Multikára: Přežila rozpad NDR a daří se jí skvěle

Multikára: Přežila rozpad NDR a daří se jí skvěle

Hledáte neúnavného pomocníka, který vám po celý rok věrně asistovat při každodenní lopotě? Vsaďte na starou dobrou multikáru – víceúčelové vozidlo značky Multicar. Značka na rozdíl od Trabantu a Wartburgu neskončila v propadlišti dějin, ale naopak se jí velmi daří. Od roku 2013 je součástí Hako.

Od evoluce k revoluci

Historie továrny, ve které se vyráběly první multikáry, se začala psát v roce 1920. V té době však sloužila k jiným účelům a víceúčelové vozy spatřily světlo světa až ke konci 50. let minulého století. První užitkové vozidlo s označením DK 3 mělo otevřenou kabinu a ovládalo se pomocí pák. Vyrábělo se až do roku 1964 a několikrát změnilo název. Téměř 13 tisíc exemplářů našlo využití na stavbách, ve službách hasičů i u pošty. Následoval model M 22 s prosklenou kabinou a jiným řízením (volant namísto pák). Od dalšího modelu M 24 byl jen krůček k legendární „ještěrce“ – minináklaďáku charakteristického zelenou kabinou neboli Multicar M 25.

Multicar M 25 se vyráběl od roku 1978, vznikl ve více než 100 000 exemplá­řích, z nichž většina opustila hranici NDR. Již na první pohled měly na míle daleko od původní multikáry.

V případě M 25 se již jednalo o lehké nákladní vozidlo s až 16 různými nástavbami a pohonem všech kol. Pro mrštný vůz přitom nepředstavoval žádný problém ani 2 tuny nákladu. Spolehlivý dvoulitrový čtyřválec o výkonu 33 kW a 108 N. m. mu poskytoval dostatek výkonu.

Moderní multikára si poradí se stovkami nástaveb

A jak to vypadá se značkou Multicar dnes? O moderní multifunkční vozidla je zájem stejně jako kdysi. Nejnovější model M 31 s třílitrovým turbodieselem splňuje přísnou normu Euro VI, disponuje ergonomickou kabinou typu space-frame (pro 2 – 3 osoby) a nabízí možnost připevnění až 300 druhů nástaveb. Navzdory všem současným prvkům si multikára stále zachovává původní vlastnosti, pro které byla a bude tak ceněna – kompaktní charakter a s tím spojené široké možnosti využití.

Článek Multikára: Přežila rozpad NDR a daří se jí skvěle byl publikován 18. listopadu 2016 v 19.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...