Unavuje vás řízení v noci? Dejte si pauzu!

Unavuje vás řízení v noci? Dejte si pauzu!

Odborníci z Evropské společnosti pro výzkum spánku zkonstatovali, že ospalý řidič řídí stejně jako řidič pod vlivem alkoholu. Únava řidiče způsobuje pomalejší reakce, horší vnímavost a omezené rozhodovací schopnosti. Únava, ospalost a špatná pozornost způsobuje až třetinu dopravních nehod. Přečtěte si, jak s únavou bojovat.

Co říkají statistiky

Jízda v noci je riskantní hlavně proto, že základní časové nastavení našeho organismu se nedá jen tak změnit. To znamená: vidíme denní světlo = chceme být vzhůru, je černá noc = chceme spát.

Riziko smrtelné havárie v autě je v nočních hodinách 5× vyšší než ve dne. Výzkum dopravní situace ukázal, že řidiči se nejlépe soustředí odpoledne a nejhůře mezi 2. a 4. hodinou ranní. V těchto časech dělají nejvíce chyb. Největší vliv na to má mimo jiné i jistá monotónnost tmy a nočního provozu.

Víte, že: Čím pohodlnější je kabina řidiče a ovládání auta, tím větší je pravděpodobnost usnutí za volantem v noci.

Riziko usnutí za volantem roste také v zimním období, kdy se v autě topí. Proto byste měli více využívat odpočívadel a v autě pravidelně větrat. Pro všechny případy by vám v autě neměla chybět lékárnička, díky které můžete ošetřit zranění, pokud by náhodou k nehodě došlo.

Spánek kratší než 6 hodin se nevyplácí

Pokud každý den spíte méně než 6 hodin, zvyšuje se riziko usnutí za volantem. Váš organismus je unavený a trpí spánkovým deficitem. Jediným lékem je pořádně se vyspat. Nespoléhejte na povzbuzující látky, jako je silná černá káva nebo energy drinky. Tyto stimulanty mají jen krátkodobý účinek, po kterém nastupuje ještě větší útlum organismu.

Pití litrů kávy není řešením. Po odeznění jejích účinků bude váš organismus ještě unavenější. Foto: pixabay.comPití litrů kávy není řešením. Po odeznění jejích účinků bude váš organismus ještě unavenější. Foto: pixabay.com

Náš tip: S únavou můžete bojovat jedině tak, že se pořádně vyspíte a budete dodržovat pravidelný denní režim.

Mikrospánek se hlásí o slovo

Jakmile na sobě začnete pociťovat tyto příznaky, dejte si pauzu. O slovo se totiž hlásí mikrospánek.

  • Cítíte bolest v zádech, strnulost a bolest v nohou.
  • Máte problémy udržet oči otevřené a vidění se začíná rozmazávat.
  • Nemůžete hlavu udržet zpříma.
  • Objevuje se denní snění nebo přelétavé a nesouvislé myšlenky.
  • Začínáte často zívat a mnout si oči.
  • Vyjíždíte ze svého pruhu nebo se blížíte ke krajnici.
  • Cítíte se podráždění, nervózní, roztěkaní a netrpěliví.
  • Přehlížíte dopravní značky nebo sjezdy z dálnice.

V těchto případech raději:

  • zastavte na odpočívadle
  • zacvičte si
  • dýchejte zhluboka čerstvý vzduch
  • dejte si málo slazený čaj s citronem
  • v autě si pusťte pořad, který povzbudí vaši pozornost
Popisek: Pokud cítíte únavu, zastavte, vystupte a zacvičte si. Pomáhá to. Foto: flickr.comPopisek: Pokud cítíte únavu, zastavte, vystupte a zacvičte si. Pomáhá to. Foto: flickr.com

Základní pravidla při jízdě v noci

  1. Před cestou si zkontrolujte stav vozidla: světla, stěrače, pneumatiky. Pneumatiky by neměly mít sjetý vzorek. Správná hloubka dezénu vás ochrání před případným vznikem aquaplaningu a má dobré brzdné vlastnosti. Vyzkoušet si to můžete třeba na pneumatikách Hankook. Pokud máte ojeté pneu, vyměňte je za nové, nejlépe od kvalitních výrobců pneumatik.
  2. Jeďte pomaleji než ve dne.
  3. Soustřeďte se na řízení.
  4. Dávejte pozor na neosvětlené chodce.
  5. V autě udržujte správnou teplotu, více větrejte a nastavte si optimální hlasitost hudby.
  6. Pokud se dostaví příznaky únavy, zastavte.
  7. Dělejte pravidelné přestávky a cvičte.

Článek Unavuje vás řízení v noci? Dejte si pauzu! byl publikován 28. června 2017 v 14.45 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...