Jde to i bez něj aneb co musíte vědět o motorovém oleji

Jde to i bez něj aneb co musíte vědět o motorovém oleji

Co všechno byste měli o motorovém oleji vědět? Je možné se bez něj obejít? A pokud ano, jak daleko se s autem bez oleje dá dojet? Motorový olej je jednou z nejpodstatnějších kapalin vozidla. Je základním prvkem pro potřebnou funkci motoru vozu. Jeho životnost ale není nekonečná, během provozu se opotřebovávají jeho vlastnosti. O motorový olej je dobré se tedy starat a v určitých intervalech jej měnit.

K čemu slouží motorový olej?

Motor automobilu je složité zařízení, které obsahuje soustavu pohyblivých částí. Tyto části je třeba chránit proti přílišnému tření a opotřebení. Zvlášť pak ve ventilovém ústrojí a také mezi oky ojnic a klikovou hřídelí, kde je kluzné ložisko. Všechny tyto mechanismy je nutné mazat a k tomu slouží motorový olej. Olej se ve formě kapaliny dostane do všech částí motoru, kde vytváří ochranný film, který zabraňuje přímému kontaktu kovu s kovem.

Během činnosti motoru se olej do auta musí potýkat s různými nečistotami, které v motoru během spalování vznikají a tím se jeho mazací schopnosti snižují. K omezení zanášení oleje nečistotami slouží olejový filtr, který se musí pravidelně měnit současně s olejem. Interval výměny udává výrobce, je to obvykle ujetí 15 – 20 tisíc kilometrů, podle způsobu využívání vozu.

Jak na kontrolu stavu motorového oleje?

U většiny současných aut je možné spoléhat se na kontrolní zařízení, které úbytek oleje indikuje rozsvícením oranžové olejničky na palubním počítači. Ovšem pokud je motor vybaven i klasickou ruční měrkou, vyplatí se čas od času podívat i na ni. Jak? Vůz se zahřátým motorem zastavte na rovné ploše. Povytáhněte měrku z motoru zatáhnutím za ucho směrem od motoru a měrku otřete třeba do ubrousku. Takto očištěnou měrku zasuňte zpět a opět vytáhněte. Nyní vidíte hladinu oleje v motoru. Měla by být mezi ukazateli min a max.

Jak vybrat správný typ oleje?

Hlavní informace o vhodném oleji pro vaše auto najdete v příručce, kde jsou pokyny výrobce. Tam se dočtete o správné výkonnostní specifikaci oleje (například API SN, ACEA C3, VW 502.00) a viskozitní specifikaci (například 0W-40, 5W-30). Současně se zde dozvíte i doporučené výměnné intervaly. Bez příručky se pokud možno obraťte přímo na výrobce.

Jde to i bez motorového oleje?

Motorový olej je důležité mazivo pro dokonalou funkci motoru auta. Bez něj se motor jednoduše zadře. Ovšem technika jde dál. Revoluční suspenze, které snižují opotřebení, spotřebu paliva i oleje a mají schopnost potlačit i vznik emisí a zvýšit výkon motoru, jsou běžně dostupné a doporučované i velkými automobilkami. Tato aditiva do olejů na základě náročných testů dokázala, že motor ošetřený speciálním koncentrátem byl schopen jízdy několik desítek kilometrů bez oleje, aniž by došlo k jeho poškození. Dokonalá kluzná vrstva na povrchu kovu zabezpečila bezproblémový chod a dočasně tak nahradila klasické mazivo.

Článek Jde to i bez něj aneb co musíte vědět o motorovém oleji byl publikován 23. ledna 2020 v 00.15 v rubrice Informace. Autorem článku je Redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...