Parkovací asistent: Pomocník nejen pro ženy

Tagy:  parkovací asistent, parkování, senzory, nehody, Ford, Škoda

Sponzorované odkazy:

Parkovací asistent: Pomocník nejen pro ženy

Mnoho motoristů má problémy s podélným parkováním. Vtipy sice kolují zejména o ženách, ale i mnoho pánů se necítí příliš jistě, když má zaparkovat mezi dvě stojící vozidla a mezera není zrovna velká.

Třetina evropských řidičů dokonce přiznává, že má s podélným parkováním problémy. Ve městech se pohybuje stále více aut, parkoviště přestávají stačit a ulice jsou plné zaparkovaných aut. Když už se konečně najde mezera, nebývá největší. Někteří řidiči v takových chvílích litují, že si koupili tak velké auto, jiní vše svádí na špatný výhled.

Automobilky o těchto nesnázích ví a tak vyvíjí technologie, které motoristům pomohou podélné parkování zvládat. Auta nyní dokážou spočítat optimální natočení volantu a hladce navedou vůz do vymezeného místa. Bez stresu a pomačkaných plechů. A spolujezdec, který jede v autě poprvé, jen s úžasem sleduje, jak auto řídí samo.

Stačí stisknout tlačítko

Vše funguje až neskutečně jednoduše. Motorista stiskne tlačítko, čímž aktivuje systém. Ultrazvukové senzory pak měří mezery mezi objížděnými vozy a hledají dostatečné místo pro zaparkování. Poté, co se naskytne dostatečně velký prostor, musí řidič potvrdit zahájení parkovacího manévru. Elektronika se pak stará o řízení a člověk ovládá jen pedály. Do parkovacího manévru může zasáhnout pevným uchopením volantu. Technologie dává informace o vzdálenosti od překážek nejen akusticky, ale i obrazovou formou.

Třeba u Fordu byl aktivní parkovací asistent zaveden v modelech C-MAX a Grand C-MAX ne konci roku 2010 a každý třetí zákazník o něj měl zájem. Nyní je tato technologie i v dalších modelech a soudě dle ohlasu zákazníků, nebyly investice do vývoje vyhozenými penězi. „Zájem o aktivního parkovacího asistenta je skutečně překvapující,“ říká Gunnar Hermann, technický ředitel Fordu a slibuje, že aktivní parkovací asistent bude k dispozici u stále širšího spektra modelů.

Parkovací asistent je například ve vozech Škoda Superb. Foto: http://new.skoda-auto.comParkovací asistent je například ve vozech Škoda Superb. Foto: http://new.skoda-auto.com

Samozřejmostí je parkovací asistent také ve vozech Škoda. Vyhledává místo a průběh parkování včetně pokynů pro řidiče zobrazuje na displeji, dokáže i zasahovat do řízení, když je třeba. Tento systém zaparkuje auto parádně tak, že je levý bok srovnaný s předchozím autem v řadě. Pokud dá řidič levý blink, aby zaparkoval v protisměru, je vůz srovnaný pravým bokem. Nevýhodou je, že nesleduje vzdálenost od obrubníku, takže při parkování za malým autem může dojít k poškození kola.

Jde to i dokoupit

Všichni motoristé, kteří by měli o takovou věc zájem, ale nehodlají kvůli tomu měnit současný vůz, si mohou parkovacího asistenta instalovat na zadní nárazník či na držák SPZ i tak. Koupit se dá za pár stovek, ale i za několik tisíc a i ten nejlevnější umí pípáním s měnící se frekvencí upozornit na blížící se překážku, nejčastěji sledují vzdálenost od metru a půl a ve chvíli, kdy je překážka 30 cm od auta, ozve se nepřetržitý tón. Obvykle lze senzory i přelakovat, aby příliš nekazily vzhled automobilu.

Existují i dražší parkovací asistenti, ty už mají také LCD displej, který zajišťuje vedle zvukové také vizuální kontrolu při couvání, často disponují i kamerou, která ukáže přesně prostor za autem a umí třeba i kontrolovat tlak v pneumatikách.

Problémy s parkováním můžete řešit také koupí nového malého auta, které vám díky kompaktním rozměrům usnadní parkování a pohyb nejen po městě.

Článek Parkovací asistent: Pomocník nejen pro ženy byl publikován 24. května 2013 v 00.00 v rubrice Doplňky a Informace. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...