Jak vyřídit mezinárodní řidičský průkaz a kdy ho budete potřebovat?

Jak vyřídit mezinárodní řidičský průkaz a kdy ho budete potřebovat?

Je cílem vaší cesty země mimo území Evropy? Myslete na to, že mimo klasického řidičského průkazu potřebujete také řidičák mezinárodní. Víte, kde ho získat a jaké typy existují?

Mezinárodní řidičský průkazMezinárodní řidičský průkaz

Běžný řidičský průkaz využijete mimo území České republiky, ve všech zemích Evropské unie a také ve Švýcarsku, Norsku a Lichtenštejnsku. Naopak ho nelze využít jako náhradu za klasický pro jízdu motorovým vozidlem na území České republiky.

Kde je potřeba mezinárodní řidičský průkaz?

Mezinárodní řidičský průkaz opravňuje k řízení motorových vozidel v mezinárodním provozu. K němu je nutné vlastnit zároveň i klasický řidičský průkaz. Existují dva druhy mezinárodního průkazu. Jeden je vydávaný podle Vídeňské úmluvy a druhý podle Ženevské úmluvy. Typ úmluvy, podle které dostanete řidičský průkaz vy, závisí na destinaci, kterou musíte uvést v žádosti. Do celé řady států totiž platí obě možnosti, ale ne všude. Například v USA vám uznají pouze průkaz vydaný dle Ženevské úmluvy.

Kde žádat o mezinárodní řidičský průkaz?

Žádost o mezinárodní řidičský průkaz můžete podat na kterémkoliv obecním úřadu obce s rozšířenou působností. S sebou si vezměte platný řidičský a občanský průkaz, průkazovou fotografii a vyplněnou žádost. Pro vydání mezinárodního řidičského průkazu je stále nutné předkládat papírovou fotografii. Vydání průkazu stojí 50 Kč a úřad ho vystaví na počkání.

Požádat o doklad musíte pouze osobně. Platnost mezinárodního řidičského průkazu se liší podle typu úmluvy, přičemž typ vydaný podle Ženevské úmluvy platí 1 rok a podle Vídeňské úmluvy 3 roky.

Do zahraničí s dobrým pojištěním

Když jedete do zahraničí, nezapomeňte na vhodné cestovní pojištění. K němu se hodí asistenční služba HOLIDAY pro případ, kdy jedete automobilem a dojde k havárii, poruše vozidla nebo dojde ke zranění či onemocnění řidiče.

Nepodceňujte ani havarijní pojištění. Pokud nemáte sjednané standardní celoroční, využijte nabídky na krátkodobé pojištění. To vás ochrání v případě nehody, vandalismu, odcizení, nebo když vaše auto poškodí živly. Základní variantu si ještě můžete rozšířit o některá doplňková pojištění. Například nadstandardní asistenční služby, úraz nebo pojištění právní ochrany.

Článek Jak vyřídit mezinárodní řidičský průkaz a kdy ho budete potřebovat? byl publikován 5. září 2022 v 00.00 v rubrice Informace. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...