Peugeot 301: Malý sedan pro náročné

Tagy:  Peugeot 301, sedan, moderní, prostorný

Sponzorované odkazy:

Peugeot 301: Malý sedan pro náročné

Nedávno představený Peugeot 301 rozhodně nemá malé cíle. Míří na náročné zákazníky, které chce přesvědčit, že praktické sedany mohou být elegantní. Vůz by se měl stát jedním z klíčových modelů značky.

Peugeot 301 nabízí moderní styl, designéři využili nejnovější stylistické principy značky, které vozu dodaly osobitý design. Model, který se bude vyrábět ve španělském městě Vigo, by měl být rodinným, bezpečným a spolehlivým automobilem poskytujícím radost z řízení. Ohlednutí do historie a vzpomínka na vozy začínající čtyřkou dává zapravdu názoru, že Peugeot sedany vyrábět umí.

Peugeot 301 je sedan nabízející moderní styl. Foto: www.peugeot.czPeugeot 301 je sedan nabízející moderní styl. Foto: www.peugeot.cz

Může překvapit, že je nyní sedan zařazen do řady začínající číslicí tři. Peugeot přitom stále používá čtyřku. „Ale číslo na začátku označuje velikost nebo segment vozu, nikoli sedany,“ vysvětluje webu motoristi.cz Radka Matthey z Peugeotu a dodává: „Peugeot 301 velikostně odpovídá segmentu nižší střední třídy, tedy přísluší mu číslo 3.“

Do vedra i do mrazu? Přizpůsobí se

Přestože automobil míří mezi zákazníky po celém světě, funkce jsou důmyslně přizpůsobeny jednotlivým trhům, kde se bude vůz prodávat. Horká léta, tuhé zimy nebo nekvalitní silnice, tomu všemu se umí vůz přizpůsobit. Vůz se totiž prodává téměř všude: ve střední a východní Evropě, v Turecku, v Rusku, na Ukrajině, v Řecku, v zemích Maghrebu, na Středním východě, zemích Perského zálivu, v Africe a některých trzích Latinské Ameriky.

Prašné silnice? Není problém, Peugeot 301 do takových podmínek bude speciálně upravený. Foto: www.peugeot.czPrašné silnice? Není problém, Peugeot 301 do takových podmínek bude speciálně upravený. Foto: www.peugeot.cz

„Specifika pro jednotlivé země nejsou designové, ale existují specifika pro ´velmi studené země´ nebo pro ´velmi teplé země´ v oblasti vyhřívání skel apod., nebo pro země s velmi prašnými silnicemi (dvojité těsnění dveří, zesílené prvky…),“ uvedla Matthey. Každá země má také jinak postavenou modelovou řadu a proto některé doplňky, které se jinde připlácí, jsou například v ČR v základu. A naopak – některé doplňky naopak nelze v některých zemích objednat, třeba u nás se nedá do první úrovně výbavy objednat klimatizace, a podobně.

Velký kufr a elektroničtí pomocníci

Vůz je dlouhý 444 cm a díky tomu se může směle poměřovat s konkurencí v segmentu. Mimo jiné nabízí rekordní prostor na zadních sedadlech, to díky rozvoru 265 cm, rekordní objem zavazadlového prostoru (506 litrů) a komfortní jízdní vlastnosti. Peugeot 301 samozřejmě obsahuje také všechny potřebné prvky bezpečnostní výbavy: ESP, ABS, až 4 airbagy, nouzový brzdový asistent, ISOFIX a podobně.

Na přání lze ve voze mít elektronickou klimatizaci, autorádio MP3 s hands free sadou Bluetooth a připojením USB, zadní parkovací asistent a další prvky moderní výbavy, které zvýší komfort cestujících.

V kufru je dostatek místa i pro cestu na dovolenou. Foto: www.peugeot.czV kufru je dostatek místa i pro cestu na dovolenou. Foto: www.peugeot.cz

Motory úsporné i výkonné

Nabídka motorů také odpovídá požadavkům zákazníků v rozdílných koncích světa. Nejmenší dvanáctistovka VTi dává výkon 71 koní a nabízí se s manuální nebo pilotovanou převodovkou. Po modelu 208 je Peugeot 301 druhý modelem francouzské značky, která nabízí tento tříválcový motor kombinující díky použité technologii potěšení z jízdy a nízkou spotřebu.

Další možností jsou šestnáctistovkové motory, kde může motorista volit mezi vznětovým a zážehovým agregátem. První možnost je motorizace s označením 1.6 l HDi, výkonem 92 koní a manuální převodovkou. Nejsilnějším motorem je 1.6 l VTi, který dává 115 koní a tento výkon přenáší na kola manuální nebo automatická převodovka.

Interiér působí moderně a přehledně. Foto: www.peugeot.czInteriér působí moderně a přehledně. Foto: www.peugeot.cz

Na českém trhu bude mít Peugeot 301 zdatnou konkurenci v oblíbených modelech Škoda Octavia a VW Passat, ale také v koncernovém Citroënu. Konec konců, Peugeot 301 se konstrukčně prý od Citroënu neliší, odlišnosti jsou hlavně designové.

Článek Peugeot 301: Malý sedan pro náročné byl publikován 17. června 2013 v 00.00 v rubrice Auta a Novinky. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...