Výhra zůstala (opět) doma: Autem roku je Škoda Kodiaq

Tagy:  Auto roku 2017, anketa, Škoda Kodiaq, VW Tiguan, Alfa Romeo Giulia, Volvo V90, Bosch, Jaguar, Land Rover, Škoda Auto, Kia Niro

Sponzorované odkazy:

Výhra zůstala (opět) doma: Autem roku je Škoda Kodiaq

Nedávno proběhlo vyhlašování ankety Auto roku. Letošní, již třiadvacátý, ročník opět znamenal vítězství pro domácí automobilku, když s přesvědčivým náskokem zvítězila favorizovaná Škoda Kodiaq.

Škoda doma kraluje

Vstup do atraktivní kategorie kompaktních SUV se tedy automobilce – zdá se – podařil. Zájmu pomáhá široká nabídka pěti motorů i čtrnáctka laků a moderní elektronická výbava včetně inovativních technologií. Již typický čistý a ostrý design nezapře Škodu, stejně jako ploché a klínovité světlomety. Vůz boduje i prostorným interiérem a největším zavazadlovým prostorem ve třídě.

Vedle mladoboleslavského vozu se mezi finálovou pětici probojovaly ještě Alfa Romeo Giulia, SEAT Ateca, Škoda Kodiaq, Volkswagen Tiguan a Volvo V90. Za vítězem s 139 body skončil koncernový sourozenec Volkswagen s 92,5 bodu, o dalších 15 bodů méně získalo Volvo. Za medailovými pozicemi jsou se shodným počtem 63 bodů Alfa Romeo a Seat.

Co se týká ekologických vozů, zde zvítězila Kia Niro. Nejde o elektromobil, jedná se o hybridní crossover s čtyřválcem 1.6 GDI, kterému pomáhá elektromotor. Spotřeba, která byla více než důležitým parametrem, se pohybuje mezi 3,8 až 4,4 litry. Perličkou je, že se jako jeden z mála hybridů nabízí i s tažným zařízením.

Je pikantní, že se to top pětice nedostal Evropský vůz roku Peugeot 3008, který Čechy příliš neoslovil. Kromě Alfy Romeo Guilia (s těsným odstupem skončila druhá) a Volva S90/V90 byla celá finálová sestava odlišná – ocitly se tam nové generace úspěšných bestsellerů Citroën C3, Mercedes-Benz E-Klasse (s větším odstupem se umístil na třetím místě), Nissan Micra a Toyota C-HR.

Ceny nejen pro vozy

Hned dva vítěze zaznamenala kategorie Technická inovace roku. Jaguar Activity Key v modelu F-Pace nahrazuje klasický klíček, inovativní je tvarem – jedná se totiž o náramek. Je vodotěsný a lze s ním provozovat extrémní sporty. Druhým vítězem je Poloautonomní řízení Volvo Pilot Assist ve voze V90, se kterým lze jet až 130 km/h. Rozsáhlá elektronická výbava vozu mimo jiné detekuje velká zvířata a chrání proti neúmyslnému sjetí z vozovky.

Oceňovaly se i další kategorie – zásluhou projektu Škoda zaměstnanecké sbírky se společensky odpovědnou firmou roku se stala Škoda Auto a.s. Zaměstnanci v rámci této aktivity navrhují organizace a programy, které chtějí podporovat. Výši jejich příspěvku pak firma zdvojnásobí.

Škoda Kodiaq se může pyšnit domácím titulem Auto roku 2017. Foto: www.autoroku.czŠkoda Kodiaq se může pyšnit domácím titulem Auto roku 2017. Foto: www.autoroku.cz

Výrobním závodem roku byla zvolena společnost Robert Bosch s.r.o. Cena tedy putovala také do dodavatelského segmentu domácího oboru automotive. Českobudějovická pobočka světové společnosti cenu získala za důraz kladený na podporu výzkumu a vzdělávání. Bosch se angažuje také na zdejší univerzitě.

Manažerem roku byl díky největšímu procentuálnímu nárůstu prodeje osobních automobilů na českém trhu dle statistik SDA prohlášen management firmy Jaguar Land Rover Czech Republic. Jaguar měl loni 287 nově zaregistrovaných vozů, což představuje oproti 107 automobilům o rok dříve nárůst o 268,22 %. Kateřina Jouglíčková (KIA) se za poskytování informací o automobilce pak stala PR manažerkou roku.

Článek Výhra zůstala (opět) doma: Autem roku je Škoda Kodiaq byl publikován 20. března 2017 v 00.00 v rubrice Novinky, Auta a Informace. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...