Audi má nového koně: Audi SQ5

Tagy:  Audi SQ5 3.0 TFSI, Audi, SQ5, 3.0 TFSI

Sponzorované odkazy:

Audi má nového koně: Audi SQ5

Automobilka Audi se na mezinárodním autosalonu North American International Auto Show v Detroitu (NAIAS 2017) prezentovalo novým Audi SQ5 3.0 TFSI. Tou nejsportovnější verzí modelové řady Q5.

Tenhle sporty nabušenec s duší hrdiny, je praktické SUV s nejnovější technikou pro každodenní provoz.

Kapotáž a design

Nové Audi SQ5 má na délku 4671 milimetrů, na šířku 1893 milimetrů a na výšku 1635 milimetrů. Rozvor náprav činí 2824 milimetrů a pohotovostní hmotnost 1995 kilogramů. Hliník a ocel nejvyššího stupně pevnosti v tahu tvoří inteligentní kombinaci materiálů v konstrukci karoserie.

Nárazníky ve sportovním stylu na přídi a zádi jsou doplněny výrazně tvarovanými otvory pro přívod vzduchu a difuzorem s voštinovou mřížkou v designu S, který má i mřížka masky chladiče s hliníkovými dvojitými lamelami a barevně odlišenými ozdobnými prvky. Osvětlovací funkce zajišťuje sériově dodávaná technika LED. Ke snadné rozpoznatelnosti přispívá funkce dynamických ukazatelů směru. V zadním nárazníku ústí dvojité koncovky specifické výfukové soustavy S a difuzor zdobí hliníková lišta.

Interiér vozu

Interiér v tmavých odstínech, doplňuje kontrastní prošívání koženého volantu a sportovní sedadla S. Pádla na volantu mají vzhled hliníku. Pedály a opěrka nohy jsou opatřeny kryty z ušlechtilé oceli. Zadní sedadla jsou v novém modelu Audi SQ5 rozdělena na tři části. V závislosti na poloze zadních sedadel nabízí zavazadlový prostor základní objem 500 až 610 litrů, přičemž sklopením opěradel zadních sedadel vzroste objem zavazadlového prostoru až na 1550 litrů.

Motorizace

Tohle Audi SQ5 má přeplňovaný turbodmychadlový motor V6 TFSI se zdvihovým objemem 2995 cm3, který dosáhne nejvyšší výkon 260 kW/354 k až do 4500 otáček. Z 0 na 100 to dá Audi SQ5 za 5,4 sekundy a nejvyšší rychlost je elektronicky omezena na 250 km/h. Spotřeba vozu činí v kombinovaném cyklu EU 8,3 litru paliva na 100 kilometrů, při emisích CO2 189 gramů na kilometr.

Motor je spřažen s rychlou a komfortně řadící osmistupňovou převodovkou tiptronic. Nižší převodové stupně mají sportovně krátký převod, dlouhé převody vyšších převodových stupňů snižují otáčky, a tím i spotřebu paliva. Sporty jízdu dává trvalý pohon všech kol quattro, který při rozdělování hnací síly za normálních provozních podmínek mírně upřednostňuje zadní nápravu. V případě potřeby je velká část hnací síly přenášena na nápravu s lepší trakcí. Funkce selektivního rozdělování točivého momentu na jednotlivá kola je aktivní na všech druzích povrchu.

Podvozek a kola

Vůz je postaven na podvozku s pětiprvkovou nápravou vpředu a vzadu. Konstrukce zvyšuje stabilitu při jízdě a kombinuje zvýšenou agilitu s komfortem. Model má nové řízení s elektromecha­nickým posilovačem a specifickou charakteristikou S. Stojí na sériově dodávaných 20 palcových kolech z lehké slitiny s pneumatikami rozměru 255/45. Vpředu ukazuje SQ5 kotoučové brzdy s černě lakovanými šestipístkovými pevnými třmeny s logem S a průměrem brzdových kotoučů 350 mm.

Asistenční pomocníci

Nové Audi SQ5 má širokou paletu asistenčních systémů.

  • asistent pro předvídavou hospodárnou jízdu
  • adaptivní tempomat ACC (adaptive cruise control)
  • asistenta pro jízdu v dopravní koloně
  • Audi active lane assist
  • ukazatel vzdálenosti od vpředu jedoucího vozidla
  • asistent pro sledování vozidel přijíždějících vzadu ze stran při couvání
  • funkce upozorňování na nebezpečí při vystupování
  • asistent pro vyhýbací manévry
  • asistent pro odbočování
  • Audi pre sense city upozornění na chodce a vozidla a aktivace automatického brzdění v nouzové situaci
  • parkovací asistent
  • kamerové rozpoznávání dopravních značek
  • asistent pro sjíždění strmých svahů

Informační a zábavní systémy a Audi connect

  • MMI Navigation plus s MMI all-in-touch a 8,3 palcovým displejem
  • systém rozpoznává zadávání ručně psaných znaků i známá dotyková gesta z oblasti spotřební elektroniky
  • Audii connect, který připojí nový model Audi SQ5 k internetu prostřednictvím LTE

SQ5 lze také odemknout/zamknout prostřednictvím chytrého telefonu s aplikací MMI connect App, která zahrnuje služby pro ovládání vozidla. Řidič má rovněž přístup k informacím o stavu vozidla a může využívat další služby, například sdělení polohy zaparkovaného vozu či poskytnutí informací o nadcházejícím termínu servisní prohlídky a výstražných upozorněních.

Nové Audi SQ5 3.0 TFSI se začne v České republice prodávat v polovině roku 2017, jeho výrobu zajišťuje nově vybudovaný závod v Mexiku.

Zdroj foto: Audi

Článek Audi má nového koně: Audi SQ5 byl publikován 18. ledna 2017 v 00.00 v rubrice Novinky a Značky aut. Autorem článku je Pavla Jelínková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...