Nová Kia Ceed je tady!

Tagy:  Nová Kia Ceed, Evropa

Sponzorované odkazy:

Nová Kia Ceed je tady!

Společnost Kia Motors v minulých dnech odhalila svůj nový model Ceed. Nová Kia Ceed, v pořadí již třetí generace je celá navržen, vyvinuta, zkonstruovaná i vyráběná v Evropě. Má pokrokové technologie, sportovní design i atraktivní jízdní vlastnosti.

Návrh, vývoj a konstrukce nového modelu probíhala ve Frankfurtu pod taktovkou evropských návrhářů, produktových vývojářů a vývojového centra R&D automobilky Kia. Vůz bude opět sjíždět z výrobních linek žilinského závodu na Slovensku, společně s modely Kia Sportage a Kia Venga.

Nový model se veřejnosti poprvé představí letos v březnu na ženevském autosalonu, kde bude poprvé odhaleno i další karosářské provedení. Výroba pětidveřového hatchbacku bude zahájena v květnu. Prodej nového Ceedu se spustí na konci 2. čtvrtletí 2018, a to výhradně na evropských trzích.

Nová Kia Ceed

Nový Ceed je postavený na nové podvozkové platformě Kia ‚K2‘, a na šířku má 1800 mm, na výšku 1447 mm a rozvor činí 2650 mm, přičemž přední převis je 880 mm a zadní 780 mm. Kia Ceed nyní nabízí větší zavazadelník o objemu 395 litrů a rovněž větší šířku v úrovni ramen pro cestující na zadních sedadlech, více prostoru pro hlavu vpředu a nižší pozici za volantem.

Exteriér

Nižší a širší silueta nového Ceedu s delším zadním převisem a kabinou posunutou více vzad než u předchůdce vyjadřuje dynamický charakter. Zakulacené hrany předchůdce byly nahrazeny ostrými linkami. Na přídi zaujme širší „tygří“ maska chladiče a níže posazené otvory přívodu vzduchu, stejně tak jako přesné a lineární tvary rámující přední partii.

Nový model standardně používá LED diody pro denní svícení ve stylu „kostek ledu“ s odkazem na vzhled předchozích modelů GT a GT-Line. Při bočním pohledu je kapota opticky prodloužena pomocí ostrých a rovných křivek, které vozu propůjčují vzpřímenější postoj. Boční linie výrazně ubíhá v horizontální rovině.

Ceed používá široký zadní C-sloupek, který je charakteristickým znakem vozů Kia a současně zvýrazňuje postoj s kabinou posunutou směrem vzad. Tento designový prvek zároveň propůjčuje horní lince oken nový elegantní tvar ve tvaru půlměsíce. K lepší viditelnosti při pohledu zezadu a snadné rozpoznatelnosti modelu Ceed napomáhají nová LED světla denního svícení. Ta ve spojení s rovnými křivkami karoserie a subtilním spoilerem na výklopné zádi propůjčují modelu Ceed celkově stabilnější postoj.

Uvnitř vozu

V kabině Ceed nabídne ergonomii a vysoce kvalitní materiály interiéru. Vůz má horizontální přístrojovou desku s hladkým a štíhlejším vzezřením. Celý interiér evokuje pocit prostornosti a otevřenosti, přičemž přináší i více prostoru pro nohy a lepší výhled směrem vpřed.

Motorizace

Pro novou řadu Ceed je k mání několik pohonných jednotek

  • Zájemci o benzínový pohon se mohou rozhodnout pro modernizovanou variantu oblíbeného agregátu Kia 1,0 litru T-GDi (Turbocharged Gasoline Direct injection), což je přeplňovaný motor s přímým vstřikováním benzínu) o výkonu 120 koní.
  • Nový agregát ‚Kappa‘ 1,4 litru T- i přes nižší zdvihový objem disponuje výkonem 140 koní. Díky přeplňování se nový motor chlubí plošší křivkou točivého momentu než někdejší jednotka 1,6 litru, což v praxi znamená lepší odezvu v širším spektru jízdních podmínek, při současném snížení emisí.
  • V nabídce též bude pohonná jednotka 1,4 litru MPi s vícebodovým vstřikováním o výkonu 100 koní.
  • Dále je k dispozici zbrusu nový naftový motor Kia ‚U3‘. Nová jednotka ‚U3‘ 1,6 litru CRDi (zkr. Common-Rail Direct injection s rozvodem paliva typu common rail a přímým vstřikovánm, navržená v souladu s přísnějšími emisními limity dle nejnovější normy Euro 6d TEMP. Nová jednotka 1,6 litru ve dvou výkonových variantách 115 nebo 136 koní, nabídne točivý moment 280 Nm.

Všechny motory bude možné kombinovat se šestistupňovou manuální převodovkou a pro nové motory 1,4 litru T-GDi a 1,6 litru CRDi bude k dispozici i sedmistupňová dvouspojková převodovka Kia DCT.

Technologie a infontainment

Kabina nabízí širokou škálu nových technologií ke zvýšení praktičnosti vozu a pohodlí cestujících. ‚Plovoucí‘ systém palubního infotainmentu může zahrnovat buďto audiosystém s dotykovým displejem o velikosti 5,0 nebo 7,0", nebo audiosystém s navigací a dotykovým displejem o velikosti 8,0". Zákazníci budou moci zvolit i výkonný audiosystém JBL Premium s technologií Clari-Fi pro zvýšení kvality komprimovaného zvuku. Již v základní výbavě najdeme připojení pro chytré telefony přes Bluetooth, automatické světlomety a systém bezklíčového vstupu.

Jízda se Ceed

Díky systému Drive Mode Select pro přepínání jízdních režimů může majitel ještě znásobit požitek z jízdy prostřednictvím režimů Normal a Sport. Systém Drive Mode Select upravuje účinek posilovače řízení a v jednotlivých režimech se též jemně modifikuje charakter motoru. V režimu Normal se vůz snaží maximálně zužitkovat technologie pro úsporu paliva a nabízí uvolněnější reakce od řízení. V režimu Sport se naopak zostřuje odezva škrticí klapky a zlepšují parametry akcelerace – rozjezd z místa i pružné zrychlení – a upravuje se charakter řízení s tužší zpětnou vazbou a přesnějšími reakcemi na pokyny od řidiče.

Nový Ceed bude vybaven

  • technologií sledování vozidla v jízdním pruhu (Lane Following Assist
  • inteligentnín tempomatem (Smart Cruise Control) s funkcí Stop & Go
  • systémem pro sledování mrtvých úhlů
  • systémem pro monitorování provozu za vozidlem
  • inteligentním parkovacím asistentem
  • rozpoznáváním chodců s hmatovou zpětnou vazbou na volantu u asistenta pro zamezení čelním kolizím
  • každá nová Kia Ceed je standardně vybavena stabilizačním systémem VSM (Vehicle Stability Management), jenž zajišťuje stabilitu při brzdění a průjezdu zatáčkami díky automatické regulaci elektronického řízení stability vozu (ESC) po zjištění horších záběrových schopností vozidla.

Zdroj foto: Kia

Článek Nová Kia Ceed je tady! byl publikován 28. února 2018 v 00.00 v rubrice Novinky, Auta, Značky aut a Informace. Autorem článku je Pavla Jelínková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...