Momentový klíč na kola

Momentový klíč na kola

Když jaro zavolá (nebo podzim zaklepe na dveře u garáže), je čas na přezutí pneumatik u auta. Kdo se do přezouvání pouští vlastními silami, měl by mít po ruce momentový klíč.

Přezutí pneumatik je spojené s demontáží kol, které jsou uchycené přes šrouby. Po nasazení přezutých kol se hodí utáhnout spoj na předepsaný moment, abyste nemuseli přemýšlet, jestli jste dotáhli dostatečně, a naopak, abyste při další výměně byli schopní šrouby povolit.

Jak na to? Po výměně kola utáhněte šrouby křížem a dolaďte spoj momenťákem. Pokud v průběhu sezóny nepíchnete, do dalšího přezutí máte vystaráno.

Na jaký moment utahovat kola?

U každého vozu předepisuje moment pro dotažení kol výrobce. Dá se říct, že u osobních vozů nic nezkazíte, pokud kolo dotáhnete na 110 Nm, a touto hodnotou se také řiďte, budete-li vybírat nový momentový klíč.

U momenťáků je vždy uvedeno, v jakém rozsahu klíč krouticí moment měří. Pro osobní vozy je optimální rozsah 40–200 Nm a 1/2“ čtyřhran, na který se nasazují hlavice z gola sady. Právě půlková gola je v českých garážích nejrozšířenější, proto si s tímhle momenťákem bude dobře rozumět.

Jak funguje momentový klíč

Pro běžné použití v dílně nebo garáži jsou nejčastější klíče mechanické ohybové nebo ráčnové. U těch se pomocí šroubu v dlouhé rukojeti nastaví moment na požadovanou hodnotu, při jejímž překročení přeskočí zub v utahovací hlavě. To je doprovázené cvaknutím (kliknutím), po kterém je třeba dotahování ukončit. Po ukončení práce nastavte na stupnici momentového klíče opět hodnotu 0. Pokud by moment zůstal trvale nastavený, došlo by postupně k únavě klíče a ten by ztratil na přesnosti.

Někteří výrobci, aby uživatele ušetřili trápení se správným nastavením momentového klíče, vyšli motoristům vstříc a zařadili do nabídky ½“ přednastavené momentové klíče na 110 Nm, určené pro utahování kol na osobních autech (např. značka EXPERT).

Takový klíč dotahování kola perfektně zjednoduší: na klíč nasaďte odpovídající ořech z goly, nasaďte na spoj a začněte dotahovat. Dosažení kýženého momentu se ohlásí cvaknutím, a to je pro vás pokyn k ukončení práce – spoj byl správně dotažen.

Přesnost momentového klíče

Na momentový klíč se vztahuje norma ČSN EN ISO 6789, která mj. určuje maximální povolenou odchylku v měření, která činí +/- 4 %. Momentové klíče se dodávají od výrobce s protokolem o nastavení z výroby, která zaručuje, že výrobek odpovídá normě. Tento protokol však nenahrazuje kalibrační list, který vydávají akreditované laboratoře po přezkoušení měřidla. Na druhou stranu akurátní přesnost je důležitá spíš v sériové výrobě než v kutilské dílně.

Článek Momentový klíč na kola byl publikován 9. dubna 2018 v 22.30 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...