Motorkářská výstroj

Tagy:  motocykl, výstroj, bunda, kalhoty, boty, nákrčník, rukavice

Motorkářská výstroj

Nastal začátek motorkářské sezony. Každý milovník jedné stopy už určitě sundal ze svého plechového miláčka zimní plachtu, dobil akumulátor a odvezl motocykl na předsezónní prohlídku do servisu, kde došlo k výměně motorového oleje, kontrole či výměně řetězové sady a zkontrolování celkového stavu stroje. Teď už jen náležitě naleštit a můžeme vyrazit vstříc prvním jarním zatáčkám. Je to opravdu tak? Nezapomněli jsme na něco? Ovšem, že ano! I my a naše výstroj si zasluhuje pozornost, v lecčems větší než samotný motocykl!

Moto helmy

Přilba je základním kamenem motorkářské výstroje už jenom proto, že legislativa její používání přikazuje a její nepoužití je pokutováno. Helmu samozřejmě nepoužíváme pouze, abychom učinili zákonu zadost, ale je to nesmírně důležitý bezpečnostní prvek, tudíž bychom na ní neměli šetřit. Na trhu je velké množství druhů přileb. Nejbezpečnější, avšak méně praktické jsou pevné moto helmy bez odklápění přední části. Mnoho motorkářů ale preferuje přilby právě s odklápěním přední části (nemusíte tak často přilbu sundávat, snáze si upravíte shrnutý límec…). Pak máme specifické přilby na chopper, enduro atd. U přilby je důležité, aby se na hlavě při jízdě neměla šanci pohybovat. Proto vždy volíme takovou, která je nám při koupi pocitově malá. Později dojde k deformaci čalounění, vnitřní prostor se zvětší a zhruba po měsíci máme pohodlnou a bezpečnou helmu. Není také špatné si pod helmu oblékat kuklu. Jednak ochrání před chladem vnikajícím netěsnostmi a jednak pohlcuje pot, tudíž se potom vypere a nezapáchá nám helma.

Moto oblečení

Moto oblečení plní funkci tepelně izolační, čili aby nám nebyla zima a funkci bezpečnostní. Zda zvolit oblečení kožené či textilní je věcí vkusu a preferencí každého z nás. Je zvláštností, že pouze u textilního oblečení najdeme navýsost praktický zip na spojení kalhot a bundy. Textil navíc nepotřebuje takovou péči jako kůže. Při koupi je třeba se informovat o voděodolnosti a prodyšnosti materiálu, vřele doporučuji odnímatelnou zimní vložku. Používání rukavic je samozřejmostí, stejně jako nákrčník.

Boty

boty na motorku platí podobná fakta jako u oblečení: informovat se o vlastnostech materiálu, posoudit zda je vám pohodlná, zda se vám líbí a hodí se k vašemu motocyklu, případně se poptat, zda se často reklamuje apod. Je třeba mít hlavně na paměti, že šetřit na kvalitě a bezpečnosti se nevyplácí. Boty jsou kožené – nezapomeňte na impregnaci.

Šťastnou cestu!

Článek Motorkářská výstroj byl publikován 26. dubna 2011 v 17.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Marek Pouzar. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...