Karavan na tažném zařízení vám dá svobodu. Jezděte s ním ale bezpečně

Karavan na tažném zařízení vám dá svobodu. Jezděte s ním ale bezpečně

Kam a jak vyrazit na dovolenou? Tuhle otázku si klade a bude klást spousta lidí. Volba bude vlivem okolností trochu omezená, a i proto je důležité přicházet na nová řešení. Jedním z nich je vydat se po vlastech českých a moravských po vlastní ose. Jezdili nebo létali jste dosud do zahraničí? Zkuste to jinak. Stačí mít auto a obytný přívěs a můžete objevovat dosud nevídané. Lesy, hory, řeky, jezera. Naše země nabízí spoustu krás. Pravda, potřebujete tažné zařízení…

Mít tažné zařízení připevněné k vašemu vozu vám nyní dává nové možnosti.Mít tažné zařízení připevněné k vašemu vozu vám nyní dává nové možnosti.

Získáváte svobodu

Mít tažné zařízení připevněné k vašemu vozu vám nyní dává nové možnosti. Nejste vázaní na ubytovací kapacity. Jste trochu jako hlemýžď, vezete i dům na zádech, respektive za sebou. To má samozřejmě spoustu výhod. Zastavíte kdekoli se vám to líbí a hodí, pochopitelně tam, kde je to možné, kde je to povoleno. Stáváte se nezávislými, máte svobodu. Dnes můžete obdivovat krásy Čech, zítra se zastavit třeba o 300 km dále na Moravě. Zbývá jenom jedno: připevnit za svůj vůz tažné zařízení, jaké najdete ve specializovaném e-shopu. Není to nijak složité, ale je třeba dodržet přesný postup a všechna pravidla, která se k nákupu a montáži tažného zařízení vážou. Ve stručnosti vás jimi provedeme a připomeneme vám i to, jak s tažným zařízením jezdit co nejbezpečněji. I tyto zásady by měl každý motorista, který má na autě tzv. kouli, jak se zařízení přezdívá, dopodrobna znát.

Splnění normy jako základ

V první řadě je nesmírně důležité, aby zařízení splňovalo evropskou normu 94/20/ES EHK 55. Tato norma platí v celé Evropské unii. Podrobně určuje, z jakých materiálů a jakým výrobním postupem musí být tažné zařízení zhotoveno, i jaká pravidla a podmínky jsou s ním svázána na evropských silnicích. Výrobci a prodejci tak ručí za maximální kvalitu a provozuschopnost, která je stejná u nás, na Slovensku, nebo třeba v Německu či Španělsku, všude zařízení splňuje stejné parametry a vy máte záruku bezpečnosti. Proto při výběru zařízení rozhodně dávejte přednost kvalitní kouli od renomované firmy, která má dost dobrých referencí. Kupujete si tak jistotu, že vám vydrží dlouhou dobu bez nutnosti oprav, bude dokonale bezpečné a stabilní. Zapomeňte na podomácku vymyšlená řešení, tím si jenom říkáte o problémy s bezpečností na silnicích i s policií. Ve hře totiž není samozřejmě jenom vaše bezpečnost, ale i bezpečnost ostatních účastníků silničního provozu.

Ověřte si, zda můžete kouli namontovat

Jak postupovat s montáží? Nejjednodušší cestou je vyžádat si tažné zařízení už jakou součást nového vozu, kdy ho výrobci většinou montují v rámci individuální výbavy. Samozřejmě ale ne vždy máte takovou šanci. Mnohdy si teprve ve chvíli, kdy už svůj vůz nějakou dobu provozujete, uvědomíte, že by se vám tažné zařízení hodilo. Co dělat v takové situaci? Samozřejmě se všechno dá vyřešit. Nedříve ale musíte zjistit, zda je k vašemu vozu možné kouli připevnit. V některých případech instalace tažného zařízení není možná, naštěstí jich není mnoho. Pokud se ujistíte, že na vaši značku, typ a model vozu to nebude problém, můžete se pustit do práce. Při pořizování tažného zařízení se ujistěte, že vám k němu prodejce dá tzv. typový list, ve kterém najdete všechny technické podrobnosti o výrobku. Všichni seriózní výrobci a prodejci toto považují za naprostou samozřejmost.

Nezapomeňte zařízení zapsat

Druhou fází je výběr vhodného servisu, který vám zařízení nainstaluje. Musí jít o certifikovaný servis, který má k této činnosti oprávnění. Dodá vám zároveň i potvrzení o montáži. Třetím krokem je cesta na registr vozidel, kam musíte vzít s sebou jak typový list od tažného zařízení, tak i potvrzení o montáži ze servisu. Na registru vám provedou zápis do technického průkazu vozu. Bez toho se neobejdete. Ve velkém technickém průkazu se objeví technická data z typového listu tažného zařízení. Pokud byste tažné zařízení na registru vozidel nezapsali, hrozí vám velké problémy, pokud byste potkali policejní hlídku. Ta bude tuto okolnost pečlivě zkoumat a čekal by vás finanční postih. Stejně tak pokud nemáte k tažnému zařízení nic připojeno, měli byste ho mít buď sklopené, nebo odmontované, i toho si bude policejní hlídka všímat a můžete za to zaplatit pokutu. Dávejte si na to proto pozor.

Jízdy se nebojte, ale osahejte si ji

Jak jezdit s tažným zařízením co nejbezpečněji? V první řadě musíte provést kontrolu zařízení ještě před jízdou. Především jde o samotné připojení karavanu k vozu. Prověřte, jestli správně funguje elektrická zásuvka na 12 V. Jak? Jednoduše zkontrolujte, zda svítí zadní světla karavanu. Pokud ano, je všechno v pořádku. Dalším zásadním pravidlem je, uvědomit si, že za sebou máte velkou hmotu, karavan je těžký objekt, který se při jízdě chová určitým způsobem. Na to musíte brát ohled a pracovat s tím. Na silnici s horším povrchem, nebo tehdy, vane-li vítr z boku, se může karavan kymácet. V současnosti už toto vyrovnávají stabilizační systémy, ale i tak byste se měli mít na pozoru. Je třeba jet pomalu a pevně držet volant. V žádném případě byste také neměli prudce brzdit. Ideální je jet s karavanem rychlostí do maximálně 80 km. Nic vám neuteče. Velmi opatrní byste měli být při předjíždění, návrat do původního pruhu s karavanem není tak rychlý, jako když máte samotné auto. Také v zatáčkách si musíte více najet, s tím vždy dopředu počítejte. Na durhou stranu, řízení s karavanem není třeba se bát. Jakmile si ho vyzkoušíte, osaháte si všechny jeho aspekty, dostanete vše takříkajíc do ruky a půjde to snadno.

Článek Karavan na tažném zařízení vám dá svobodu. Jezděte s ním ale bezpečně byl publikován 10. června 2020 v 00.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...