A110: kompaktní a hbitý sportovní vůz Alpine z Francie

Tagy:  A110, Francie, kompaktní vůz, sportovní vůz, Alpine z Francie

Sponzorované odkazy:

A110: kompaktní a hbitý sportovní vůz Alpine z Francie

Rok od představení konceptu Alpine Vision, je tu nový model A110. Nadčasový sporťák s duší rebela vyráží na cesty. Toto dvoumístné sportovní kupé s motorem uprostřed naplňuje nadčasové principy Alpine, kterými jsou nízká hmotnost, agilita a výkon. Je autentickou koncentrací svých předchůdců, zejména pak modelu A110 Berlinette.

Model A110 je postaven na hliníkové platformě, karoserie je lepená, nýtovaná a svařovaná, vše tak, aby bylo dosaženo výjimečně tuhé a zároveň lehké konstrukce. A110 tudíž nabízí ultralehkou konstrukci o pohotovostní hmotnosti pouhých 1 080 kg bez příslušenství.

Kompaktní rozměry tohoto modelu jsou délka 4178 mm, šířka 1798 mm a výška 1252 mm, vůz má ideální rozložení hmotnosti – 44 % vepředu a 56 % vzadu, k tomu nízké těžiště. To vše z něj dělá agilní model. Sama hmotnost vozu se koncentruje okolo středové části vozidla, přičemž palivová nádrž se nachází za přední nápravou a motor před zadní nápravou.

Motorizace

A110 je vybavena novou čtyřválcovou přeplňovanou pohonnou jednotkou o objemu 1.8l, vyvinutou aliancí Renault-Nissan. Motor má specifické sání vzduchu, přeplňování, výfukový systém i naladění, a dosahuje maximálního výkonu 185kW/252k a maximálního točivého momentu 320Nm. V kombinaci s nízkou pohotovostní hmotností pouhých 1 080 kg nabízí vynikající poměr výkonu k hmotnosti, který činí 4,3 kg/k (233 k/t) a umožňuje zrychlit z 0 na 100 km/h během pouhých 4,5 sekund.

Motor je spřažen se sedmistupňovou dvouspojkovou převodovku Getrag s mokrými spojkami, přičemž zpřevodování je zde speciálně upraveno pro potřeby Alpine tak, aby byl zajištěn optimální výkon za každých podmínek. Pro model byl vyvinut odlehčený, aktivní sportovní výfukový sytém s centrální koncovkou. Cílem byl výkon a působivý zvuk. A110 disponuje třemi jízdními režimy – Normal, Sport a Track, které ovlivňují nastavení motoru, převodovky, řízení, ESC, zvuk výfuku i přístroje řidiče tak, aby se chování vozu co nejlépe sladilo s jízdními podmínkami (a s náladou řidiče). Rovná podlaha, která k závodním vozům neodmyslitelně patří, byla testována ve větrném tunelu.

Inspirace závoďáků

Ve snaze skloubit uhlazenou siluetu a suverénní výkon se tvůrci vozů Alpine inspirovali ve světě závodních aut a superaut. Model A110 těží ze zcela rovné podlahy a funkčního difuzoru pod zadním nárazníkem, což mu umožňuje zkombinovat nízký odpor vzduchu se značnou přítlačnou silou. Tato vlastnost umožňuje modelu A110 dosáhnout maximální rychlosti 250 km/h při zachování typické hladké linie charakteristické pro Alpine – obejde se bez zadního spojleru.

Sání vzduchu v předním nárazníku vytváří proud podél podběhů předních kol, čímž zlepšuje proudění vzduchu okolo předních kol a snižuje tak aerodynamický odpor. Součinitel aerodynamického odporu vzduchu Cx dosahuje nesmírně nízké hodnoty 0,32 a řadí tak model A110 mezi vozy s nejnižší hodnotou Cx v segmentu sportovních vozů.

Exteriér vozu

Model A110 je moderní, jak svými materiály, tak technologiemi spolu s rozměry, tvarem a profilem, který odkazuje na původní A110 Berlinette. Přední část nese čtyři nezávislá full LED denní světla a kapotu s „páteřovým“ prolisem uprostřed. Prvky, které jasně nesou rysy značky Alpine.

Boční profil ukazuje jak karoserie těsně obepíná technické části, čímž minimalizuje půdorys a maximalizuje výkon. Zadní LED světla ve tvaru X s dynamickými blinkry propůjčují vozu velmi moderní vzhled, zatímco šikmé, zaoblené zadní sklo dává vzpomenout na minulé modely značky Alpine.

Interiér

Uvnitř vozu se snoubí minimalistický a lehký design modelu A110 s pohodlnou a příjemnou polohou řidiče. Materiály uvnitř jsou nejvyšší kvality – hladká přírodní useň, hliníkové prvky, uhlíková vlákna, vše jen a jen pro hodnotný zážitek řidiče i spolujezdce.

Tento nový vůz se bude vyrábět v továrně v Dieppe a první vozy se v zemích kontinentální Evropy začnou prodávat koncem roku 2017. Dodávky do Velké Británie a Japonska mají startovat v roce 2018. Alpine stanovila pro sérii Première edition předběžnou doporučenou koncovou cenu 58 500 EUR (vč. DPH) ve Francii a 64 000 CHF (vč. DPH) ve Švýcarsku. Finální ceny vozu budou potvrzeny se začátkem oficiálních objednávek v polovině roku 2017.

Zdroj foto: Alpine

Článek A110: kompaktní a hbitý sportovní vůz Alpine z Francie byl publikován 17. dubna 2017 v 00.00 v rubrice Novinky, Auta a Značky aut. Autorem článku je Pavla Jelínková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...