Rolls-Royce Wraith: Nejsilnější vůz značky

Tagy:  Rolls-Royce Wraith, luxus, síla, elegance, motor V12, novinka

Sponzorované odkazy:

Rolls-Royce Wraith: Nejsilnější vůz značky

Nedávno byl přestavený nový model Rolls-Royce. Značka, která je synonymem luxusu a elegance, odhalila svůj nejvýkonnější a nejdynamičtější model v historii, Rolls-Royce Wraith. Nejedná se však o nový název, stejný měl již model z roku 1939.

Rolls-Royce Wraith je z kategorie fastback a měl by se stát vozem kategorie Grand Turismo pro gentlemany. Ačkoliv je výkonný, nemá za cíl lámat jen rychlostní rekordy, dbá i na luxus. Jedná se o elegantní přírůstek do produktové řady Rolls-Royce a přestavitelé značky si od něj slibují růst a prosperitu tradiční britské značky, ač nyní spadající (podobně jako Mini) pod BMW Group.

Vytříbenost a kvalita

"Nejmocnější Rolls-Royce v historii, Wraith, spojuje smysl pro dobrodružství a rychlost. Tím ztělesňuje zakladatele automobilky Charlese Stewarta Rollse. Ale samozřejmě, Wraith je výchozím bodem pro luxus, vytříbenost a kvalitu – vlastnosti, které zůstávají důležité pro zákazníky Rolls-Royce dnes zrovna tak jako před více než sto lety, " prohlásil Torsten Müller-Ötvös, generální ředitel Rolls-Royce Motor Cars.

Rolls-Royce Wraith má osobitý vzhled – výrazné linie, silné panely a stylové zadní okno mají evokovat obraz sportovce chystajícího se ve startovních blocích ke startu. To jen potvrzuje hluboko umístěná mřížka chladiče, širší rozchod zadních kol a dvoubarevné provedení karoserie.

Vůz je sice extrémně silný, nicméně není to na úkor luxusu. Foto: Rolls-Royce Motor CarsVůz je sice extrémně silný, nicméně není to na úkor luxusu. Foto: Rolls-Royce Motor Cars

Strop posetý „hvězdami“

Luxus je patrný již při otevření bezrámových dveří, které je mimochodem celkem atypické. Interiér je v provedení měkké kůže a dřevěného obložení Canadel nesoucího název po nejznámější zátoce na jihu Francie. K přijmutí hovoru slouží tlačítko na volantu, navigaci lze ovládat hlasem. Nepřekvapí obrazovka o rozměru 10,25“ s vysokým rozlišením, která je umístěna v přístrojové desce. Provoz na vybraných komunikacích je znázorněn barevně a řidič dostává i nabídku objízdné trasy včetně odhadu úspory času.

Palubní pevný disk disponuje 20,5 GB úložného prostoru, což znamená přibližně 5700 položek hudby stažené přes USB port, který se nachází ve středové konzoli. A zvuk je čistý, může jít až z 18 reproduktorů, navíc má rádio mnoho nejrůznějších vo­leb.

Netradiční otevírání dveří je bránou do světa elegance a dokonalosti. Foto: Rolls-Royce Motor CarsNetradiční otevírání dveří je bránou do světa elegance a dokonalosti. Foto: Rolls-Royce Motor Cars

Nabízí se i prosklená střecha s koženými slunečními clonami. V noci je působivý Starlight headliner – 1340 optických vláken ručně tkaných do obložení stropu v noci budí dojem zářících hvězd na obloze. Vůz je však pouze čtyřmístný, díky koncepci konstrukce je ale dosaženo prostornosti ve voze při zachování relativně kompaktních vnějších rozměrů.

Dvanáctiválec není brutální

Co se týká agregátu, pod kapotou nové limuzíny se skrývá dvanáctiválcový motor twin-turbo o objemu 6,6 litru s výkonem 624 koní. Z nuly na 60 mil za hodinu vůz zrychlí za 4,4 vteřiny (0 – 100 km/h za 4,6 vteřin) a nejvyšší rychlost je elektronicky omezená na 155 mil za hodinu. „Wraith je silný, ale nikdy brutální. Je to kultivovaný výkon, který dokonale doplňuje dynamiku jeho exteriéru,“ říká k výkonnosti Helmut Riedl, technický ředitel Rolls-Royce.

O převedení síly na kola se stará automatická osmistupňová převodovka ZF. Podvozek auta má za úkol minimalizovat naklánění karoserie v zatáčce a diskrétně zesílit zpětnou vazbu v zatáčkách. Čidla vyhodnocují situaci okolo vozu každých 2,5 milisekund. V případě havárie se aktivují inteligentní přední airbagy, jejichž intenzita vystřelení odpovídá závažnosti kolize. Zároveň hned systém eCell Auto informuje záchranné služby a předá jim polohu vozu přes GPS.

Příjemné jsou natáčecí světlomety, bezklíčové otevírání a head-up dispej. Řidiči navíc pomáhá satelitní GPS, který spolupracuje s převodovkou. Na vývoji této technologie se podíleli i odborníci se zkušenostmi z Formule 1. V Evropě je cena vozu Rolls-Royce Wraith stanovena na 250 000 Euro. První dodávky vozu právě míří k zákazníkům.

Na tento pohled si zvykejte. Pokud uvidíte Rolls-Royce Wraith, asi takto. Foto: Rolls-Royce Motor CarsNa tento pohled si zvykejte. Pokud uvidíte Rolls-Royce Wraith, asi takto. Foto: Rolls-Royce Motor Cars

Článek Rolls-Royce Wraith: Nejsilnější vůz značky byl publikován 24. června 2013 v 00.00 v rubrice Auta a Novinky. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...