Příprava auta na jaře - úpravy po zimě

Příprava auta na jaře - úpravy po zimě

Zima pomalu a jistě slábne a naopak sluníčko nabírá na síle. A to znamená jediné! Jaro je už tu. S příchodem oteplení přichází i čas pro úpravy vašeho auta po náročných zimních měsících.

Přezuli jste na letní pneumatiky?

Zákony nám stanoví, že první den, kdy můžeme vyměnit zimní pneu za „letňáky“, je 1. dubna a průměrná teplota by se měla držet nad 7 °C. Toto datum bylo již více než před měsícem a váš vůz by už dnes měl rozhodně jezdit na letních pneumatikách.

Proč? Zimní pneumatiky se v teplém počasí opotřebovávají daleko rychleji. Což znamená, že jejich životnost se podstatně zkrátí. Zároveň zaplatíte daleko více za pohonné hmoty, jelikož zimní pneu mají na horkém povrchu mnohem větší valivý odpor. A také ovladatelnost vozu bude mnohem horší.

Dopřejte mu koupel

Dopřejte vašemu autu pořádnou koupel a zbavte ho veškeré špíny i zbytků soli. A na umytí rozhodně nešetřete. Zajeďte s ním do detaingového centra a nechte ho ručně umýt, včetně podvozku. K programu ruční mytí přihoďte také ošetření speciálními přípravky, jako jsou vosky nebo nanokosmetika. A nezapomeňte na důkladné vysušení. V těch lepší centrech můžete navíc nechat svůj vůz dokonale proschnout ve vyhřívané garáži.

Vysajte a vyčistěte interiér

Nezapomeňte i na interiér vašeho vozidla. Posypová sůl, štěrk, zaschlé bláto a další nečistoty se během zimních měsíců nanosila na koberečky doslova tuna. Svou péči si ovšem zaslouží i sedačky, stropní čalounění nebo zavazadlový prostor. Důkladné ruční mytí a čištění interiéru firmou vás vyjde od 500 do 5 000 Kč.

Omrkněte a případně obnovte stěrače

Že je zima náročná, to víme všichni. Ale pro stěrače to platí dvojnásob. Střídání teplot, déšť, sníh a přimrzání ke sklu jim moc nesvědčí. Stěrače tedy důkladně zkontrolujte. Možná postačí vyměnit pouze gumičky. Ty seženete v kamenných i online prodejnách autopotřeb za pár korun. A ani celé stěrače nezruinují vaši peněženku.

Zkontrolujte karoserii

Zkontrolujte karoserii vašeho plechového milouše. Podívejte se, zda není poškozena například od drobných kamínků, posypového štěrku nebo větviček. Menší oděrky se dají rozleštit speciálními prostředky a s tím vám opět pomohou v detailingovém centru. V případě větších poškození, jako jsou hluboké škrábance a rýhy, vyrazte raději do servisu.

Nezapomeňte na klimatizaci

Jarní příprava je ideální obdobím pro kontrolu a případné opravy klimatizace. Alespoň jednou ročně, právě po zimní odstávce, by měla být provedena dezinfekce klimatizace. Pomocí speciálních dezinfekčních sprejů, které zakoupíte v autopotřebách, můžete základní údržbu provést sami. Na další úpravy raději zajeďte do servisu.

Výrobci automobilů doporučují, po najetí 30 tisíc km nebo dvou letech provozu, výměnu kabinového filtru. A každý druhý rok by se měla vyměnit také chladiva.

Doplnění kapalin a výměna filtrů

Po zimních měsících nezapomeňte také na kontrolu hladiny a případné doplnění provozních kapalin. Omrkněte tedy olej, chladící kapalinu i stav a hladinu kapaliny brzdové. V servisu vám společně s olejem vymění také olejový filtr. Po 15 – 20 tisíc km by mělo dojít k výměně vzduchového a pylového filtru.

Článek Příprava auta na jaře - úpravy po zimě byl publikován 12. května 2019 v 22.15 v rubrice Informace. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...