Máte jasno ve značkách?

Tagy:  dopravní značení, značky, svislé, vodorovné, parkoviště, předpisy

Máte jasno ve značkách?

Motoristé to často ani nevnímají, ale i během krátké cesty míjí nespočet dopravních značek. Platí jisté zákonitosti, na které přijde člověk tak nějak sám – že bílá dělící čára za chladných podzimních rán klouže. Přinášíme článek s mnoha dalšími zajímavostmi na téma dopravní značení.

Jedna nebo dvě složky – vyberte si

Začněme značením, které sledujete prakticky pořád, když jste za volantem. Na dálnici, okresní silnici a často, v obci a dokonce i na parkovišti v obchodním domě (tam hraje dokonce klíčovou roli, když se chcete „vymotat“ ven). Vodorovné dopravní značení lze aplikovat v interiéru i venku a to ručně nebo strojově. Zatímco jednosložkové barvy jsou bílá, žlutá, modrá a červená, dvousložkové jsou jen bílá a žlutá. Pro vyšší viditelnost a tedy i bezpečnost provozu pomáhá posyp reflexní balotinou.

Výhodou dvousložkových barev je několikanásobně delší životnost (minimálně 36 měsíců oproti 12 – 24 měsícům u jednosložkových variant). Vždy ale záleží na okolnostech, zejména na vytíženosti dopravní komunikace a stejně tak na podmínkách, kdy se značení provádělo – ideální je sucho, teplo a čistý povrch. Všech tří podmínek se při běžném provozu dosáhne jen těžko.

Zatímco silnice obvykle značí specializované firmy, kdo bude značit parkoviště před supermarketem je zcela na rozhodnutí majitele obchodu. Pokud by si snad chtěl cokoliv vyznačit sám, samozřejmě se dá taková barva i koupit, minimální odběr ale bývá v řádech kilogramů.

Silnice bez vodorového dopravního značení si lze jen těžko představit. Foto: Martin SingrSilnice bez vodorového dopravního značení si lze jen těžko představit. Foto: Martin Singr

Klasické značky: Některých je hodně, jiných málo

Nyní se můžeme věnovat také svislému dopravnímu značení. Je nasnadě, že podoba a provedení značek je jistým způsobem standardizovaná evropskými úmluvami, nicméně o umístění svislého dopravního značení rozhoduje zpravidla vlastník komunikace. Zrovna v Česku se dopravními značkami zrovna nešetří. Spousta zbytečných značek upozorňujících de facto na přednost na druhé straně kompenzuje značný nedostatek ukazující směr na velká města. Každý, kdo někdy zabloudil kdesi mezi českými vesnicemi, o tom ví své.

Někdy bývá potíž s viditelností. Obvykle se umísťují při pravém okraji vozovky, pro zdůraznění významu mohou být navíc i u levého okraje nebo nad vozovkou. Zlepšit jejich viditelnost lze pomocí retroreflexního žlutozeleného fluorescenčního podkladu. V noci pak při zasvícení světel proti nim svítí také. A i když jsou značky viditelné dobře, vždy se najdou hulváti, kteří je prostě ignorují, jak se píše zde.

Jsou značky, které zná každý motorista. A v běžném provozu je ani moc nevnímá. Foto: Martin SingrJsou značky, které zná každý motorista. A v běžném provozu je ani moc nevnímá. Foto: Martin Singr

Zmiňme značku upozorňující na v Česku velmi oblíbené kruhové objezdy. Loni se ohrála menší „bouře ve sklenici vody“, ale můžete zůstat v klidu – prakticky nic se nezměnilo, jak jsme psali v tomto článku

Zajímavé je, že existuje i možný pronájem dopravního značení. Potřebujete na pár dní nebo i na delší dobu zpomalovací pruhy, parkovací zábrany nebo dopravní zrcadla? Není problém, dnes se dá půjčit snad cokoliv. Takže při pořádání jakékoliv kulturní akce v centru obce už nebude problém s bezohlednými řidiči.

Článek Máte jasno ve značkách? byl publikován 30. června 2017 v 20.00 v rubrice PR články. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...