simply clever: Klíč s pamětí

Ani v novém modelu nebudou chybět „simply clever“ detaily – například klíč s možností personalizace, do nějž si může několik uživatelů uložit své osobní nastavení nebo vyjímatelná svítilna v zavazadlovém prostoru u verze kombi. Octavia také zůstává prostorným vozem – do kufru se vejde 590, resp. 610 litrů a sklopením zadních sedadel vzroste na 1 580, resp. 1 740 litrů. Volitelné jsou elektricky ovládané páté dveře pro verzi combi.

Pod kapotou je na výběr pět motorů TSI a čtyři TDI, všechny dle automobilky spojují vysoký výkon s nízkou spotřebou. Objem je od jednoho do dvou litrů a výkon se pohybuje v rozmezí 84 a 184 koní. Téměř pro všechny motorizace se kromě manuální převodovky nabízí také šestistupňová nebo sedmistupňová převodovka DSG. U motorů 1,8 TSI a 2,0 TDI si může zákazník zvolit pohon všech kol.

Zákazník si může vybrat také v oblasti podvozkové techniky. Systém Dynamic Chassis Control (DCC) dává možnost měnit charakteristiky posilovače řízení a tlumičů v režimech Comfort, Normal a Sport. Kola z lehkých slitin mají rozměry od šestnácti do osmnácti palců a objeví se řada nových designů.

Škoda Octavia radikálně změní svůj vzhled. Foto: ŠKODA AUTOŠkoda Octavia radikálně změní svůj vzhled. Foto: ŠKODA AUTO

Bestseller už deset let

Škoda Octavia je s velkým odstupem nejprodávanější model mladoboleslavské automobilky. Od představení v roce 1996 se pro nějakou verzi tohoto vozu rozhodlo pět milionů zákazníků po celém světě. Modernizovaný model je možné objednávat od konce letošního roku, na začátku roku 2017 se první vozy dostanou k zákazníkům. Vůz bude pravděpodobně slavit u českých motoristů úspěch, kdo by však radši zahraniční model, může zvolit Ford Monde nebo Citroen C4. Akorát Mercedes třídy E, který designéry svými předními světly možná trochu inspiroval, je už cenově poněkud jinde…

Článek Škodu Octavia čeká revoluční proměna byl publikován 2. listopadu 2016 v 00.00 v rubrice Auta a Novinky. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...