STK v budoucnu zpřísní, budou se kontrolovat stočené tachometry

STK v budoucnu zpřísní, budou se kontrolovat stočené tachometry

Podíl ojetin, které jsou prodávány se stočeným tachometrem, je vysoký. Celkem to dělá odhadem 40 %, u vozů z dovozu dokonce 60 %. Kupci se mohou bránit, ale většina z nich to nedělá. I z toho důvodu se chystá boj proti stáčení, díky němuž by si motoristé konečně mohli uvědomit, že je důležité sledovat, co kupují.

Většina kupců se bohužel o prověření historie ojetiny vůbec nezajímá. Koupí si levné auto z dovozu, protože se jim prodejce zdá jako férový chlapík, a navíc auta z Německa jsou přece vždy kvalitní. To je ale další omyl, protože praktiky prodejců jsou takové, že dovezou auto například z Itálie, pak jej krátce nahlásí v Německu a prodávají jako německé. A tak se pak kupující nestačí divit, když musí po měsíci do servisu, kde po něm chtějí nehorázné částky. Přitom by stačilo tak málo.

Historie vozu se dá zjistit ještě před koupí

Před koupí je dobré si od prodejce vyžádat VIN kód. Jestliže vám jej nebude chtít poskytnout, asi k tomu má nějaký důvod a dejte od něj raději ruce pryč. VIN kód je potřeba zadat do systému AUTOTRACER na www.zkontrolujsiauto.cz, kde se vám ihned zobrazí dostupné informace o konkrétním voze. Jestliže se žádné neukážou, zapomeňte na tento vůz, zavání to nekalostmi. V opačném případě se můžete rozhodnout, jestli využijete placenou část systému a koupíte si veškeré informace.

Když ji nezjistíte vy, udělají to za vás na STK

Aby si lidé uvědomili, že se mají po historii vozu pídit, budou v budoucnu na stav tachometru dbát STK technici. Při každé kontrole zapíšou stav tachometru, a jakmile objeví nižší číslo, než bylo zapsáno minule, nepotvrdí technickou způsobilost vozidla. Řidič bude mít možnost prokázat, že je vše jinak a auto stočené nebylo, jenže… To se pravděpodobně podaří jen ve výjimečných případech. Co se bude dál dít se stočenými vozy, které neprojdou STK, zatím není jasné, jejich majitelé ale budou mít potíže.

Článek STK v budoucnu zpřísní, budou se kontrolovat stočené tachometry byl publikován 21. června 2017 v 11.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...