Autofólie pomohou proti vedru i zlodějům

Tagy:  autofólie, autskla, servis, bezpečnost, ochrana

Autofólie pomohou proti vedru i zlodějům

V tropickém počasí se často mění auto v pojízdnou saunu. Celkem snadným řešením, jak snížit teplotu ve vozidle, je tónování autoskel. Není to však ani zdaleka jediná výhoda…

Kromě vyššího komfortu při cestování pomáhají autofólie také chránit interiér vozidla a mají také filtr proti UV záření. Přístrojová deska a volant, které jsou nejvíce vystaveny slunečnímu záření, se sice mohou chránit pomocí protisluneční clony (čelní skla však podle zákona nesmí být ztmavená), sluneční paprsky ale působí také na čalounění, platové součástky a další části aut. A zde již pomůže tmavší autosklo.

Výhodou je také větší pevnost. Do vozu s tónovanými autoskly se zloději dostávají (pochopitelně pokud volí rozbití okna) velmi špatně a je pravděpodobné, že si na parkovišti radši vyberou vedle stojící vůz s „obyčejnými“ okny. Navíc není do aut téměř vidět a tak by měla být tmavá skla nezbytností pro všechny, kteří si nechávají na zadních sedačkách notebook, tablet nebo jinou cennou elektroniku. V případě havárie se pak sklo nevysype na cestující, ale střepy zůstávají přilepené na fólii.

Rozbít tónovaná autoskla není ani zdaleka tak jednoduché jako v případě těch obyčejných. Foto: Martin SingrRozbít tónovaná autoskla není ani zdaleka tak jednoduché jako v případě těch obyčejných. Foto: Martin Singr

A v neposlední řadě jde také o design. Tmavá skla v různých odstínech zkrátka vypadají dobře snad na všech vozech. Není divu, že nová auta mají často přímo z výroby ztmavená skla. Při tónování starších vozů je nutné myslet také na bezpečnost a volit takové fólie, které jsou homologované. Od těch bez atestu zkrátka ruce pryč. Stačí ale nehledat jen podle ceny, vybrat kvalitní servis autosklo a můžete být bez obav.

Stejně tak není rozumné instalovat fólie svépomocí. Třebaže vše vypadá snadno, není zrovna lehké se hned na první pokus vyvarovat vzduchových bublin, o všudypřítomném prachu ani nemluvě. A i pokud by se vše podařilo dokonale, bude mezi sklem a fólií chybět štítek s vyznačeným atestem, úrovní zatmavení a dalšímu údaji. Stejně jako když přijde se slovu výměna čelního skla je prostě potřeba navštívit servis.

Vyhnete se tak komplikacím s policejní hlídkou či na STK. Pro úplnost dodejme, že na čelním skle smí být jen tmavý pruh v horní části a přední boční skla nesmí propouštět méně než 70 % světla, zadní skla kontroly neřeší, akorát musí být vidět brzdné světlo.

Článek Autofólie pomohou proti vedru i zlodějům byl publikován 3. srpna 2015 v 22.00 v rubrice PR články. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...