Stala se dopravní nehoda, co teď?

Stala se dopravní nehoda, co teď?

Dopravní nehody se na našich silnicích dějí den co den a je tak dobré, vědět jak se chovat, co se musí udělat, kdy volat policii apod. Proto jsme pro vás sepsalo stručný návod, jak se po autonehodě chovat. Návod si pročtěte, ale přejeme vám cesty bez nehod.

Urychleně zabezpečte místo nehody

Zabezpečit místo nehody je důležité pro bezpečí všech zúčastněných a zároveň také zabrání vzniku řetězové havárii. K zabezpečení se používá fosforeskující vesta, výstražný trojúhelník, blikající světlo a další prvky.

Nejprve se poskytuje první pomoc

Po zabezpečení místa je potřeba zjistit zdravotní stav všech účastníků nehody. Pokud některý z účastníků utrpěl zranění je nutné vždy volat rychlou záchrannou službu (155). Policie se volá až po poskytnutí první pomoci, tím se myslím například zapadnutý jazyk nebo zastavení krvácení.

Kdy se musí volat policie?

Policie se volá k dopravní nehodě pokud nastane nějaká z těchto okolností.

  • dojde ke zranění nebo úmrtí osoby
  • škoda je vyšší jak 100 000 Kč (do škody patří škoda na vozidle i na přepravovaných věcech apod.)
  • není jasné, kdo nehodu zavinil, účastníci se nemohou dohodnout na míře zavinění
  • došlo k poškození majetku třetí osoby – dopravní značka, osvětlení, budova)

Na nic nesahat

Pokud nastane dopravní nehoda, ke které je nutné zavolat policií je důležité vozidla nijak nepřemisťovat, stejně tak nepřemisťovat osoby ani věci, a to až do chvíle než přijede policie a rychlá záchranná služba. Pohyb je povolený pouze v případě, že jde o život. Pak je nutné vyznačit rozmístění a stopy vozidel.

Jaké jsou povinnosti účastníka dopravní nehody?

Když se jedná o nehodu, kterou není nutné hlásit policii, pak si musí účastník nehody připravit Záznam o nehodě – Evropský záznam o dopravní nehodě. Jedná se o list papíru, který se vyplňuje společně s druhým účastníkem nehody. Do papíru se zapisují údaje o vozidlech, o nehodě a dohoda na míře zavinění.

Důležité je, že záznam o nehodě musí být podepsaný oběma stranami, tedy účastníky dopravní nehody. Nezapomeňte na fotodokumentaci.

Co je ještě potřeba si zapsat?

  • jména, příjmení a adresy řidičů ostatních havarovaných vozidel a také svědků dopravní nehody
  • informace z řidičského a občanského průkazu řidiče, který nehodu zavinil
  • informace o pojištění pojišťovny, kde je viník dopravní nehody pojištěný
  • typ a SPZ vozidla
  • telefonní číslo a další kontakt na účastníky nehody

Důležitá telefonní čísla

  • Policie – 158
  • Rychlá záchranná služba – 158
  • Centrální číslo 112
  • Hasiči – 150

Při telefonování je důležité si udržet klidný hlas a mluvit srozumitelně. Do telefonu sdělte své jméno a příjmení, dále pak co nejpřesnější místo (silnice, jméno ulice, obce, kilometrovník, orientační záchytné body v krajině). Poté je důležité co nepřesněji zformulovat, co se stalo. Dispečer se většinou na většinu otázek zeptá sám, čím přesněji a rychleji odpovíte, tím rychle dorazí pomoc.

Co po vyšetření nehody?

Když už panuje relativní klid a nikdo není v nebezpečí života, všechno je sepsané, pak je čas na to začít řešit pojištění, opravu vozidla nebo případný odtah. Následuje tak volání asistenční službě, musí se zajistit autoservis, případně lakovna nebo odtahová služba.

Informace ke zpracování článku poskytla společnost nehoda.cz – autoservis Plzeň.

Článek Stala se dopravní nehoda, co teď? byl publikován 27. června 2017 v 23.30 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...