Nemáte co na auto? Kupte kompletní kola

Tagy:  plechové disky, ocelové disky, kompletní kola, zima, zimní pneu, litá kola

Nemáte co na auto? Kupte kompletní kola

Stává se často, že motorista koupí nový vůz a ani při změně nepomyslí na to, že rozměr pneumatik je jiný, než jaký měl doposud. V případě, že nákup proběhl v létě, je nyní zapotřebí koupit zimní obutí. Nejlepší možností je koupit rovnou kompletní kola.

Samozřejmě, je možné koupit pouze pneumatiky a nechat si je v pneuservisu nazout na disky, na kterých byly v létě jiné pneumatiky. A na jaře to prohodit zase zpět. A za rok znova a znova. Takové řešení je ale značně nepraktické, stojí dost peněz, protože málokdo si dokáže zout, obout a vyvážit pneumatiky doma v garáži a v neposlední řadě je třeba myslet také na časovou stránku věci. Zejména v době prvního sněhu je v pneuservisech tradičně dost narváno.

Zimáky a plecháče patří k sobě

Kdy by mělo smysl sundat letní pneumatiky z ráfků je, když jsou na plechových discích a majitel uvažuje, nebo spíše je rozhodnutý, že pro příští léto koupí krásná litá kola. Co pak s plechovými disky? Stejně je nakonec bude využívat jako zimní alternativu. Pokud ale motorista již litá kola má nebo nemá a ani nechce mít, pak je vhodné koupit kompletní kola – tedy ocelové disky s pneumatikami. Příplatek za zkompletování je jen pár stovek.

Nabízí se i možnost sehnat kompletní kola sestávající z ocelového disku a mírně sjeté pneumatiky. Tato možnost je jistě lákavá zejména finančně, ale vzhledem k nejistotě ohledně předchozího používání pneumatiky není úplně nejvhodnější. Pokud se jedná například o disky na Fiat nebo jiné malé auto to města, dají se snad případné nedostatky jako šrámy z najetí na obrubník vidět při vizuální kontrole, ale s výbavou pro větší vozy jako třeba MPV je to těžší. Kupovat kompletní kola s použitými pneumatikami mající za základ třeba disky na Hyundai je prostě trochu sázka do loterie.

Alu kola ne!

Co ale rozhodně nelze doporučit, je obou zimní pneumatiky na litá kola. Tyto ráfky totiž nejsou vhodné do náročných zimních podmínek, zejména na cesty, které místy pokrývá posyp, místy sůl a po návratu domů je ani nelze umýt za pomoci chemických prostředků. Zkrátka: litá kola si schovejte zase na léto, v zimě je hlavní praktičnost! Nemáte-li na čem v zimě vyjet, kupte rovnou kompletní kola. Foto: Martin SingrNemáte-li na čem v zimě vyjet, kupte rovnou kompletní kola. Foto: Martin Singr

Článek Nemáte co na auto? Kupte kompletní kola byl publikován 1. listopadu 2013 v 08.00 v rubrice PR články. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...