Nenechte alu kola v zimě zahálet

Nenechte alu kola v zimě zahálet

Mnoho řidičů přemýšlí nad tím, jak vylepšit svého čtyřkolového miláčka. Nejjednodušší cesta, jak toho dosáhnout, je pořízení hliníkových kol. Většina motoristů je ale používá jen v létě a na zimu raději obují plechové disky. Existují však alu kola se zimní úpravou, o která se nemusíte bát ani v největších plískanicích.

Jaké disky vybrat?

Výrobci alu kol používají speciální vícevrstvé lakování, které je odolné proti působení soli a různých posypových materiálů, tedy především písku a drobného štěrku. Tyto materiály mohou narušit povrchovou vrstvu disku a tím způsobit degradaci materiálu, ze kterého je vyroben. Výrobci nedoporučují v zimě používat jiné disky bez této úpravy.

Zcela nevhodné jsou leštěné a chromované disky. Žádný výrobce vám neposkytne záruku na poškozené lakování disků, pokud je použijete v jiných klimatických podmínkách, než pro které byly určeny.

Vhodná alu kola můžete bez obav použít i v zimě, zdroj: https://wikimedia.orgVhodná alu kola můžete bez obav použít i v zimě, zdroj: https://wikimedia.org

Nepodceňte přípravu

Jízda v zimě je pro řidiče plná nástrah. Základem je mít na svém voze obuté kvalitní zimní pneumatiky a v kufru kromě povinné výbavy připravenou i tu nepovinnou jako například smetáček na sníh, lopatku, pytlík s pískem, rozmrazovací sprej, škrabku na okna apod. Jak praví známé pořekadlo, kdo je připraven, není zaskočen.

V našich podmínkách jsou zimy spíše deštivé a blátivé, zkrátka žádná zimní idylka jako v Alpách. Obzvlášť podvozek a kola dostávají pěkně zabrat, protože na silnici je spíše solná kaše, případně ujetý sníh krytý posypem. Posypový materiál má abrazivní účinky, takže litá kola, která nemají vrstvu speciálního laku, můžete po jedné zimní sezóně odepsat.

Údržba a zimní provoz

Vybírejte alu kola s jednoduchým designem, předejdete tak usazování nečistot. Pokud parkujete venku, snažte se po jízdě odstranit aspoň ty největší kusy sněhu a ledu. Jejich přimrznutí k disku může zapříčinit špatné vyvážení kola a tím i potenciální nebezpečí při další jízdě.

Hlavně kvůli agresivním posypovým materiálům a soli je dobré věnovat v zimě údržbě litých kol více pozornosti a umývat je častěji. Vyhněte se používání čističů na bázi kyselin, které mohou narušit povrch disku. Na trhu existují speciální prostředky určené k mytí alu kol. Velmi důležité je i důkladné vyčištění disků před uskladněním. Nečistoty by celou dobu narušovaly povrch disku a mohly by způsobit i zežloutnutí kol.

Vybírejte disky s jednoduchým designem, zdroj: https://pixabay.comVybírejte disky s jednoduchým designem, zdroj: https://pixabay.com

Hliníkové disky je tedy možné mít na svém voze celoročně, jen je třeba vybírat z takových, které jsou přímo určeny pro zimní provoz. Pořiďte si kvalitní alu kola od renomovaných výrobců s mnohaletými zkušenostmi. Mezi takové se řadí například hliníkové disky Dezent či AEZ. Pokud věnujete dostatek času údržbě, mohou vám kola sloužit i několik sezón, a to nejen těch letních, ale i zimních.

Zdroje foto: Wikimedia.org, Pixabay.com

Článek Nenechte alu kola v zimě zahálet byl publikován 24. října 2017 v 21.30 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Tagy

Doporučujeme

Ušetřete až 75 % z ceny povinného ručení. Kalkulačka povinného ručení vám najde ty nejlepší ceny na trhu.