Využijte ekologické likvidace vozidel zdarma!

Využijte ekologické likvidace vozidel zdarma!

Vaše auto se stalo nepojízdným? Do šrotu s ním! Než ho půjdete vyřadit z registru motorových vozidel, musí podstoupit ekologickou likvidaci v akreditovaném autovrakovišti. Proč je zapotřebí ekologicky zlikvidovat vozidlo? Jak probíhá vrakování aut?

Bezplatná ekologická likvidace

Ekologickou likvidaci vozů ukládá všem řidičům motorových vozidel sám zákon, ten také stanovuje pokuty za nesplnění této povinnosti. Některá vrakoviště si za likvidaci účtují poplatky, obejde se to však i bez nich. Autovrakoviště zdarma odtáhne váš vůz a postará se o jeho kompletní likvidaci. Bez poplatků zlikvidují všechna moderní vozidla, která minimálně zatěžují životní prostředí. Týká se to aut splňujících mezní hodnoty emisí Euro 3, 4 a vyšší. Podrobnější informace o zařazení vašeho vozu do konkrétní emisní skupiny naleznete v novele zákona 185/2001 Sb. o odpadech.

Průběh likvidace autovraku

Ekologická likvidace je nutnost nejen s ohledem na mastnou pokutu za porušení zákona, je to nezbytný prostředek sloužící k ochraně životního prostředí. Na začátku pracovníci odsají zbytkové kapaliny a pohonné hmoty, které mají potenciál znečišťovat přilehlou krajinu. Samotná likvidace posléze zahrnuje rozebrání vozu na jednotlivé díly z hlediska materiálu. Plasty, kovové komponenty, smíšený odpad a autobaterie se potom dále recyklují a likvidují. Z vozidla zůstane pouze karoserie, tu v autovrakovišti nakonec rozřežou na menší díly.

Jak vyřídit likvidaci?

Ekologická likvidace vozidel zdarma probíhá v autorizovaných autovrakovištích, ta zajišťují recyklaci vozidel na základě platné legislativy. Podle českého zákona před vyřazením z registru motorových vozidel se musí majitel postarat o odbornou ekologickou likvidaci. Pro hladký průběh návštěvy vrakoviště majitel vozu potřebuje velký technický průkaz a průkaz totožnosti. S firmou se domluví na odtáhnutí vozidla do vrakoviště nebo ho sám přiveze. Vybrané autovrakoviště mu posléze vystaví příslušný protokol o likvidaci a vrátí poznávací značky.

Článek Využijte ekologické likvidace vozidel zdarma! byl publikován 26. listopadu 2016 v 10.15 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...