Víte, co jsou zač vaše pneumatiky?

Víte, co jsou zač vaše pneumatiky?

Stáří, země původu, jakost – to vše a mnohem víc se dá o vašich pneumatikách zjistit, stačí vědět, kde hledat. Připravili jsme pro vás krátký přehled nejdůležitějších parametrů, které se dají ze značení pneumatik vyčíst, a proč se vyplatí o nich vědět.

Stáří pneumatik

Stáří pneumatiky vyjadřuje tzv. DOT číslo, které se skládá ze čtyř čísel, z nichž první dvě označují týden, druhé dvě čísla pak rok výroby pneumatiky. Výrobci pneumatik uskladňují své produkty v suchých a tmavých místnostech, čímž si pneumatiky zachovávají dlouhodobou „čerstvost“ a v horizontu 5 let tak prakticky nepodléhají při tomto skladování stárnutí. Po uvedení do provozu se pak doporučuje využívání po dobu maximálně 4 sezón.

Země původu

V dnešní době nepřestávající globalizace většina výrobců pneumatik přesouvá svou výrobu do zemí, které dokáží nabídnout finančně výhodnější výrobní podmínky. Kvalitní výrobci pneumatik však dávají na svoje produkty garanci bez ohledu na to, v jaké zemi byla pneumatika vyrobena. Technologie a jakost výroby je vždy stejná – nezáleží na místě, kde výrobní továrna sídlí.

Přední výrobci pneumatik a jejich závody ve světě:
Michelin – Thajsko, Filipíny, Japonsko, Čína, Francie, Německo, Itálie, Polsko, Maďarsko
Pirelli – Itálie, Brazílie, Velká Británie, Německo, Turecko, Rumunsko, Argentina, Čína, Egypt, Španělsko, Spojené státy, Venezuela
GoodYear – Lucembursko, Francie, Polsko, Slovinsko, Německo, Holandsko
Barum – Česká republika, Rumunsko

Jakost pneumatik

S termínem jakost pneumatiky se koncový uživatel setkává jen ve velmi omezené podobě. O jakosti se příliš nemluví zejména proto, že pneumatiky, které jsou poškozeny během výrobního procesu a u kterých není možné garantovat kvalitu produktu, jsou vyřazeny z prodeje již přímo výrobcem a recyklovány pro další použití.

Pneumatiky běžně prodávané kamenným či internetovým prodejcem jsou vždy v jakostní třídě 1A. Pokud tomu tak není, je povinen vás upozornit na výjimku v kvalitě. Zákazník se jakosti pneumatik nemusí obávat, výrobci sami dbají na prodej kvalitních produktů s cílem oslovit zákazníka natolik, aby právě jejich značce byla zachována věrnost i pro příští nákup.

Článek Víte, co jsou zač vaše pneumatiky? byl publikován 22. září 2015 v 22.45 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...