Jak poznat a nabít vybitou autobaterii?

Jak poznat a nabít vybitou autobaterii?

Dnešní auta jsou vybavena alternátory a ty při běžném používání vozidla udržují baterii v plně nabitém stavu. I přesto se však může stát, že budete potřebovat autobaterii dobít – nejčastěji z důvodů, že vám auto déle stálo nebo jezdíte krátké trasy. Jak nastalou situaci rozpoznat a jak v ní postupovat, abyste si baterku neodrovnali?

Baterka se neustále vybíjí Na úvod trocha teorie. Autobaterie se neustále pozvolna vybíjí. Pokud tedy nejezdíte dlouhé trasy (tj. nestíháte si baterii dobíjet alternátorem), dřív nebo později budete muset po nabíječce sáhnout. Aktuální stav nabití autobaterie můžete zjistit dvěma způsoby: změřením napětí nebo změřením hustoty elektrolytu.

Plně nabitá autobaterie má napětí 12,6 V a více. Jakmile klesne pod 12,4 V, je vhodné baterii dobít. Kritická je hodnota pod 12 V, zde už byste nabití neměli ani chvilku odkládat. Co se hustoty elektrolytu týče, při plně nabité autobaterii má hustotu cca 1,26 – 1,28 g/cm3. Nabíjet byste měli ve chvíli, kdy hodnota klesne pod 1,24 g/cm3. Kritickou hodnotou je pak hustota 1,1 g/cm3. Veškeré hodnoty vždy měřte v klidovém stavu baterie, nejdříve 2h po skončení jízdy nebo nabíjení.

Dobíjení klasickou nabíječkou

Asi nejklasičtější a velmi jednoduchý způsob dobíjení baterie. Nemusíte vůbec vytahovat baterii z vozidla ani odpojovat její kontakty. Stačí se jen držet jedné jediné zásady: 10 %. Baterku vždy dobíjejte pod proudem desetkrát nižším, než je její kapacita. Pro baterii o kapacitě 63 Ah použijte proud 6,3 A, pro baterii o kapacitě 70 Ah proud 7 A atp. Celková doba nabíjení pak logicky nesmí přesáhnout 10 hodin – jinak byste si baterku přebíjeli. Ještě dodáváme, že starším typů baterií při nabíjení otevřete víko pro odvětrávání.

Dobíjení automatickou nabíječkou

S automatickými nabíječkami je nabíjení baterie ještě jednodušší, jelikož si nemusíte lámat hlavu s žádnými deseti procenty. Takové nabíječky samy zanalyzují stav baterie, plně ji nabijí a neumožní, aby došlo k jejímu přebití. Navíc mají ochranu proti přepólování i přetížení. Automatické nabíječky můžeme doporučit na nabíjení všech klasických autobaterií.

Speciální autobaterie

Závěrem upozorňujeme na baterie gelové, případně baterie AGM. Jedná se o speciální druhy autobaterií, které je nutné nabíjet pouze nabíječkami k tomu určenými. Dávejte na to pozor a určitě je nezapojujte do klasických nabíječek.

Článek připravila firma: JplusZ s.r.o.
http://www.jplusz.cz/autobaterie/

Článek Jak poznat a nabít vybitou autobaterii? byl publikován 26. května 2015 v 23.00 v rubrice PR články. Autorem článku je JplusZ s.r.o.. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...