Nákup zimní pneumatiky 225/45 R18: Co prozradil test zimních pneu?

Nákup zimní pneumatiky 225/45 R18: Co prozradil test zimních pneu?

Zimní období se blíží a mnozí z nás motoristů už hledají na internetu v nejrůznějších testech a srovnáních zimní pneumatiky. Ty dnes vyrábí spousta společností, a to v různé kvalitě. Z toho důvodu se mnohdy vyplatí být pozorný a přečíst si o daném modelu spousty podrobností. Ne každý má ale na takovéto delší studium dostatek času. I proto se v následujících řádcích zaměříme na výsledky testů zimních pneumatik pro rok 2017, které zveřejnil časopis Automotorsport. Konkrétně se bude jednat o test pneu 225/45 R18. Máte-li na svém vozu právě tyto gumy, zpozorněte a pusťte se do čtení.

Testování ve finském městečku

Kde první test zimních pneumatik v letošním roce proběhl? Ve Finsku. Kde také jinde? Tato severská země dokáže nabídnout vynikající simulaci prostředí, v němž se jasně ukáže, jak jsou na tom gumy konkrétního výrobce. Rozměr 225/45 R18 je z hlediska svého využití poměrně frekventovaný. Uplatňuje se jak u nejnovějších automobilů, tak i u osvědčené kvality. Obouvá se tradičně třeba na vozy škoda Octavia, Superb anebo Mazda 6, Opel Insignia a další.

Tradiční zimní pneu vs. nováčci

Zimní pneumatiky 225/45 R18 vyrábí v podstatě všechny známé firmy. Asi největší stálicí a aspirantem na vítězství byly gumy Continental WinterContact TS 850P. Dlouholetého vítěze ale mohly překonat mnohé jiné. Výrobci se dnes opravdu předhání. Jmenovat z těchto soků můžeme kupříkladu korejského výrobce Hankook nebo zimní pneumatiky Dunlop, Semperit a jiné. Obutí se testovalo v několika disciplínách, nejdůležitější byly především brzdění, trakce, rezistence vůči aquaplaningu a ostatní kategorie včetně ceny.

Očekávaný vítěz

Mnozí odborníci očekávali, že zimní pneumatiky výrobce Continental budou opět vysoko a nemýlili se. Continental WinterContact TS 850P vyhrály prakticky ve všech disciplínách, přičemž na mokré vozovce pokryté břečkou anebo na zmrzlém povrchu hrály doslova prim. I díky těmto skvělým vlastnostem si bez problémů obhájí výrobce poněkud vyšší cenu. Ta se pohybuje okolo 4 300 korun.

Continental WinterContact TS 850P, foto: pneumatiky.czContinental WinterContact TS 850P, foto: pneumatiky.cz

Ani mnohé ostatní gumy nezklamaly

Test zimních pneumatik 2017 jasně ukázal, že i mnohé další modely stojí za to. Výbornou volbou jsou také gumy Dunlop Winter Sport 5, jež se ve všech kategoriích umístily vysoko, přesto v žádné nepřekonaly devítibodovou metu podobně, jako tomu bylo u vítězného modelu. Nejvíce oceněno u nich bylo třeba brzdění na sněhu a za nedostatek lze považovat poněkud zvýšený valivý odpor. Pokud budete jezdit často na sněhu, můžete vsadit na obutí Semperit Speed Grip 3. To v testu získalo 9,9 bodů z možných deseti právě při testování jízdy na sněhem pokryté vozovce. A zklamání? Příliš kladně nehodnotí 6. místo Pirelli a ani korejský Hankook na 8. a 9. pozici nemůže být spokojen.

Článek Nákup zimní pneumatiky 225/45 R18: Co prozradil test zimních pneu? byl publikován 27. září 2017 v 12.30 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...