Vybíráte pneu? Držte se těchto 6 zásad a pořídíte to pravé

Vybíráte pneu? Držte se těchto 6 zásad a pořídíte to pravé

Nákup nových pneumatik není jednoduchý. Pokud chcete, aby vám vydržely co nejdéle a aby se vám investice vyplatila, vybírejte je s rozmyslem. Pomůže vám k tomu následující seznam kritérií, které byste měli vzít v potaz. 

1. Hlídejte správný rozměr

Jednou z nejčastějších chyb při nákupu pneumatik je, že si kupující nezkontroluje správné rozměry. Tyto údaje najdete ve velkém technickém průkazu. Pneumatiky se špatným rozměrem sice na auto namontujete, ale jejich používáním riskujete zhoršení jízdních vlastností. V případě nehody může navíc pojišťovna přistoupit ke krácení plnění.

2. Nerozhodujte se jen podle ceny

Cena je jedním z důležitých ukazatelů pro výběr pneumatik, ale rozhodně by neměla být tím klíčovým. Odborníci obecně nedoporučují nakupovat příliš levné pneu, protože bývá nekvalitní a zřejmě vám dlouho nevydrží. Jsou ale výjimky – pokud například najezdíte ročně jen 10 000 kilometrů ve městě, levnější pneu by vám neměla uškodit. Při častějším ježdění dejte raději přednost pneumatikám prémiových značek.

3. Zkontrolujte rychlostní a hmotnostní index pneumatiky

Rychlostní index pneumatiky udává maximální přístupnou konstrukční rychlost, kterou pneumatika snese. Pokud ji překročíte, dojde k rapidnímu zahřátí pneumatiky a může dojít následnému poškození. Neméně důležitým kritériem je také hmotnostní index, který udává maximální zátěž jedné pneumatiky. Oba údaje najdete ve velkém technickém průkazu nebo v návodu k obsluze vašeho vozidla.

4. Zaměřte se i na typ použití

Terén nebo silnice? Před nákupem pneumatik si ujasněte, na jakém povrchu budete primárně jezdit. A jak to vyřešit u stále více populárních 4×4 nebo SUV? Pokud jezdíte po silnicích, i u těchto aut volte raději silniční dezén. V případě, že budete jezdit v náročném terénu, zvolte možnost speciálních 4×4 pneu. Jejich dezén je upravený pro jízdu z 80 % v terénu a ve 20 % na silnici. Pokud totiž zvolíte terénní pneumatiky a pojedete s nimi po silnici, vytratí se mnohé jízdní vlastnosti a s jízdou nebudete spokojeni.

5. Koupí celoročních pneumatik neušetříte

Celoroční pneumatiky jsou určeny hlavně pro místa, kde je celý rok podobné počasí bez extrémních teplot (např. deštivé jako ve Velké Británii). Na tuzemské poměry doporučujeme zvolit zimní nebo letní pneumatiky. Na sněhu totiž univerzální pneu neobstojí tak jako zimní. V horku má zase nižší přilnavost a delší brzdnou dráhu oproti letním.  

6. Nenechávejte nákup na poslední chvíli

Jízdou na ojetých nebo poškozených pneumatikách ohrožujete sebe i ostatní účastníky provozu. Nečekejte tedy až bude pozdě a nákup nových pneumatik řešte s předstihem. Pokud si nevíte rady, neváhejte se zeptat odborníků, kteří vám s výběrem velmi rádi pomůžou.

pneuboss.cz

Článek Vybíráte pneu? Držte se těchto 6 zásad a pořídíte to pravé byl publikován 26. dubna 2018 v 14.45 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...