Koncept Think Blue od VW: Jezděte levněji!

Tagy:  VW, ThinkBlue, BlueMotion Technologies, TDI, TSI, DSG, rekuperace, Stop-Start, katalyzátor, emise, palivo

Sponzorované odkazy:

Koncept Think Blue od VW: Jezděte levněji!

Stále více Čechů myslí při výběru zboží na životní prostředí, ekologii a udržitelnost. Platí to také při rozhodování se o novém modelu auta. Vozy s nižší spotřebou jsou totiž nejen ekologické, ale i ekonomické, protože šetří řidiči peníze.

V žebříčcích konvenčních aut s nejnižší spotřebou se tradičně dobře umísťuje také Volkswagen. Tento německý výrobce pojmenoval svůj koncept „Think Blue“.

Automobily produkující méně emisí jsou však podle značky pouhým začátkem. Volkswagen v programu ThinkBlue s úspornými BlueMotion Technologies přináší možnosti, jak se chovat zodpovědně při jízdě autem. „S BlueMotion Technologies jsme předběhli dobu,“ říká VW o konceptu, který stále vyvíjí.

BlueMotion Technologies jsou všechny produkty a technologie, které v současné době přispívají k lepší efektivitě vozů VW. Jde o vzájemně sladěné inovace, díky kterým mají vozy VW nižší spotřebu paliva a tím pádem i nižší emise.

Nejúspornější modely ve svých automobilových třídách nesou označení BlueMotion. Setkávají se zde inteligentní úpravy řídicí jednotky motoru, optimalizace aerodynamiky, snížení valivého odporu pneumatik a prodloužení převodových stupňů. Kromě toho jsou modely BlueMotion vybaveny systémem Start-Stop a rekuperací.

Takto označený vůz bude šetřit nejen životní prostředí, ale také kapsu majitele. Foto: www.volkswagen.czTakto označený vůz bude šetřit nejen životní prostředí, ale také kapsu majitele. Foto: www.volkswagen.cz

Palivo spoří motory i spojka

Úsporné modely mají více označení, nicméně určitě musí být opatřeny značkou BlueMotion, resp. BlueMotion Technology, BlueTDI nebo TSI EcoFuel. Zároveň stále pokračuje vývoj základních technologií automobilky jako výkonné motory TDI se sériovým filtrem pevných částic nebo motory TSI s vysokým točivým momentem – tyto motory pomáhají optimalizovat spotřebu paliva. Podobně jako převodovka s dvojitou spojkou DSG. Ta kombinuje komfort automatické převodovky a sportovní temperament, dynamiku a dobré hodnoty spotřeby paliva převodovky manuální.

Rekuperace, Start-Stop i katalyzátor

Jaké tedy jsou hlavní inovace v BlueMotion Technologies? Jsou zejména tři: Pomocí rekuperace se energie uvolněná v průběhu brzdění ukládá do akumulátoru a tím přispívá k zvýšení efektivity. Systém Start-Stop pak vypíná motor při zastavení automobilu třeba na semaforu a tím se šetří až 5 % paliva. Se systémem SCR, který je vlastně katalyzátorem NOx, plní modely BlueTDI již nyní přísné emisní normy, které nás čekají v budoucnosti.

V ČR jen EcoFuel

V ČR lze pořídit výkonné a úsporný paket EcoFuel na zemní plyn. Další technologie, BiFuel využívající k pohonu LPG a MultiFuel dovolující provoz automobilu na etanol, benzín nebo libovolnou směs těchto látek, se nenabízí pro Českou republiku.

TSI EcoFuel je podle VW prvním agregátem na světě, který využívá turbodmychadloa přímé vstřikování zemního plynu. Například Touran TSI EcoFuel produkuje o 23 % méně CO2, Passat v této úpravě má o 24 % méně.

Budoucnost ale zřejmě patří elektřině a hybridním vozům. VW se angažuje také v této oblasti, kde nechce zaspat vývoj. U hybridního pohonu jde o kombinaci výkonných motorů TSI s elektromotorem. Tím se snižuje spotřeba paliva o 15 procent.

Článek Koncept Think Blue od VW: Jezděte levněji! byl publikován 22. února 2012 v 00.00 v rubrice Auta. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...