VW Scirocco: Sexy sporťák od VW

Tagy:  VW Scirocco, sportovní kupé, výkon, silueta

Sponzorované odkazy:

VW Scirocco: Sexy sporťák od VW

Volkswagen je vnímán jako výrobce „lidových vozů“, vozy jako Golf nebo Passat jsou sice bestsellery, ale sportovně založené řidiče prostě nenadchnou. Právě pro tyto motoristy představil VW před pár lety sportovní kupé Scirocco.

Název není tak úplně nový, stejný model se prodával již před čtyřiceti lety a i tehdy to bylo kupé se sportovním designem. Nový model je praktický hatchback s pohonem předních kol, kterému pod kapotou zní čtyřválcový motor. Jedná se o technicky nejvyspělejší kupé, jaké kdy VW nabízel.

Silueta se musí líbit

Čím vůz zaujme na první pohled, je moderní a sebejistý design. Krátká kapota, dlouhá střecha, pouze přední dveře a široký rozvor kol, taková silueta se prostě musí líbit. Sedmnáctipalcová či osmnáctipalcová kola pak kombinují eleganci a sportovní temperament. Na přání lze dostat i černá kola, která jsou velmi stylová.

Silueta sportovní kupé vypadá skvěle. Foto: www.volkswagen.czSilueta sportovní kupé vypadá skvěle. Foto: www.volkswagen.cz

Černě lakované bi-xenonové světlomety mají i další inteligentní funkce jako třeba statické osvětlení zatáček a plynule navazují na masku chladiče. Regulace délky osvětlené plochy pak reaguje na náklony karoserie a přizpůsobuje délku vyzařovaného světelného kužele.

Sportovní duch je znát i v interiéru – sportovní sedadla, která jsou i vzadu, mají skvělé boční držení těla a nabízejí tak cestujícím skvělý pocit bezpečí. Sportovní styl pak završují vpředu bílé podsvícené přístroje, dekory v provedení „matný chrom“ a nově navržená klenutá madla dveří. O optimální klima se stará klimatizace, u které si mohou regulovat teplotu řidič i spolujezdec.

Motor: až 265 koní!

Populární dvoulitrový motor byl již ve VW Golf GTI. Nabízí se čtyři varianty zážehového motoru a dvě vznětové. Čtrnáctistovka i dvoulitr se nabízí ve dvou výkonnostních specifikacích, každý motor je totiž s přeplňováním dvojitým (Twincharger) nebo jednoduchým (Monocharger). Nejsilnější motor TSI má 265 koní, zrychlení z 0 na 100 km/h za šest vteřin a maximální rychlost 250 km/h. Na výběr je manuální převodovka nebo automatická převodovka s dvojitou spojkou DSG.

Motory TDI se systémem vstřikování paliva Common Rail tak silné nejsou, dvoulitr má výkon „jen“ 177 koní, ale na druhou stranu je kombinovaná spotřeba paliva 5,1 litru na 100 km. Benzinové dvoulitry se nedostanou pod sedm, motor o objemu 1,4 litru má spotřebu 6,4 l/100 km. Všechny motory splňují emisní normu Euro 5.

Vůz má tužší podvozek pro sportovní jízdu. Foto: www.volkswagen.czVůz má tužší podvozek pro sportovní jízdu. Foto: www.volkswagen.cz

Pro čistou radost z jízdy má VW Scirocco sériově dodávaný sportovní podvozek, který má zesílená pera a tužší nastavení tlumičů. Přední náprava McPherson s čtyřbodově uchycená zadní náprava umožňují temperamentní ovládání vozu. Na přání lze získat adaptivní regulaci podvozku DCC, která ve zlomku sekundy nastaví každý tlumič individuálně. Stiskem tlačítka také lze zvolit tuhost podvozku (režim Sport, Normal a Comfort).

Vůz má samozřejmě elektronický stabilizační systém EPS a protiblokovací systém ABS. Nechybí ani systém regulace prokluzu kol ASR nebo elektronická uzávěrka diferenciálu EDS a regulace brzdného účinku motoru MSR. Když už řidiče sportovní jízda omrzí, ocení mnoho volitelných a inteligentních asistenčních systémů – například tempomat, ParkPilot nebo asistenta pro rozjezd do kopce.

VW Scirocco rozhodně nemá jednoduchou pozici, konkuruje mu například BMW řady 1, které má navíc pohon na zadní kola, což vyznavači sportovní jízdy obzvláště oceňují, v anketě Auto roku pak obstála velmi dobře Toyota GT86, zvolit ale lze i poněkud exotickou značku Volvo s modelem C30 a mnoho dalších vozů…

VW Scirocco, to je sportovní požitek z jízdy. Foto: www.volkswagen.czVW Scirocco, to je sportovní požitek z jízdy. Foto: www.volkswagen.cz

Článek VW Scirocco: Sexy sporťák od VW byl publikován 15. května 2013 v 00.00 v rubrice Auta. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...