Moto oblečení - bezpečnost především

Tagy:  kalhoty na motorku, moto kalhoty, motokalhoty helmy na motorku, motohelmy, helmy, přilby, přilby na motorku, integrální helmy

Moto oblečení - bezpečnost především

Každým rokem se v médiích a společnosti protřásá téma bezpečnosti na motocyklech. Intenzita se zvyšuje s přicházejícím jarním počasím, které přímo vybízí k výletům na motorce. Právě po zimě je ale třeba zvýšit pozornost. Na vozovce zůstává posypový materiál a řidiči motorových vozidel si na jednostopé účastníky provozu přes zimu odvykli.

S rostoucí intenzitou provozu a počtu vozidel na pozemních komunikacích (ke konci roku 2011 byl počet registrací motorových vozidel zhruba 5,4 milionů, z toho motocyklů asi 944 000 – trend je každoročně vzrůstající) stoupá riziko nehody. Důležité je se zaměřit na dostatečnou ochranu v podobě přilby, rukavic, obuvi, chráničů, kalhot a bund na motorku, které zmírňují případné úrazy, ale také chrání před povětrnostními vlivy. Stále je mnoho motorkářů, kteří jezdí na silných strojích, ale dostatečnou ochranu zanedbává.

Helmy a moto oblečení

Hlavním bezpečnostním prvkem jsou helmy či přilby. Rozdělují se na cestovní, otevřené, crossové, integrální helmy (pro komfort při vysoké rychlosti) a odklápěcí (vhodné pro motorkáře nosící brýle).

Následuje výběr oblečení jako jsou moto kalhoty, bundy, rukavice atd. V první řadě je dobré si zvolit materiál ze kterého je oblečení vyrobeno. Základem je kůže nebo textil. Pro silniční sportovní se obecně doporučuje kůže, pro cestovní pak textil. Výhodou koženého oblečení je zejména vyšší bezpečnost při pádu a jeho pohodlnost při vyšších rychlostech. Výhodou textilního oblečení je pak možnost jej používat při rozmarech počasí (nepromokavý, obsahuje odnímatelnou termovložku) a dále jeho lehkost. Při výběru je nutné hledat optimální velikost oblečení. Obecně pro každý druh materiálu platí, že musí přiléhat zvláště v místech kde se nachází protektory a to z toho důvodu, aby nedošlo při pádu k posunutí či pootočení chrániče.

Výběru oblečení a přileb je třeba dávat veškerou pozornost. Závisí na něm život každého motorkáře. I dnes se setkáme s tzv. „dobrovolnými dárci orgánů“, kteří vlastní bezpečnost neřeší a podceňují ji. Tuto chybu si uvědomí až když je pozdě.

autor: kamshotsautor: kamshots

Článek Moto oblečení - bezpečnost především byl publikován 2. dubna 2012 v 10.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Pavel Mach. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...