Auta na alternativní pohon frčí stále více

Tagy:  alternativní, pohon, elektromobily, cng, plyn

Sponzorované odkazy:

Auta na alternativní pohon frčí stále více

Automobily s alternativním pohonem získávají stále větší oblibu. Nejen ve světě, ale i u nás. Jejich počet každoročně roste a registrace přibývají. V současnosti dosáhly dvojnásobku počtu za loňský rok.

Co se týče Evropy, tak počet vozidel na alternativní pohon je nyní na téměř pětiset tisících.70 % tvoří elektromobily a zbylých 30% je hybridních automobilů s plynovým pohonem. Z toho jezdí po České republice alternativních vozů cirka okolo čtyř tisíc, čímž se řadí Česko v rámci EU na symbolické a tak trochu mystické třinácté místo.

Elektro nebo plyn?

Elektromobily v EU mají převahu, ale v ČR nikoli. U nás hrají prim vozy s plynovým pohonem, obzvláště pak s CNG. Zatímco v Evropě mají tyto vozy zastoupení jen ze 40%, v Česku je to až 80%. V počtu vozidel s plynovým a CNG pohonem tudíž je Česko na pěkném pátém místě v celé EU. Naopak elektromobily a hybridní vozy u nás spíše stagnují a zde stojíme dlouhodobě na pomyslné 16 příčce v Evropě.

Foto: Rusty/Flickr.comFoto: Rusty/Flickr.com

Podpora od státu?

Takto razantní rozdíl je zde díky přístupu k alternativním pohonu ze strany jednotlivých států. Největší boom s vozidly na alternativní pohon zaznamenávají v Norsku, kde jejich prodej podporuje vláda. Věřme, že plány ministerstva průmyslu, obchodu a životního prostředí o investiční podpoře u nás, pomohou k většímu zájmu o vozidla s alternativním pohonem.

Zdroj foto: Sasha/Flickr.com

Článek Auta na alternativní pohon frčí stále více byl publikován 12. prosince 2015 v 00.00 v rubrice Novinky, Auta a Informace. Autorem článku je Pavla Jelínková. Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...